Yayın Yasağı Nedir, Ne Demektir?

Yayın yasağı, adından da anlaşılacağı üzere her hangi bir olayın haber niteliği olarak TV kanallarında yayınlanmasının yasak olduğunu göstermektedir. Yani, ülkemizde RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurumu), bir olayın patlama anı ya da sonrasında meydana gelen görüntülerin (kan, yaralı, ölü vs.) her hangi bir kanalda yayınlanmasını yasaklamaya yayın yasağı denmektedir. Ayrıca yapılan haberler resmi makamlar tarafından verilmediği sürece hiçbir şekilde bilgi, adres, kullanılan araç vs. bilgileri TV kanallarında yayınlanamaz. Bu anlara kriz anı denirken, bu kriz anları ise yayınlanması yasak olan anlardır.

Her ne kadar yayın yasağı bu tanımda olduğu gibi olsa da, ülkemizde yayın yasağına uymayan en önde olan yayın kanalı devletin kanalı TRT’dir. Bu durumda devletin kanalı bile patlama anlarını veriyorsa, patlama anında orada olan vatandaş ile röportaj veriyorsa o zaman hiçbir şekilde diğer kanallarında bu kurala uyması beklenmemektedir. Ayrıca gazetelerde bile patlama anlarının fotoğrafları bile bulunurken yayın yasağı ülkemizde ne yazık ki sadece isimden ibarettir. Ancak son olay Tekirdağ tren kazasına özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayın yasağı getirilmiştir.



Bunun sebebi hem yaşanılan anın dehşet verici olması hem de devletin yaptığı hatayı gizlenmesinden dolayı olmuştur. Çünkü raylardan dışarı çıkan tren, rayların altı boş yani havada olmasından dolayı raylardan çıkmıştır. Peki, altında ne vardı sorusuna cevap ise toprak konulmuştu. Yağmur yağınca o toprak çamur olup akınca kazanın suçunu ne yazık ki yağmura attılar. Bu gibi birçok olay olurken insanlara şiddet görüntülerini göstermemek için yayın yasağı kullanılmaktadır.

Yayın yasağı geldiği zaman ise insanlar sosyal medya üzerinden haberleri öğrenmektedir. Durum böyle olunca ülkemizde ne kadar yayın yasağı gelse de insanlar bir şekilde haberi öğrenip rahatça paylaşabilmektedir.

Yayın Yasağı Kararı Nasıl ve Ne Zaman Alınır?

Yayın yasaklarının kararları RTÜK tarafından belirlenir ve alınır. RTÜK kurallarına uymayan her türlü haber ya da yayınlar anında yayın yasağı getirilerek gerçekleşir. Yani ne zaman ve nasıl soru bu cümledeki gibi yayın sırasında RTÜK kurallarına aykırı bir haber yapılıyor ise yayın kesilir ve yasak gelir. Şiddetli bir olay, bomba ya da kaza meydana geldiyse RTÜK bu durumda haber kanallarının yayınlamaması konusunda yasak getirir. Bunun haricinde televizyon programları RTÜK kuralları dışında bir söz ya da yayın paylaşırsa RTÜK tarafından para cezası alır. Tabi yayınladığı resim ya da videoya göre ceza daha farklı olabilir. Kısacası, yayın yasağı kararı RTÜK tarafından kurul üyeleri tarafınca alınır ve zaman olarak anında gerçekleşir. Ancak durum mahkemelik ise mahkeme sonrası yayın yasağı gelebilme ihtimali de bulunmaktadır.


DİĞER YAYIN YASAĞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, yayın yasağı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan yayın yasağı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.