Derslerin çakışması nedir, ne demektir?

Üniversiteler, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırmalar ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birim ve bölümlerden oluşan, bilimsel özerkliği ve kamu tüzel kişiliği bulunan öğretim kurumlarıdır. Üniversiteye kayıt yaptırmış olan öğrenciler öğretim süresi boyunca daha önce aşina olmadıkları çok sayıda terimle ve zorlukla karşılaşmaktadırlar. Bunlardan bir tanesi de derslerin çakışmasıdır. Üniversitede derslerin çakışması, ders kayıt işlemleri sırasında dersin yapılacağı saatlerin aynı saatlere denk gelmesi olarak tanımlanabilir. Örnek olarak bu durumu açıklayacak olursa, bir Edebiyat bölümü öğrencisinin alacak olduğu Roma Tarihi dersinin yapılacak olduğu saatler, daha önce almış olduğu Türk Dili dersinin yapılacak olduğu saatlerle aynı saate gelebilir. Yani yine örnek olarak ikisi de Pazartesi günü saat 15:00’de başlayabilir. Bu durumda öğrenci iki derste de aynı anca bulunamayacağına göre sorun yaşayacaktır. Peki bu durumda ne yapılmalıdır?

Çakışan dersler nasıl alınır? Dersler çakışırsa ne yapılır?

Derslerin çakışması durumunda öncelikle ders kayıt işlemleri esnasında iki dersten bir tanesini başka saatte alınıp, alınmayacağı araştırılmalıdır. Yani yukarıda vermiş olduğumuz örnekteki Roma Tarihi dersini başka bir hoca, başka bir sınıfta ve saatte veriyor olabilir. Bu durumda ders seçimi sırasında bu dersi seçebiliriz. Sonuçta dersi kimin verdiğinden ziyade, verilmiş olan ders bizim için önemlidir.



Yapabileceğiniz diğer bir olay ise daha önceki senelerde almış olduğunuz yani alttan aldığınız derse girmeme yoluna gidebilir ve sadece vize ile finaline girebilirsiniz. Çünkü alttan almış olduğunuz derste devam zorunluluğunuz bulunmuyorsa, yani o dersten devamsızlıktan kalmadıysanız derslere katılma zorunluluğunuz bulunmuyor demektir. Bu durumda da sadece sınavlarına katılarak sorun çözülebilir.

Yine farklı bir yol olarak da almış olduğunuz dersin hocasıyla irtibata geçerek aynı dersi farklı saatlerde de verip vermediğini öğrenebilirsiniz ve izin vermesi durumunda bu derslere katılıp katılamayacağınızı sorabilir. Hatta ikinci öğretim öğrencisiyseniz örgün öğretimdeki derslere katılmak için izin alabilirsiniz. Bu durum tersi için de geçerlidir.  Bu yazımızda derslerin çakışması durumunda neler yapılır konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER ÜNİVERSİTE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, üniversite konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan üniversite duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.