Ülkemizde adliyeler oldukça yoğundur. Bu yoğunluktan dolayı davalar yıllar sürebilmektedir. Adalet Bakanlığı bu yoğunluğun önüne geçebilmek adına düzenli olarak çalışmaktadır. Uzlaştırmacılık da bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkmış bir sistemdir. Peki uzlaştırmacı kimdir?
İçindekiler
- Uzlaştırmacı nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- Uzlaştırmacı ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Uzlaştırmacı olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
- Uzlaştırmacı nasıl olunur?
- Uzlaştırmacılık eğitimi nasıl nereden alınır?
- Açıköğretim Fakültesi (AÖF) mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
- Önlisans mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
- Devlet memurları uzlaştırmacı olabilir mi?
- Uzlaştırmacı nasıl atanır?
- Uzlaştırmacı ayda kaç dosya alır?
- Uzlaştırmacı olmak için yaş sınırı var mı?
Uzlaştırmacı nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Uzlaştırmacı mesleği, sorunları ve anlaşmazlıkları mahkemeye götürmeksizin çözmek için ortaya çıkmıştır. Her sene 500 bine yakın olay mahkemelere intikal etmeden uzlaştırmacılar vasıtası ile çözülmektedir. Bu durum da mahkemelerin yoğunluğunu ciddi oranda azaltmaktadır. Uzlaştırmacı; şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görmüş kişi arasında uzlaştırma müzakerelerini yöneten kişilere denilmektedir. Uzlaştırmacılar Adalet Bakanlığı tarafından seçilmiş, Cumhuriyet Savcısı tarafından yetkilendirilmiş kimselerdir.
Uzlaştırmacı ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Uzlaştırmacı mesleğini daha iyi anlamak için tam olarak ne iş yaptıklarından bahsetmek gerekir. Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında çeşitli suçlarda uzlaşma imkanı öngörülmektedir. Bu kapsamda suçun mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşturulması amacı ile oluşturulan çözüm yolu uzlaştırmacılık kurumudur. Bu yüzden uzlaştırmacının olaya müdahil olabilmesi için öncelikle dava konusu suç için uzlaştırma imkanının hukuken bulunması gerekmektedir.
Uzlaştırma kapsamına giren suçları incelemek için Tıklayınız!
Bu kapsamda suçların tarafları olan fail ile mağdur bir araya getirilir ve uzlaşmaları sağlanır. Uzlaştırmacı mesleğinin ortaya çıkması ile mahkemelerdeki yoğunluk ciddi miktarda azalma göstermiştir. Bu mesleği icra eden kişilerin sayısı da bir hayli artmaktadır. Peki kimler uzlaştırmacı olabilir?
Uzlaştırmacı olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
Uzlaştırmacı olmak için öncelikle sağlamanız gereken bazı başvuru şartları bulunmaktadır. Uzlaştırmacı olarak atanabilecek kişilerin, baroya kayıtlı avukat olması halinde herhangi bir ön şart bulunmamaktadır. Anca diğer hukukçuların uzlaştırmacı olarak atanabilmesi için ağır ceza merkezi Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından belirlenen listeye kayıtlı olması gerekir.
- Üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olması,
- Siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim veren fakültelerden mezun olunmuşsa bu fakültelerin, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer vermiş olması,
- Hukuk dalında yüksek lisans ya da doktora yapmış bulunması,
- Baroya kayıtlı avukat olmaması,
- Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış veya geçici olarak yasaklanmamış olmaması gerekir.
Kısaca avukatlar ve hukuk eğitimi almış kişiler uzlaştırmacı olarak görev alabilmektedirler. Peki nasıl uzlaştırmacı olunuyor? Uzlaştırmacı olmak için başvurular nereye yapılır?
Uzlaştırmacı nasıl olunur?
Yukarda yer alan başvuru şartlarını sağlamanız uzlaştırmacı olmak için aşmanız gereken ilk adımdır. Bunun haricinde Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan eğitim kurumlarından sertifika almanız gerekiyor. Bu sertifikayı alan kişiler daha sonra uzlaştırmacı sınavı için başvuru yaparak bu sınavdan en az 70 puan almaları gerekmektedir. Bu sınavın sonucunda başarı olan adaylar uzlaştırmacı listelerine isimlerini yazdırabileceklerdir. Uzlaştırmacı sınavı her sene düzenlenmektedir. Bu sınavın hangi tarihte olduğu, başvurularının nasıl yapıldığı konusunda bilgilere alternatifcozumler.adalet.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Peki sınava katılmadan önce gerekli olan eğitim hangi kurumlardan alınıyor?
Uzlaştırmacılık eğitimi nasıl nereden alınır?
Ülkemizde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uzlaştırmacı eğitimi veren kurumlar bulunmaktadır. Genel olarak birçok üniversite uzlaştırmacı eğitimi vermektedir. İlinizdeki üniversitelerin web adreslerine girerek bunlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında çeşitli yetkilendirilmiş özel kurumlar da bu sertifikayı yani belgeyi verebilmektedir. Tabi bu kurslar ücretlidir ve ücreti de kuruma göre farklılık göstermektedir. Sizler de ufak bir araştırma yaparak il veya ilçenizde uzlaştırmacı sertifikası veren yerler konusunda bilgi alabilirsiniz.
Uzlaştırmacı sertifikası almak için en az 36 saat teorik ve 12 saat uygulamalı eğitim almanız gerekmektedir. Derslere katılım zorunludur ve derslerin 12’de 1’ine devam etmeyenlerin eğitim ile ilişkileri kesilmektedir.
Açıköğretim Fakültesi (AÖF) mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
Uzlaştırmacı olabilmeniz için avukat olmanız veya yukarıda vermiş olduğumuz bölümlerin birisinden mezun olarak hukuk dersleri almış olmanız gerekmektedir. Açık öğretim fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabilmeleri için herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Önlisans mezunları uzlaştırmacı olabilir mi?
Uzlaştırmacı olmanız için en az 4 yıllık bir bölümden mezun olmanız gerekmektedir. Yani 2 yıllık olan bir önlisans bölümünden mezun olursanız uzlaştırmacı olmak için başvuru yapamazsınız.
Devlet memurları uzlaştırmacı olabilir mi?
Hali hazırda uzlaştırmacı olarak görev yapan çok sayıda devlet memuru bulunmaktadır. Bu memurlar Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıklar ile kamu kurumlarında görev yapan kişilerdir. Yani devlet memurlarının uzlaştırmacı olmalarına herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Uzlaştırmacı nasıl atanır?
Uzlaştırmılara verilecek dosyalar Cumhuriyet savcısı veya onun gözetiminde olan büro personeli tarafından UYAP tevzi esaslarına göre otomatik olarak verilmektedir. Sistem dosyayı uzlaştırmacının puanını ve bağlı olduğu komisyonun ortalama puanını gözeterek gerçekleştirir. Şayet uzlaştırmacının puanı ortalama puanın altında ise görevlendirme yapılabilir.
Uzlaştırmacı ayda kaç dosya alır?
Uzlaştırmacıların ayda alabilecekleri dosya sayısına herhangi bir sınırlama konulmamıştır. Ancak ülkemizde uzlaştırmacılara yoğun olarak dosyalar verilmektedir. Çünkü halen adliyelerde 600 bine yakın dava uzlaştırmacı beklemektedir. Hal böyle olunca bir uzlaştırmacıya her ay 60’dan fazla dosya düşebilmektedir. Bu rakam illere göre farklılık gösterebilir.
Uzlaştırmacı olmak için yaş sınırı var mı?
Uzlaştırmacı olma şartları içerisinde yaş sınırı bulunmamaktadır. Yazımızda belirttiğimiz diğer başvuru şartlarını sağlamanız yeterlidir.
Bu yazımızda uzlaştırmacı hangi bölüm mezunlarıdır, hangi hukuk derslerini almış olmalıdır, uzlaştırmacı olmak için ne lazım, olma süreci nasıldır, olmak istiyorum nasıl olurum, olmak için hangi bölümlerden mezun olmak gerekir ve olmak için nereye başvurulur konuların detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca uzlaştırmacıların ne kadar gelir elde ettiklerine UZLAŞTIRMACI MAAŞLARI yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DİĞER UZLAŞTIRMACI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, uzlaştırmacı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan uzlaştırmacı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :