Daha önce 2008, 2011, 2013, 2016 yıllarında çıkarılmış olan kanunların ardından yeni bir varlık barışı için çalışmalar yapıldığı bilgisi edinildi. Bu kez diğerlerinden farklı olarak vergi alınmayacak. TBMM’ye sunulan yeni torba yasa tasarısı kapsamına alınan vergisiz varlık barışı nedir, varlık barışı hangi yılları kapsıyor gibi varlık barışı hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizin devamında.

Varlık Barışı Nedir?

Yurtdışında bulunan altın, para, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıkların 31 Aralık 2016 tarihine kadar yurda getirecek olan şirket veya gerçek kişilerden hiçbir vergi alınmamasına karar kılındı. Daha önceki yıllarda çıkarılan varlık barışı kanunlarında %2’lik bir vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktaydı. Bu kez önceki düzenlemelerden farklı olarak yeni varlık barışı kanunu kapsamında, ülkeye sokulan varlıklardan hiçbir vergi alınmayacak. Yeni varlık yasası kanunu ile ülkemizde yaşayan ancak yurt dışında farklı sebeplerden dolayı varlıkları bulunanlar rahat bir şekilde bu  varlıklarını ülkemize getirebilecekler.



Varlık Barışından Nasıl Yararlanılır?

Yeni varlık yasası kapsamında gerçek kişiler veya şirketler, yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını ülkemize getirmek istediklerini 31 Kasım 2018 yani son başvuru tarihine kadar Türkiye’de bulunan bir banka ya da aracı kuruma bildirecekler.  Önceki varlık yasası kanunlarında bilgilendirmeler vergi daireleri aracılığıyla yapılmaktaydı. Ancak yeni düzenlemede bu şart kaldırıldı. Bu kez doğrudan bankaya veya aracı kurumlara bildirim yapılacak.  Varlık barışından yararlanmak isteyenler paralarını yıl sonuna kadar ülkemize sokabilecekler. Ayrıca yurt dışında taşınmazlara sahip olanlar ve alacağı olanlar ise bildirimde bulunmaları durumunda 1 sene ek zaman tanınacak.

Ayrıca yeni varlık yasası kapsamında ülkemize getirilen paraların sermayeye eklenme zorunluluğu da bulunmayacak. Şirket sahipleri bu paraları istedikleri takdirde, bankalarda bulunan mevduat hesaplarına yatırabilecekler, bina alabilecekler veya başka şirket kurabilecekler. İsterse yine yurt dışına çıkartabilecek. Para ülkeye başka kişi adına da getirilebilecek. Bu durumda da veraset ve intikal vergisi talep edilmeyecek. Tasarı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, çıkarılacak vergi barışı yasasının ülkemizdeki kaynak ihtiyacını değerlendirmek amacıyla önem arz ettiğini söyledi.

“Varlık Barışı” kapsamına giren varlıklar nelerdir?

Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet, Sermaye Piyasası araçları (tahvil, hisse senedi vb.), varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar (arazi, arsa, tapu kütüğüne kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyet kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler), şirketin ortaklarına olan borçları vergi barışı kapsamına girmektedir.

Bu yazımızda yurtdışı vergi barışı hangi yılları kapsıyor, son durum nedir, ne zaman bitiyor, ne zaman çıkacak gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER VARLIK BARIŞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, varlık barışı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan varlık barışı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.