Ülkemizde eğitim alanında ciddi yatırımlar ve düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Günümüzde eğitim sadece örgün eğitim ile sınırlı kalan bir kavram olmaktan çıkmış durumda. Artık neredeyse her ilimizde bulunmakta olan iş ve meslek edindirme kursları ile her sene milyona yakın vatandaşımıza çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Bu eğitim merkezlerinde görev yapmakta olan bireylerden bir tanesi de usta öğreticidir. Peki usta öğretici kime denir?
İçindekiler
- Usta öğretici nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- Usta öğretici ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Usta öğretici nasıl olunur, olma şartları nelerdir?
- Usta öğretici belgesi veren yerler
- Usta öğretici belgesi (sertifikası) nasıl nereden alınır?
- Usta öğreticilik başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
- Usta öğreticilik kursları ne zaman açılır?
Usta öğretici nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Usta öğretici, ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin iş yerindeki eğitiminden sorumlu, mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişilere denilmektedir. Yine okullarda eğitimden sorumlu olan kişiler öğretmenler iken, bu bahsetmiş olduğumuz sanat ve meslek edindirme kurslarında görevli olan eğitmenlere ise usta öğretici denilmektedir. Yani bir çıkar veya bir kalfa yetiştirmek istiyorsanız ilgili iş yerinde muhakkak bir usta öğretici yani usta öğreticisi belgesi sahibi görev yapmalıdır. Peki bu usta öğreticiler tam olarak ne iş yapıyorlar? Usta öğreticilerin görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?
Usta öğretici ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Usta öğretici öğretmen ve öğrenme konularına hakim, öğretim yöntemlerini bilen kişilerdir. Yine usta öğreticiler bu bilgileri teorik ve pratik eğitime uygularlar.
- Uygulama çalışmalarını iyi bir şekilde planlayarak, disiplinli ve güvenli bir çalışma ortamı sağlarlar.
- Görev yaptıkları kurumlarda ağırbaşlı ve olumlu davranışları ile örnek teşkil etmelidirler.
- Öğretim araç ve gereçlerini hazırlamak konusunda deneyim sahibidirler.
- Öğretmeye arzuludurlar.
- Uygulamalı ve teorik çalışmaları objektif bir bakış açısı ile değerlendirmektedirler.
Usta öğreticileri kurs merkezlerinde bulunan öğretmenler olarak düşünebiliriz. Görevleri de yine bu doğrultuda şekillenmektedir. Peki nasıl usta öğretici olunur? Usta öğretici belgesi ve sertifikası nasıl ve nereden alınıyor?
Usta öğretici nasıl olunur, olma şartları nelerdir?
Usta öğretici olmak için lisans mezunu olmanıza veya diğer başka şartlara gerek duyulmamaktadır. Fakat usta öğretici olmak için başvuru yaptığınızda, lisans veya yüksek lisans yapmış olmanıza, ustalık belgesi sahibi olup olmadığınıza, deneyiminize ve diğer belgelere bakılmaktadır. Tüm bunlara belirli oranlarda puanlar verilir ve bu puan diğer adaylardan yüksek ise usta öğretici olarak göreve başlayabilirsiniz. Bunun haricinde ise kadrolu usta öğretici olarak görev almak için belirli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bunlar;
- Türk vatandaşı olmak.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
- Sağlık durumu yönünden görevini yapmasına engel bir durumu olmamak.
Bu şartları sağlayan kişiler usta öğretici olarak görev yapabilirler. Tabi bunun dışında temel bir şart daha bulunuyor. Usta öğretici sertifikası almak. Peki usta öğretici sertifikası nasıl nereden alınmaktadır?
Usta öğretici belgesi veren yerler
Usta öğreticilik sertifikası, Milli Eğitim Bakanlığı yani MEB tarafından onay verilmiş olan mesleği eğitim merkezleri vasıtası ile verilmektedir. İl veya ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezleri bu tanıma girmektedir. Yani Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile de usta öğreticilik belgesi alabilirsiniz. İSMEK, KOMEK, KO-MEK, BUSMEK, ASMEK, GESMEK, GASMEK, KAYMEK, SEYMER, SAMEK gibi çeşitli kurumlar da usta öğretici sertifikası vermekle yetkilidir. Ancak her ilimizde bunlar bulunmayabilir. Bu durumda da Halk Eğitim Merkezlerine başvuru yapabilirsiniz.
Usta öğretici belgesi (sertifikası) nasıl nereden alınır?
Usta öğretici olma şartlarını sağlayan kişiler aşağıda vermiş olduğumuz belgelerle beraber usta öğretici olmak için başvurularını gerçekleştirebilirler. Yukarıda başvuruları nerelere yapabileceğinizi anlattık. Başvurularını gerçekleştiren adaylara kurslar açıldığı vakit bu kurslarda 40 saat süren bir eğitim alacaklardır. Bu kursları ve eğitim sürecini tamamlayan kişilere kurs sonunda usta öğreticilik sınavı yapılmaktadır. Usta öğretici olarak sertifika almanız için bu sınavdan en az 45 puan almanız gerekmektedir. Kurs bitiminden sonra, kurs aldığınız eğitim biriminden usta öğreticilik belgesi sorgulama işlemini yapabilir, hak kazandığınız usta öğreticilik belgesine ne zaman sahip olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Usta öğreticilik eğitimi sürecinde sizlere aşağıdaki konu ve saat süresinde eğitim verilmektedir.
- Çıraklık Ve Mesleki Eğitim İlkeleri: 4 Saat
- Eğitim Psikolojisi: 3 Saat
- Eğitimde İletişim Ve İletişim Araçları: 4 Saat
- Meslek Analizi Ve Öğretim Programlarının Hazırlanması: 8 Saat
- Atölye Ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları: 8 Saat
- İş Güvenliği: 4 Saat
- İş Kalitesi Ve Maliyet İlişkileri: 4 Saat
- Öğrenme Ölçme Ve Değerlendirme: 3 Saat
- Sınav Değerlendirmesi: 2 Saat
Peki usta öğretici olmak için başvuru sırasında sizden hangi belgeler veya sertifikalar istenmektedir?
Usta öğreticilik başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
- Diploma Fotokopisi
- Öğrenim Belgesi ( Diploma Veya Okul Çıktı Belge Sureti, Kurs Sertifika Suretleri)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Seminer Belgesi Fotokopisi (Varsa Geçmiş Yıllardan Alınmış Belgelerden Herhangi Biri)
- Daha Önce Görev Yaptığına İlişkin, Görev Yaptığı Yerden Veya İlçeden Alınmış Belge.
- Plastik Şeffaf Telli Dosya (5 Adet); Poşet Dosya (5 Adet)
- Sabıka Kaydı
- Başvuru Formu ( Başvuru formunu indirmek için hemen TIKLAYIN )
Evraklar yukarıdaki sıralamaya göre düzenlenip, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne dosya ile teslim edilecektir.
Usta öğreticilik kursları ne zaman açılır?
Usta öğreticilik kursları başvuru sayısına yani talep sayısına göre açılmaktadır. Genel olarak çoğu kurs müdürlüğü 20 başvuru geldiği vakit kursları başlatmaktadır. Yani dilediğiniz vakit başvurunuzu yapabilirsiniz. Fakat kurslar belirli bir başvuru geldikten sonra başlamaktadır. Bu kurslarda devam zorunluluğu bulunmaktadır. Şayet derslerin dörtte birine girmezseniz başarısız sayılır ve belge alamazsınız.
Usta öğreticiler hakkında sizlerden gelen sık sorulan sorular aşağıda belirtilmiştir.
Usta öğretici çalışma saatleri nasıldır?: Usta öğreticiler günde veya haftada en fazla kaç saat çalışır oldukça merak edilen konuların başında yer almaktadır. Ders görevi ile görevlendirilen ücretli usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla sekiz ders saattir. Müdür, cumartesi ve pazar günleri de dahil olmak üzere ücretli usta öğreticilere günün 07.00 ile 22.00 saatleri arasında görev verebilir. Bu çalışma süresi haftada 40 ders saatini geçemez.
Usta öğretici nerede çalışır?: Usta öğreticiler yazımız başında da belirttiğimiz üzere halk eğitim merkezlerinde, İSMEK gibi meslek edindirme kurslarında çalışma imkanına sahiptirler.
Usta öğretici ücretli öğretmenlik yapabilir mi? : Kadrolu usta öğreticiler ücretli öğretmen olarak görev yapabilmektedirler.
Bu yazımızda sözleşmeli, ücretli ve kadrolu usta öğretici nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, belgesi nasıl nereden alınır, usta öğretici olmak istiyorum nasıl olurum gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Sizler de usta öğretici mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan USTA ÖĞRETİCİ MAAŞLARI hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER USTA ÖĞRETİCİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, usta öğretici konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan usta öğretici duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Direksiyon usta öğretici belgesi almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Lütfen cevaplayınız
Subatta usta öğretici imtihanina girmek istiyorum. Son başvuru tarihi 31 Aralık. Bir belgem eksik. O belgede 10 ocakta elime geçecek. Onun için başvuru yapamıyorum. Nisanida beklemek istemiyorum. Beş günle başvuruyu kaciracam. Bunun bir oluru varmı.
Ben öğretmenim branşım resim öğretmenligi değil ve.resimle ugraşıyorum yağli boya akrilik karakalem gibi dallarda sergilerim de oldu halkeğitimde kurs vermem icin ustalik belgesi almam gerekli mi ve nasıl alabilirim bu belgeyi?
İlk orta okuldan terk bir vatandaşım bulunduğum ilçede bulunan çıraklık eğitim okulu müdürü ile görüşüp usta öğretici bölgesi azalmak istediğimi söyledim bana orta okulu bitirmeden benim çıkarlık eğitimde çıraklık ve usta öğretici bölgesi alamayacağımı yeni yasanın böyle olduğunu söyledi ben 25 yıldır terzilik yapıyorum şu anda modaevi işletme sahibiyim özel kurslardan modelistlik vestilistlik sertifikalarım var geçmişte üç yıl halkeğitim kurslarından dikiş teknik belgelerim var nunlarıda hak kazanarak elde ettik geçmiş yasada ilkokul mezunları halkeğitim merkezlerinde usta öğreticilik halen yapmaktalar ben hakkım olan bu belgeleri nasıl alabilirim
Ben ç.kale yenice reyhan bodur lisesi kız pansiyonunda aşçılık yapıyorum.geçen yıl taşarondan devlet kadrosuna geçtim.elimdeki belge aşçı çırağı yetersiz o sebepten dolayı kalfalık ustalık usta öğreticilik almak istiyorum.benim bulunduğum ilçe küçük olduğu için usta öğretici yok.ben belgelerimi almak için ne yapmam gerekiyor.bana bilgi verirmisiniz.
Direksiyon usta öğretici belgem var kiralamak isteyen olursa 05058483613 bu numaradan ulaşabilirsiniz Sivas’ta ikamet ediyorum
Turizm isletmeciligi 4 yillik mezunum ayni zamanda 2 yillik insan kaynaklari yani lisans ve on lisans mezunuyum.usta ogretici belgesi alablirmiyim nereye basvurmaliyim
Merhaba ben AÖF işletme lisans mezunuyum sigorta şirketi açmak istiyorum nerden başlamam lazım yardımcı olursanız çok sevinirim.Sanırım usta öğretici belgesi alamıyorum bu durumda.Hangi kurs veya belge faydalı olur iş bulmam için.Teşekkür ederim.
usta öğretici dersleri ne zaman başlıyor ve sınavı ne zaman
Merhaba ben 3yil ankaranin bir ilcesinde halk egitimde taki tasarimi bransinda usta ögreticilik yaptim saglik nedenlerimle daha sonra yapamadim..Şimdi yapmak istiyorum lise mezunuyum ve kurslaedan aldiğim sertifikalarimla yapmistim tekrar yapabilmem icin belge almam gerekiyor mu..?Tesekkurler..
Ben şimdiye kadar gittiğim kurs belgelerini bursa küçük sanayi bölgesindeki çıraklık ve usta öğretici okuluna gittim, bu belgelerle olmayacağını, en az 1yıl bu işlerle ilgili sigortalı çalışmam gerektiğini söyledi. Ben de halk eğitim usta öğretici belgesi olmadan işe almadığını , siz de belge verebilmek için sigortalı çalışmam gerektiğini söylüyorsunuz dedim. Sınava girebilir iyim dediğimde, böyle uğraşacağına 2senelik yüksek okul oku daha iyi dedi, sınava kayıt bile yapmadılar
Sosyoloji mezunuyum şuan çocuk gelişimi önlisans eğitimi alıyorum halk eğitim de usta öğretici belgesi almak istiyorum ne yapmam gerekiyor usta öğretici olabiliyormuyum yardımcı olursanız sevinirim.
Sabıka kaydı olanlar usta öğretici belgesi almaları mümkünmüdür.??l
Sabıka kaydı bulunanlar da usta öğretici belgesi almak için başvuruda bulunabilirler Serdar Bey.
1999 yılında aldığım usta öğreticilik belgemi kaybettim il meb müdürlüğüne müracaat ettim ama kayıt yok dediler nerden alabilirim
BEN HALK EĞİTİMDEN SERTİFİKA ALDIM BİR SÜRÜ VAR AMA USTA ÖĞRETİCİ OLMAK İSTİYORUM ÇIRAKLIK OKULUNA GİTTİM ONLARDA BİR İŞ YERİN OLMASI LAZIM YANİ ÖYLE GÖSTERMEN LAZIM DEDİLER NASIL USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ALIP USTA ÖĞRETİCİ OLABİLİRİM