Yüksek Mühendis Nedir, Kime Denir?

Mühendisler, yaşantılarımız kolaylaştıran bir çeşit uzmandır diyebiliriz. Dünyadaki yaşam dengesini daha iyi hale getiren mühendisler, yeni gelişmeleri üretebilir, farklı branşlarda farklı başarılar ve icatlar yaparak dünyaya ve insanlığa büyük katkılar sağlayabilirler. Fakat her mühendis böyle olmadığı gibi başarılı mühendis sayısı da bir o kadar azdır. Bu başarılı olan mühendisler ise yüksek lisans ve doktora yaparak yüksek mühendis unvanı kazanıyor ve kendilerini de geliştirmiş oluyorlar. Yüksek mühendis, mühendis olan adayların yüksek lisans bitirerek elde ettikleri unvana denmektedir.

Nasıl Yüksek Mühendis Olunur?

Yüksek mühendis olabilmek için öncelikle mühendis olmak gerekiyor. Mühendis olabilmek için ilk olarak bunu istemek ve bu konuda detaylı araştırmalar yaparak çeşitli sınavlarda başarılı olmak gerekiyor. Bu sınavların birincisi ise üniversite sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS’dir. Bu sınavı başarıyla geçerek mühendislik barajını aşmanız sonucunda mühendislik fakültelerine gitmeye hak kazanırsınız. Burada da eğitiminizi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra mühendis olmaya hak kazanırsınız. Ancak mühendis var, bir de başarılı mühendis var. Başarılı olmak için ise diğerlerinden daha fazla çalışmalı, daha fazla istemeli ve daha fazla efor göstermelisiniz. Aksi halde mühendis olup birçok işsiz ve işini bilmeyenler tarafında olabilirsiniz.



Geçmişte eğitim sisteminde mühendisler 5 yıl okuyarak, isteğe göre proje ya da bitirme ödevi alarak elde edilen unvandır. Yani ekstra 1 yıl okuyarak kolay bir şekilde yüksek mühendis unvanı alınabiliyordu. Ancak bu eğitim sistemi her yıl ülkemizde değiştiğinden dolayı bu yüksek mühendislik unvanı ve şartları da değişmiştir. Değişen eğitim sistemi doktora ve yüksek lisans terimlerini değiştirmiştir.

Mühendislik bölümleri 4 yıl eğitim vermenin yanı sıra bu unvanı alabilmek için yüksek lisans bitirmek gerekiyor. Minimum 24 kredilik iki dönemlik ekstra okuyor, İngilizce, ALES ve diğer çeşitli sınavlara giriyor, tez yazarak 2 yıllık bir eğitim sonrasında mühendis olan bireyler yüksek mühendis unvanını alıyor. Bu sayede yüksek mühendisliği mühendislik fakültesi dahil yaklaşık 6 yıl gibi bir zamanda alınabilmektedir.


DİĞER YÜKSEK MÜHENDİS HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, yüksek mühendis konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan yüksek mühendis duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.