Yoklama Kaçağı Nedir, Ne Demektir?
Yoklama vakti geldiğinde askerlik bürosuna giderek muayene testinden geçmeyen ve askere gitmek amacı ile lazım olan legal prosedürleri başlatmayan şahıslar yoklama kaçağı denmektedir. Şahsın eğitim tecili bulunmuyor ise veya geçerli mazeretli sağlık sorunu da bulunmuyor ise ve bu şahıs hiçbir şekilde haklı olup mazeretsiz bir şekilde askerlik bürosuna da gitmiyor ise yoklama prosedürlerini de yaptırmadıysa bu şahıs yoklama kaçağı olur. Yoklama kaçakları zorla askere gönderilmez ya da farklı işlemlere maruz kalmaz. Sadece idari para cezasına çarptırılır.
Yoklama kaçakları, yoklama yapılma zamanında yurt dışında dahi bulunuyor ise konsolosluklara giderek ya tecil ettirmeli. Ya da sağlık sorunu olduğunu göstermeli. Eğer iki durumda bulunmuyor ise kişi eğer yasal bir şekilde yurt dışında çalışıyor ise bunu konsolosluğa gösterebilir ve dövizle askerlik yapabilir.
İster yoklama kaçağı olsun isterse de bakaya olsun, ikisi de polisler tarafından GBT sorgusunda görülür ise zorla askere gönderilemezler. Polisler sadece yoklama kaçağı olan kişiyi askerlik bürosuna göndermek ve sevk yapmakla yükümlüdür. Bu zaman zarfından sonra farklı işlemler ve zorla farklı müdahaleler yapılamaz. Aynı durum bakaya olanlar için ve askerlik bürosuna zorla götürülenler için de geçerlidir. Kimse kimseyi zorla hürriyetinden edemez ve zorla bir şey imzalatamadığı için size verilen kağıtlara imza atmak zorunda değilsiniz.
Yoklama kaçaklarına sadece idari para cezası uygulanmaktadır. Bu idari para cezası uygulaması ise ne kadar yoklama kaçağı olarak bulunuyor ise o vakit kadar idari para cezası almaktadır. İdari para cezaları her dönem için 250 TL olacak şekilde kesilmektedir. Her yıl 4 adet dönem olduğundan dolayı kişi 1 yılda 1.000 TL para cezası ödemek zorunda kalır. Yoklama kaçakları şayet teslim olur ise askerliğini yaptıktan sonra cezalarını ödemek zorunda kalır. Yani bu durumda askerliğini yapanların cezaları silinmemektedir. Uzun süre ödeme yapmayanlar ise haciz cezasına kadar gidebilmektedir. Tüm bu para cezalarına yoklama kaçağı cezası sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Yoklama Kaçağı Gözüküyorum Ne Yapmalıyım?
Türkiye’de askerlik ile ilgili problem yaşayanların sayısı her yıl arttığı gibi şuan 5 milyon civarında TC vatandaşı askerlikle ilgili problem yaşamaktadır. Bu sorunlar her yıl büyüdüğü gibi bazı durumlarda bedelli askerlik sayesinde çözülebilmektedir. Yoklama kaçakları çoğu zaman haber edilmediğinden dolayı yoklama kaçağı olduğundan habersizdir. Bir gün yolda giderken polisler tarafından çevrilip GBT sorgusu yapıldığı zaman yoklama kaçağı olarak görülürseniz şaşırmayınız. Eğer eğitimden teciliniz yok ise ve sağlık sorununuz mazeret olamıyor ise bu durumda polislerin verdiği sevk kağıdını imzalayıp 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmek zorunda olursunuz. Ancak bu demek olmuyor ki zorla askere gönderileceksiniz. Yapmak istemiyorsanız kimse sizin hürriyetinize karışamaz. Bu durum bakaya kalanlar için de geçerlidir.
Yoklama kaçakları ve bakaya kalanlar zorla askere alınmaz. Sadece idari para cezası alırlar ve bu durum hakkında hiçbir şekilde endişe edilmemelidir. Ancak vakti geldiği halde askere gitmemeniz sadece size ekstra daha fazla para cezası geleceği anlamına gelecektir. Çok uzun süre aynı durumda olanlar için dava açılır ve hapis cezasına kadar gidilebilir. Yoklama kaçağı olan bir kişi GBT yakalandığı zaman askere sevk işlemi 1111 Askerlik Ceza Yasasının 82. Maddesinde bulunan ifadeye göre işlem yapılır. Bu maddede ise şu şekilde yazmaktadır. “İkamet ettiği yoklamada bulunduğu bölgedeki askerlik şubesine, konsolosluğa ya da elçiliğe gelmeyen bu şahıslar, yasada yazılı olan mazeretleri bulunuyor ise belgelerle kanıtlamalıdır. İbraz etmemiş olan kişiler o yıl yoklamada olan doğumlu kişiler ile sevki gerçekleştirilir. İlk celp ve sevk zamanının ardından son celp ve sevk zamanının bitmesinden evvel yakalanan ya da kendiliğinden gelen bu şahıslar, ikamet ettiği bölgedeki askerlik şubesinde ya da askerlik hekimlerine götürülerek kontrolü gerçekleştirilir. Muayene sonrasında askerlik yapmasında her hangi bir problem bulunmaz ise sevk işlemleri başlar ve askere gönderilir. Bunun yanı sıra ne kadar süre yoklama kaçağı olduysa o süre kadar idari para cezası verilir. Ancak yoklama kaçağı olduğu halde erteleme ya da tecil yaptıranlar, bittikten hemen sonra sevk işlemleri yapılmaktadır.”
Bu maddeyi daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse, yoklama kaçağı olan kişiler askerlik bürosuna gittiklerinde ya da GBT sorgusunda yakalanarak askerlik şubesine götürülen kişiler ilk olarak para cezasını ödemektedir. Daha sonra tecil hakkı bulunuyor ise tecil işlemleri yaptırır ve askerlik şubesinden serbestçe çıkar. Şayet tecil hakkı yok ise erteleme tarihi bittikten hemen sonra sevk işlemleri yapılır. Şayet sevk işlemine gelmez ve yine kaçak olarak görülür ise bu sefer yoklama kaçağından bakaya kalmaktadır. Bakaya kalanların işi daha zor olduğu için şansınız var ise tecil ettirebiliyorsanız tecil ettirmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Bu yazımızda yoklama kaçağı hemen askere alınır mı, yoklama kaçağı çıktım ne yapmalıyım, yoklama kaçağı olmak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ASKERLİK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, askerlik konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan askerlik duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Merhabalar ben yıllardır yoklama kaçağıyım evraklarımı tamamladıktan sonra şubeye gitsem kaçak olduğum için hemen askere gönderirler mi ? Birde para cezam kapanır mı ?
Ben 1yıldır yoklama kaçağıyım askerlik şubesinde muayene olursam hemen askere gönderirlermi
5 aylık yoklama kacagiyim evraklarimi tamamlamadan bıraktım ve sonra unuttum gidip ilk başvurumu yapıp kağıtları aldim vi ilk belgeleri doldurdum ama verdikleri kâğıtlara sağlık muayenesi olup tamamlamayi unuttum ve su an da askerlik durum sorgulamasinda en yakın askerlik subesine müracaat ediniz yazıyor direk askere gönderirlermi normalde 3 gideceğim tamamlamadigim evraklarimda yazıyo hemen gonderirlermi bi yardımcı olursaniz sevinirim
Ben aöl de okuyorum askerligimi tecil ettirdim fakat 1 hafta sonra kütükden arayıp hakkımın bittigini söylediler 21 yaşındayım tekrar askerlik şubesine gittim tecil ettiler 1 ay sonra arayıp yani simdi tecil hakkımın olmadıgını söylüyorlar yoklama kaçagısın diyorlar ne yapmalıyım 29 yaşına kadar egitimim devam ettiği süre tecil hakkım yokmu veya gitmek istesem mayıs celbindeyiz suan yoklama kaçagı oldugum için hemen alırlarmı yoksa agustos celbinemi yazarlar
merhaba bana yedek subay askerlik cktibenm bolum psikoloji yanlz ben bedeli yaptm birlige katılacağım gün beni bakaya durumuna düşürüp yaptlar sanrm ama suan askerligim 2020 ye cktı iptal etmek istiyorum iptal edersem tekrar başvuruyor gibi olcak mıyım? iptal edersem suan şubatda beni askere gönderirler mi ? cevnz icin şimdiden teşekkürederim