Türk Silahlı Kuvvetleri’nde birçok rütbe bulunmaktadır. Bu rütbeler görevlerin aksamaması adına verilmiştir. TSK bünyesinde bulunan rütbelerden bir tanesi de uzman çavuşluktur. Peki uzman çavuş kime denir?
İçindekiler
- Uzman çavuş nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- Uzman çavuşların görevleri nelerdir, ne iş yaparlar?
- Uzman çavuş olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
- Uzman çavuş nasıl olunur?
- Uzman çavuşların çalışma saatleri nasıldır?
- Uzman çavuşların görev süresi
- Hepatit B ve taşıyıcılar uzman çavuş olabilir mi?
- Uzman çavuşlar astsubay olabilir mi?
- Uzman çavuş başvuruları nasıl, nereden yapılır?
Uzman çavuş nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Uzman çavuş, TSK bünyesinde yer almakta olan kuvvet komutanlıklarında askerlik görevini profesyonel bir biçimde yerine getiren kişilere denilmektedir. Ordu düzeninde uzman çavuşlar, erbaş statüsünde yer almaktadırlar. Uzman çavuşlar TSK tarafından her şarta uyum sağlayabilecek ve ülke müdafaası için görev alabilecek şekilde yetiştirilmektedirler. Almış oldukları eğitim neticesinde olası bir savaş veya her türlü tehdide karşı ülkemiz savunmasını gerçekleştirmek adına görevlerini yerine getirirler. Peki uzman çavuşlar tam olarak ne iş yapıyorlar?
Uzman çavuşların görevleri nelerdir, ne iş yaparlar?
Uzman çavuşlar, yurt güvenliğini sağlamanın yanında çok sayıda göreve sahiptir. Görev yaptıkları kuvvet komutanlıklarına göre, görev yetki ve sorumlulukları da değişmektedir. Aşağıda maddeler halinde uzman çavuşların görevlerini paylaştık.
- Uzman çavuşlar, subay, astsubay ve erler arasında ilişkiyi düzenler,
- Muharebe görevini yerine getirir,
- Nişancı veya sürücü olur,
- Düşmanların uçak, hava araçları ve füzelerini etkisiz hale getirmek için çalışırlar,
- Nöbet hizmetlerini düzenler ve yerleşke güvenliğini sağlarlar,
- Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak
Gibi görev yetki ve sorumluluklara sahiptirler. Uzman çavuşlar rütbe olarak hemen hemen çoğu askeri rütbenin altındadır. Uzman çavuşlar, terörle mücadele konusunda en çok görev düşen askeri personellerden bir tanesidir. Doğuda, kırsal alanlarda terör unsurlarını yok etmek için görevlerini yerine getirirler.
Uzman çavuş olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
Uzman çavuş nasıl olunur bahsetmeden önce olabilmek için sağlamanız gereken şartlardan bahsetmek gerekiyor. Uzman çavuş olmak isteyen adaylar aşağıdaki başvuru şartlarını sağlamalıdırlar.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Uzman çavuş olma başvurusu yapıldığı tarihte, terhisinin üzerinden 3 seneden az zaman geçmesi,
- Er veya erbaş olarak askerlik hizmetini yapmış olmak,
- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak,
- Daha önce askeri öğrencilikten herhangi bir sebeple ilişiğinin kesilmemiş olması,
- TSK bünyesinde daha önce subay, asteğmen, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak görev almamış olmak,
- Askerlik hizmeti süresince üstlerinden herhangi bir şekilde şikayet almamış olmak,
- Taksirle işlenmiş suç fiilleri hariç olmak üzere affa uğramış, ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, zaman aşımına uğramış veya adli sicil kaydından çıkarılmış bile olsa herhangi bir suçtan hakkında hüküm verilmemiş olmak,
- Asker olmasına engel bir durumunun bulunmaması,
- Başvuru yaptığında askerlik görevine devam edenler için, birlik komutanı tarafından düzenlenen nitelik belgesinde en az 80 not almış olmak,
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onur ve haysiyetini küçük düşürür bir harekat ve davranışta bulunmamak,
- Askeriye tarafından belirlenen boy şartı ve kilo şartını sağlamak. Boyu en az 1.64 ve en fazla 210 olmalıdır. Bu boy oranına göre de kilosunun olması gerekmektedir.
- Askeri hastanede düzenlenmiş sağlık raporunu almak, bu sağlık raporunda askerliğe elverişli olduğunu belgelemek,
- Yazılı, mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarında başarılı olmak,
şartlarını sağlayan kimseler uzman çavuş olmak için başvuru yapabilmektedir. Peki uzman çavuş olmak istiyorum diyen vatandaşlarımız nasıl bir yol izlemeliler?
Uzman çavuş nasıl olunur?
Yukarıda vermiş olduğumuz başvuru şartlarını sağlayan kimseler uzman çavuş olmak üzere başvuru yapabilmektedir. TSK her sene yayınlamış olduğu ilanlarla çok sayıda uzman çavuş alımı gerçekleştirmektedir. Bu ilanlara başvuru yapan kadın veya erkek adaylar, uzman çavuş temel kursu almaktadırlar. Bu kurs yani eğitim süresi 5 veya 6 ay aralığında sürmektedir. Kurs sonunda bireyler uzman çavuş rütbesi ile mezun olmaktadırlar.
Bunun yanında askerliğini çavuş olarak bitirmiş olan kimseler de uzman çavuş olarak askeriyede kalabilirler. Ancak 12 ay askerlik yapmış olmaları gerekmektedir.
Uzman çavuş olarak; Kısım Komutanı, Eğitici Öğretmen, İdari İşler Uzmanı. (Bu atamalar seçilen branşa göre değişiklik gösterebilir.) Kara Kuvvetleri Komutanlığında Genel olarak seçebileceği ve ataması yapılabilecek branşlar; Piyade, Topçu, Tankçı, Hava Savunma, İstihkam, Muhabere, İstihbarat, Ulaştırma, İkmal, Sağlık, Bakım ve onarım gibi kadrolara atamaları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca uzman çavuşlar gönüllülük esasına göre özel kuvvetler komutanlığı bünyesinde de görev alabilmektedirler.
Uzman çavuşların çalışma saatleri nasıldır?
Uzman çavuşlar 08:00 ile 17:00 saatleri arasında çalışmaktadır. Çalışma günleri hafta içidir. Yani Cumartesi ve Pazar günleri, hafta sonu çalışmazlar. Ancak çoğu durumda uzman çavuşların hafta sonu da mesaiye çağrıldıkları görülmektedir. Bu sebepten her ne kadar sadece hafta içi çalışıyor olsalar da hafta sonu da çoğu durumda askeriyeye giderler.
Uzman çavuşların görev süresi
Uzman çavuşların görev süreleri iki seneden az, beş seneden fazla olamaz. Sözleşmeleri bir yıldan az beş seneden fazla olmamak şartı ile 52 yaşına kadar uzatılabilmektedir. Uzman çavuşlar sözleşme bitim tarihinden en az 3 ay önce sözleşmelerini uzatmak istediklerine dair yazılı bildirimde bulunmaktadırlar.
Hepatit B ve taşıyıcılar uzman çavuş olabilir mi?
Uzman çavuş olabilmek için alınacak olan sağlık raporu sonucunda adayların bulaşıcı bir hastalıklarının bulunmaması ve ruh sağlıklarının iyi olması gerekmektedir. Yani sağlık yönetmeliğine göre Hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklara sahip kişiler uzman çavuş olamazlar.
Uzman çavuşlar astsubay olabilir mi?
Uzman çavuşlar en az 3 sene görev yaptıktan sonra astsubaylığa geçiş için sınava katılabilirler. Ancak astsubaylık sınavına katılabilmek için meslek yüksek okulu mezunu olmanız ve 28 yaşını doldurmamış olmanız gerekmektedir.
Uzman çavuş başvuruları nasıl, nereden yapılır?
Milli Savunma Bakanlığı yani MSB, uzman çavuş alımı gerçekleştireceği vakit duyuru yayınlamaktadır. Akabinde duyuru sayfasında başvuru formu da yer almaktadır. Bu duyuruları MSB duyurular https://personeltemin.msb.gov.tr/AnaSayfa/Duyurular sayfasından takip edebilirsiniz.
Ayrıca uzman çavuşların bulundukları rütbeden bir üst rütbeye yükselmeleri için geçmesi gereken süre 3 senedir. Bağlı bulundukları birlikten tayin olma durumu ise 4 senedir. Atamaları eş durumuna bağlı olarak yapılmaktadır. Kendilerine tahsis edilen tabanca emekli olmaları durumunda kendilerine verilebilir.
Bu yazımızda uzman çavuşlara Cumartesi Pazar tatil mi, olmak için ne yapmalı neler gerekli, olunur mu, olmak için lise mezunu şart mı, olmak için gerekli şartlar gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Uzman Çavuş Maaşları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
DİĞER UZMAN ERBAŞ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, uzman erbaş konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan uzman erbaş duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Uzman cavus (erbas ) olmak istiyorum nasl olabilirim universite 2 snifim 98 dogumluyum
ben memurum nasıl uzman olurum
Seviyor ben ölümü göze aklıyor kurum yoktur
Uzman çavuş olanak istiyor