Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) Nedir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen merkezi bir lisan sınavdır. Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS), ÜDS, KPDS ve KPSS yabancı dil sınavının kaldırılmasının ardından, bunların devamı niteliği taşıyan bir sınav olarak ön plana çıkmıştır ve ilk olarak 7 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS’ye) Kimler Girebilir?

YDS’ye her aday başvuruda bulunamaz. Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’na girebilmek için aşağıda bulunan şartlardan birisini sağlıyor olmanız gerekmektedir.



  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
  • Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
  • Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
  • Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.

YDS Hakkında Detaylı Bilgi

YDS sınavı yılda iki kez yapılmaktadır. Bu sınavda 80 soru bulunmaktadır ve her sorunun ortalama 1.25 puan değeri vardır. Sınavda işaretleyeceğiniz yanlış cevaplar doğruları götürmemektedir. YDS sınav süresi 2 saat 30 dakikadır. ÜDS’den farklı olarak alan ayrımı yapılmamakta ve her adaya aynı sınav kitapçığı verilmektedir.

YDS Hangi Dillerde Yapılmaktadır?

YDS; başta İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça ve Almanca olmak üzere bir çok dilde gerçekleştirilmektedir. Bu diller harici dillerde sınava girmek isteyen adaylara ÖSYM yılda sadece 1 sınav hakkı tanımıştır.  Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dilleri YDS sınavı kapsamındadır. Saymış olduğumuz dillerin herhangi birinden sınava başvuran adayların sayısı, ÖSYM tarafından belirlenmiş olan barajın altında kalırsa (yani o dil için az sayıda başvuru yapılırsa) adaylara çoktan seçmeli değil, çeviri usulü bir sınav uygulanmaktadır.

YDS Kaç Yıl Geçerlidir?

ÖSYM Başkanlığı, YDS’nin dil tazminatı için 5 yıl süreyle geçerli olacağını açıklamıştır.( Daha önceki sınav olan KPDS’de de süre aynıydı)

NOT : Birden fazla YDS sınavına girdiyseniz, sınav puanlarınız içerisinde en yüksek olanı alınır ve diğerleri geçersiz sayılır.

YDS, TOEFL ve IELTS Eşdeğer Puanlar

TOEFL ve IELTS; YDS’ye eşdeğer kabul edilen dil sınavlarıdır. Aşağıda, bu sınavların YDS ile karşılaştırmalı eşdeğer puanları tahmini olarak verilmiştir.

Microsoft Word - Belge1

Kimi üniversiteler (enstitüler) yüksek lisans ya da doktora adayları için getirilen YDS’deki (ya da diğer eşdeğer sınavlardaki) asgari puan barajını yükseltebilmektedirler. Bu nedenle, adayların, öğrenim görmeyi düşündükleri enstitüye doğrudan başvurarak, yüksek lisans ya da doktora için şart koşulmuş YDS (ya da diğer eşdeğer sınavlardaki) asgari puanları öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

Bazı üniversiteler yüksek lisans veya doktora başvurusu yapan adaylara, kendi dil sınavlarını uygulayabilmektedir. Ancak, bu tür bir sınavı başaran bir aday, yeterlik ya da tez aşamasına geldiğinde, YDS, TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmek ve bağlı olduğu enstitü tarafından belirlenmiş olan asgari puanı almak zorundadır.

Sınav Sonuçları Nasıl Değerlendirilmektedir?

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

Sınava girdiniz ve akabinde puanlarınız açıklandı. Yukarıdaki puanlama sistemi ile hangi seviyede yabancı dilinizin olduğu belirtilir.

ÖSYM tarafından açıklanan istatistiklere göre son yapılan İngilizce YDS sınavına 300.000 kişi girmiş ve ortalama 30 olmuştur. 1 Eylül’deki sınava 162 Bin kişi girmiş ve Türkiye not ortalaması 36.5 olmuştur. Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi YDS ilgi gerektiren zor bir sınavdır. Bu yüzden ciddi bir çalışma gerektirmektedir.


DİĞER YDS HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, yds konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan yds duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.