Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ile adını belki hiç duymadığımız yepyeni meslek dalları hayatımıza giriyor. İlerleyen yıllarda artık sadece öğretmenlik, mühendislik, doktorluk değil çok farklı sektörlerde oldukça farklı meslekler göreceğiz. Bu yazımızda geleceğin meslekleri arasında olduğu düşünülen veri analistliği hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Veri analisti nedir, ne demektir, kimdir?
Şirket kayıtlarında bulunan dataları yani verileri, bilgisayar aracılığı ile analiz eden, yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişilere veri analisti veya diğer bir adıyla data analisti denilmektedir. Artık her sene onlarca ve belki de ilerleyen yıllarda yüzlerce zattabytes veri üretiliyor. Bu verilerin incelenmesi ve işe yarar hale getirilmesi şirketlerin geleceği açısından büyük önem arz ediyor. Örneğin veri analistinin çalışma saatleri hakkında yapacak olduğu bir araştırma iş yerinde verimi yüzde yüz arttırabilecek sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu sebepten dolayı kurumsal şirketler veri analistleri ile çalışmak istiyorlar. Peki veri analistleri tam olarak ne iş yapıyorlar?
Veri analisti ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Veri analistlerine günümüzde çok sayıda sektörde ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle alanında uzman olarak büyük şirketlerde çok sayıda veri analistinin çalıştığını görmekteyiz. Bu şirketlerde çalışan veri analistlerinin başlıca görevleri ise şunlardır:
- Verilerin analiz ve ölçüm yöntemlerini tespit etmek,
- Yaptığı ölçümlerden elde ettiği verileri daha anlaşılır hale getirmek,
- Şirketlerin mali kayıtlarını araştırmak,
- Sade ve kullanışlı çözümlerle iş yapmak,
- Kurumsal şirketler arasında iletişim sağlamak,
- İş ihtiyaçlarını belirlemek,
- Amaç ve hedefleri karşılayan çözümler üretmek.
Günümüz çağında veri analistleri oldukça elzem diyebileceğimiz görevlere sahiptirler. Peki nasıl veri analisti olunur?
Veri analisti nasıl olunur?
Veri Analisti olabilmek için, üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Matematik, İstatistik gibi bölümlerinden mezun olmak gereklidir. Bu bölümlerden mezun olmadan da veri analistliği yapabilmeniz mümkündür. Ancak bunun için veri analistliği kurslarını bitirmeniz gerekmektedir.
Burada iş bulabilmeniz için önemli olan konu iyi bir veri analizi uzmanı olabilmenizdir. Bunun için de iyi derece İngilizce bilmeli, MS Office, SPSS gibi programlara hakim olmalısınız. Veri almak her bireyin yapabileceği bir iştir, fakat verileri inceleyerek okunabilir hale getirmek az sayıda uzmanın gerçekleştirebileceği bir işlemdir. Bu sebepten dolayı iyi bir veri analizi olmak için düzenli olarak gelişime açık olmalısınız.
Veri analisti iş imkanları, iş olanakları nelerdir?
Veri analistliği sadece ülkemizde değil son yıllarda dünya genelinde popülerliğini arttırmış mesleklerden bir tanesidir. Yapılan açıklamalarda veri analistliği sektöründe yüzde 20’den fazla büyüme beklenmektedir. Bu sebeple çok sayıda firma sahip oldukları bilgileri aktif olarak değerlendirecek, analiz edecek iyi veri analiz uzmanlarını aramaktadır. Bu mesleğe olan ilgi her gün çok daha fazla miktarlarda bilgi akışı olmasından dolayı artarak devam edecektir. Bu mesleğe olan ilgilinin her geçen gün artmasında veri analistlerinin almış oldukları maaşlar da etkilidir. Bu konuda detaylı bilgilere VERİ ANALİST MAAŞLARI yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda veri analisti görev tanımı nedir, veri analisti olmak için ne okunur, olmak için ne yapmalı, olmak istiyorum, nasıl olurum gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER VERİ ANALİSTİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, veri analisti konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan veri analisti duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Ben bu alanda kendimi gelişmek ve mesleğimde bu alanda çalışmak istiyorum, kendimi geliştirmem ve bu alana hakim olmam için başlangıç ve ilerleyişim nasıl olmalıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..