İçindekiler
- Tıbbi sekreter nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- Tıbbi sekreter ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Tıbbi sekreter nasıl olunur?
- Tıbbi sekreter olma şartları nelerdir?
- Tıbbi sekreter nerelerde çalışır, iş olanakları nasıldır?
- Tıbbi sekreter çalışma saatleri nasıldır?
- Tıbbi sekreterler hemşire olabilir mi?
Tıbbi sekreter nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Sağlık sektöründe istihdam edilen çok sayıda meslek bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tıbbi sekreterlik mesleğidir. Tıbbi sekreter; sağlık kurumlarında, özel muayenehanelerde hastaları kabul etme, kayıtları tutma, genel ofis işleyişini ve düzenini sağlama gibi görevlere sahip olan mesleki bir unvandır. Tıbbi sekreter, diğer sağlık teknikerleri gibi destek personeli olarak görev almaktadır. Fakat diğer teknikerlerden farklı olarak daha çok evrak, kayıt işlemleri ile uğraşmaktadırlar. Tıbbi sekreter, hasta kabul sekreterliği olarak da bilinmektedir. Peki tıbbi sekreter tam olarak ne iş yapar?
Tıbbi sekreter ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Tıbbi sekreterlerinin yapmakla yükümlü oldukları çok sayıda iş ve işlem bulunmaktadır. sağlık Bakanlığı tarafından belirtilmiş olan görev tanımlarına giren maddeler aşağıda yer almaktadır.
- Hasta telefonlarına yanıt vererek bu mesajları kaydetmek ve gerekli bilgileri doktora iletmek,
- Randevu için arayan hastalara ödeme bilgisi gibi konularda bilgiler sunmak,
- Hastaların muayene için kayıtlarını oluşturmak,
- Hastaların vizite tarihlerini ayarlamak,
- Hastaların muayenelerinin bitmesinin ardından tekrar muayene için gelmeleri gerekiyorsa uygun tarihte muayene oluşturmak,
- Yaklaşan vizite tarihlerini hastalara ulaşarak hatırlatmak,
- Hastaların doldurmaları gereken formları kendilerine teslim etmek,
- Doktorun iş takvimini ayarlamak ve gerekli bilgileri doktoruna iletmek,
- Doktor tarafından verilen hasta noktalarını ve tıbbi raporları kayıt altına almak,
Gibi görev, yetki ve sorumluluklara sahiptirler. Doktorların verimli bir şekilde çalışabilmeleri için tıbbi sekreterlere büyük sorumluluk düşmektedir. Tıbbi sekreter olmak istiyorum, nasıl olurum diyen kişiler nasıl bir yol izlemelidirler.
Tıbbi sekreter nasıl olunur?
Hasta kabul sekreteri yani tıbbi sekreter olmak için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan bir tanesini seçerek hasta kabul sekreteri olabilirsiniz. Peki ama nasıl?
Öncelikle ilk seçenek üniversitelerde bulunan Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik bölümü bitirilmelidir. Bu bölüm üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında yer alan 2 senelik bir bölümdür. Bu bölüme meslek liselerinin büro yönetimi ile sekreterlik ve tıbbi sekreterlik bölümlerinden mezun olan kişiler sınavsız geçiş yapabilmektedirler. Bu Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunları, tıbbi sekreter unvanı ile iş bakabilirler. Üniversite mezunu olmak meslekte tarafınıza avantaj sağlamaktadır.
Hasta kabul sekreteri olmak için diğer bir yol ise tıbbi sekreterlik sertifikası yani belgesi almaktır. Bu belgeyi halk eğitim merkezlerinden ücretsiz olarak alabileceğiniz gibi ücretli olarak kurs merkezlerinden de alabilirsiniz. Neredeyse her ilimizde bu sertifikayı veren ücretli ve ücretsiz kurs merkezleri bulunmaktadır. Genel olarak bu kurs merkezlerinde 1 ay süre zarfında eğitim görmenizin ardından bu sertifikayı almaya hak kazanmaktasınız. Ancak iş ararken öncelik çoğu durumda üniversite mezunlarının olmaktadır.
Tıbbi sekreter olma şartları nelerdir?
Tıbbi sekreter olmak için izlemeniz gereken yolları yukarıda verdik. Ancak bu mesleği daha başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için çeşitli niteliklere sahip olmalısınız. Ayrıntıları kaçırmayan, düzenli ve dikkatli, kurallara uyan, sorumluluk sahibi, sabırlı ve iletişim yeteneği kuvvetli kimseler bu mesleği icra etmelidirler.
Tıbbi sekreter nerelerde çalışır, iş olanakları nasıldır?
Tıbbi sekreterler; özel muayene hekimliklerinde, devlet hastanelerinde, özel hastane ve kliniklerde, sağlık ocaklarında, adli tıp kurumlarında, medikal malzeme satış ve tanım işleri ile tıbbi yazılım şirketlerinde, ambulans şirketlerinde, acil çağrı merkezlerinde yani kısaca sağlık alanında çoğu firmada iş bulma olanaklarına sahiptirler. Çalışma alanları oldukça geniştir.
Tıbbi sekreterler eczanede çalışabilir mi? : Tıbbi sekreterler eczanelerde de çalışma olanağına sahiptirler. Yine belirttiğimiz üzere iş imkanları oldukça fazladır.
Tıbbi sekreter çalışma saatleri nasıldır?
Tıbbi sekreter haftada kaç saat çalışır merak edilen konuların başında yer almaktadır. Genel itibariyle tıbbi sekreterler kamuda ise 09:00 ile 17:00 saatleri arasında çalışmaktadırlar. Özel sektörde ise çalışma saatleri farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak yine doktorların çalışma saatleri ile benzer zamanlarda çalıştıkları için yukarıda vermiş olduğumuz saatler çerçevesinde çalışırlar. Haftalık çalışma süresi ise yasal olarak 45’tir. Yine özel sektörde nöbet sistemine dahil edilebilirler.
Tıbbi sekreterler hemşire olabilir mi?
YÖK tarafından yayınlanan ve üst öğrenim saydığı bölümler içerisinde tıbbi sekreterlik için hemşirelik bulunmamaktadır. Yani tıbbi sekreterler hemşire olarak görev alamazlar.
Bu yazımızda tıbbi sekreter erkek olur mu, tıbbi sekreter nasıl olunur, olmak için ne okumak gerekir, sağlık personeli mi gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan tıbbi sekreter maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz.
DİĞER TIBBİ SEKRETER HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, tıbbi sekreter konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan tıbbi sekreter duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :