İçindekiler
Yeni Çipli Ehliyet Nasıl Alınır?
Öncelikle daha önceki haberimizde eski sürücü belgesi yeni çipli ehliyet ile nasıl değiştirilir detaylı olarak anlatmıştık. Yazımızı BURADAN okuyabilir ve değiştirme işlemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu haberimizde de ilk kez ehliyet alacaklar için yeni çipli ehliyet nasıl alınır, yeni çipli ehliyet almak için gereken belgeler ve daha fazlasına yer vereceğiz.
Yeni Çipli Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler, Evraklar Nelerdir?
Öncelikle ilk kez ehliyet alacaklar, yeni çipli sürücü belgesi almak için temin etmeleri gereken belgeler bulunmaktadır. Aşağıda bulunan evraklar eksik yada hatalı olursa yeni çipli sürücü belgesi alamazsınız.
- Sürücü Belgesi Dosyası
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
- 2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf) ( Biyometrik Fotoğraf hakkında bilgi edinmek için TIKLAYIN)
- Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Yukarıda saymış olduğumuz belgeler ilk kez sürücü belgesi alacak olanlar için geçerlidir.
Yeni Çipli Ehliyet Başvurusu
Yukarıda saymış olduğumuz evrakları eksiksiz olarak hazırlayarak, ücreti de anlaşmalı bankalara ödedikten sonra sırada istediğimiz emniyet müdürlüğünden çipli ehliyet randevusu almak kalıyor. Aşağıda vermiş olduğumuz bağlantı sayesine kolaylıkla çipli ehliyet randevusu alabilirsiniz.
İlk defa sürücü belgesi müracatı, eski sürücü belgesi yenileme – fark, tebdil olarak karşımıza çıkan üç seçenekten ilk defa sürücü belgesi müracatı olanı seçiyoruz ve devam ediyoruz. Ardından il ve emiyet müdürlüğü ile saat ve tarih seçimi işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Burada sizden TC. kimlik numarası, isim soy isim, cep telefonu numarası gibi bilgiler istenilmektedir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru olarak giriyoruz ve devam ederek randevu alıyoruz.
Şayet işiniz yada başka bir sebepten dolayı almış olduğunuz randevunuza gidemeyecekseniz, randevu saatinizi yada gününü değiştirmeniz mümkündür.
Çipli Ehliyet Randevusu Zamanını Değiştirmek İçin TIKLAYIN
Yeni çipli ehliyet alabilmek için randevunuzu aldıktan sonra randevu saatinde ve gününde randevu aldığınız il ve ilçedeki emniyet müdürlüğünde olmanız gerekmektedir. Burada şayet dosyanızda yukarıda saymış olduğumuz evraklar eksik değilse, işlemleriniz halledilir. Ancak burada önemli bir konu var. Yeni çipli kimliklerin anlık olarak basımının mümkün olmamasından dolayı adres bilgileriniz alınarak en kısa zamanda PTT kargo ile yeni çipli sürücü belgeniz adresinize iletilir. Gönderilen yeni sürücü belgeniz eş dost ya da akrabalara teslim edilmemektedir. Ehliyetinizi bizzat kendiniz tarafından teslim alınması gerekmektedir.
Sık Sorular Sorular
Sürücü Belgemi Nasıl Teslim Alırım? : Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.
Çipli Sürücü Belgemi Teslim Alırken Herhangi Bir Ücret Öder Miyim? :PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.
Sürücü Belgem Ne Zaman ( Kaç Günde ) Teslim Edilir? : Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
Sürücü Belgemi Bir Yakınım Teslim Alabilir Mi? : Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekmektedir.
Yeni Çipli Ehliyetimin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.
Mevcut olan eski tip sürücü belgesi 31/12/2023 tarihine kadar geçerli olup, 01/01/2016 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Sürücü Belgesi Yenileme İşlemleri Sırasında Sağlık Raporu Zorunlu Mu? : Evet. Sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Sürücü Belgemi Kaybettiğimde Ne Yapmalıyım ?
Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen en yakın trafik tescil kuruluşuna müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.
Bu haberimizde yeni çipli ehliyet nasıl alınır, çipli ehliyet nereden alınır, yeni çipli ehliyet nasıl alınacak, çipli ehliyet başvuru formu gibi konularda detaylı bilgilere yer verdik. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.