Vat Numarası Nedir, Ne Demektir?

Vat numarası, “Value Added Tax” kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Bu kelimelerin ve Vat numarasının Türkçe karşılığı ise Türk vergi sisteminde bulunan Katma Değer Vergisi ile aynı olduğundan dolayı yabancı bir kelime de olsa vergi dünyasında bilinen bir şeydir. Avrupa birliği tarafınca vergi konusunda yasalara uygun bütün devletin bir Katma Değer Vergisi ve bu verginin kimlik numarası yer almaktadır. Avrupa birliğinde henüz üye olamayan Türkiye’nin vat numarası yani Katma Değer Vergi kimlik numarası TR şeklindedir.

Vat yani Katma Değer Vergi işlemleri 1954 tarihinde Fransa ülkesinde uygulanmıştır. Burada başlayan vergi, büyük oranda kazanç ve ek gelir olduğunu anlayan diğer devletlerde aynı şekilde hızlı bir şekilde kendi milletlerinde de uygulamaya başlamıştır. Vat numarasını tüketim vergisi şeklinde de nitelendirilebilir. Vergi ödeyen kişiler ise o malı üreten ya da değer veren değil sadece tüketen kişilerdir. Türkiye’de özellikle vergilerin yüksek olmasına alışmış ve hemen hemen her yerde Katma Değer Vergisi’nin kısaltımı olan KDV ibaresini görmekteyiz. Bu da demek oluyor ki alınan ve tüketilen her şey %18 KDV ile devletin kasasına gitmektedir. Şayet fiş ya da makbuz alınmaz ise KDV devletin kasasına değil satın aldığınız kişinin cebine gittiğinden dolayı mutlaka KDV fiyat verenlerden fiş, makbuz ya da dekont almayı ihmal etmeyiniz.



Vat Numarası Nasıl Geri Alınır?

Devletlerin kazançlarını ve ekonomiyi arttırmak için kullandığı vergi türüne Value Added Tax denmektedir. Türkçe adı ile Vat numarası Katma Değer Vergisi anlamına gelmektedir. İlk olarak bu konuyla alakalı bilginiz yok ise ve şirket ya da kurum sahibi iseniz mutlaka vat numarasını geri almak için muhasebe uzmanlarına ya da profesyonel aracı kurumlardan yardım almanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Vat numarası, Avrupa merkezli olan iş ortakları aracılığı ile gönderilen dokümanların gerekli alanları doldurulduktan sonra kayıt işlemleri yapılmaktadır. Bu dokümanlar gönderilmenin ardından şirkete Katma Değer Vergisi hakkında aracı bir şirket, diğer şirket adına bütün prosedürleri izleyebilmektedir. Gerçek olan orijinal makbuzlar ya da faturalar Katma Değer Vergisinin geri iadesini izleyecek olan şirkete gönderir.

Faturalarda bulunan Vat numarası yani Katma Değer Vergisinin mukabili için çeşitli ön kontroller yapılır. Bu kontrollerin bitmesinin ardından devlet için şart olan dokümanlar ayıklanır. Daha sonra bütün bu dokümanlarla alakalı devletlerin, görevli vergi kurumlarına iletilir. Görevli olan vergi kurumları prosedürleri yapmanın ardından faturaları ve vat numarasını geri iade etmektedir. Geri iade ücretini dilekçede yer alan şirket geri ödemektedir. Alınan geri iade tutarı ise havale ya da farklı ödeme seçenekleri ile şirkete gönderilir ve vat numarası geri iadesi başarılı bir şekilde yapılmış olur.

Bu yazımızda vat numarası hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER VAT NUMARASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, vat numarası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan vat numarası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.