Üniversiteler, yüksek düzeyde eğitim ve öğretimin yapıldığı kurumlardır. Hali hazırda milyonlarca öğrenci üniversitelerde eğitim görmekte iken her sene çok sayıda öğrenci de üniversitelere kayıt olarak yükseköğretim hayatlarına başlamaktadırlar. Üniversitelere yeni kayıt olan öğrenciler uyum aşamasında çok sayıda sorunla karşılaşmaktadırlar. Çünkü üniversiteler ile liselerin işleyişi birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu hususta en fazla sorunun yaşandığı konuların başında da devamsızlık gelmektedir. Bu yazımızda üniversitelerdeki devamsızlık hakkı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Üniversitelerde her dersin devamsızlık hakkı ayrı ayrı ele alınmaktadır. Yani devamsızlık sınırını aşmanız durumunda dönem tekrarı yapmazsınız. Ancak hangi dersin devamsızlık hakkını aştıysanız ilgili dersten kalır ve bir sonraki dönem o dersi tekrar almak zorunda kalırsınız. Üstelik bu dersten devamsızlık sebebi ile kalmış olduğunuzdan dolayı da derslere katılma zorunluluğunuz bulunur. Oysa dersten devamsızlık sebebi ile değil de vize ve final sınavlarında almış olduğunuz düşük notlar sebebi ile kalmış olsaydınız devamsızlık sorununuz olmayacak ve dersi tekrar alırken derslere gitmek zorunluluğunuz bulunmayacak, sadece sınavlarına katılarak dersi geçebilecektiniz. Bu sebepten üniversitelerde devamsızlık oldukça önemlidir. Peki üniversitelerde devamsızlık nereden nasıl öğrenilir?



Üniversitede devamsızlık nereden, nasıl öğrenilir?

Üniversitelerde devamsızlık genel itibariyle her üniversiteye göre değişiklik gösterebilse de dersin %30’u şeklindedir. Yani bir dersin toplam saatinin %30’undan fazlasına girmezseniz dersten kalmış sayılırsınız. Bu laboratuvar derslerinde ise daha da azdır.

Üniversitelerde yapmış olduğunuz devamsızlık genel olarak üniversite bilgi sistemine girilmekte ve e-öğrenci platformlarından yani ders kayıt işlemlerini yapmış olduğunuz öğrenci sayfalarından öğrenebilmektedir. Ancak çoğu üniversitede halen bu sistem bulunmamaktadır. Bu sistemin olmadığı üniversitelerde ise devamsızlıklar hocaların derslerde vermiş olduğu devamsızlık kağıtları vasıtası ile alınmaktadır. Bu devamsızlık kağıtlarında devamsızlık bilgisi alınırken adınızın olduğu yere imza atarsınız. Hoca gelmeyen öğrencileri yani imzası bulunmayan öğrencilerin imza yerlerine çizgi çeker ve bir dahaki ders saatinde bu yerleri imzalamasını engeller. Bu kağıtlara bakarak adınızın olduğu yerde kaç tane imza eksik atılmış görebilir ve bu sayede devamsızlığınızı öğrenebilirsiniz. Hali hazırda bu devamsızlık kağıtlarına başkalarının yerine imza atan çok sayıda öğrenci de bulunmaktadır. Ancak bunun suç olduğunu unutmamalısınız.

Üniversitelerde bazı hocalar devamsızlığa önem vermemekte ve derse ister gelin ister gelmeyin sınavları geçmeniz durumunda dersi geçmiş sayılacağınızı söylemektedirler. Şayet işleyiş bu şekilde olursa devamsızlık gibi bir sorununuz da olmayabilir.

Üniversitede devamsızlık dönemlik mi, yıllık mı?

Üniversitede yapmış olduğunuz devamsızlık sadece o dersi ilgilendirmektedir. Ayrıca her ders öğrencilere dönemlik olarak verilmektedir. Bu sebepten dolayı üniversitelerde yapacak olduğunuz devamsızlık tüm seneyi değil, sadece o dönem ve o dersi ilgilendirir.

Bu yazımızda üniversitede devamsızlık nasıl ve nereden öğrenilir detaylı olarak anlattık. Bir önceki yazımızda da üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün anlatmıştık. İlgili yazımızı da okuyabilirsiniz.


DİĞER ÜNİVERSİTE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, üniversite konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan üniversite duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.