İçindekiler
Üniversitelerde karşımıza çıkmakta olan çok sayıda yeni tanım bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tek ders sınavıdır. Tek ders sınavı, bir öğrencinin bütün öğrenim dönemi sonunda mezun olmasına engel bir tek başarısız dersi olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için tanınmış olan bir sınav hakkıdır. Tek ders sınavı güz ve bahar yarı yılları sonunda belirlenen fakültelerce belirlenen tarihlerde gerçekleştirilir.
Ders planındaki tüm dersleri almış, 2. sınıfı okumuş, okulu bitirmesine engel olarak 1 dersten zayıfı bulunan öğrenciler ya da tüm dersleri geçmiş (şartlı geçilmiş DD ve DC dersleri olan) okulu bitirmek için 2.00 genel ortalamayı sağlayamamış olan öğrenciler, tek ders sınavına girdiğinde okulu bitirmesi imkan dahilinde ise girebilir. Şayet öğrenci tek ders sınavına girdiğinde, en yüksek not olan AA alındığında bile okulu bitiremeyecek durumda ise, bu sınava alınmaz.
Daha önceden hiç alınıp devam edilmemiş bir dersten tek ders sınavına girilemez. Bu sınavda öğrenci öğrenim gördüğü yarıyılların herhangi birindeki GR, FF, DD, DC,…,BA notlu herhangi bir dersi seçebilir. Tek ders sınav hakkı sadece bir kez kullanılabilir.
Tek ders sınavı, normal dönemde uygulandığı türden uygulanır. Yani normal dönemde final sınavı çoktan seçmeli testler halinde uygulanan dersler, tek ders sınavında yine çoktan seçmeli olarak; uygulamalı ya da sözlü olarak uygulananlarda ise aynı ilke sürdürülür. Tek ders sınavında değerlendirme sadece tek ders sınavı üzerinden yapılmaktadır. Daha önceden yapılmış olan vize ve final etkili değildir.
Tek ders sınavı tarihleri açıklandıktan sonra, başvuru yapmak için yazılı dilekçe vermeniz gerekmektedir. Bu dilekçe ile hangi dersi seçeceğinizi bildirmiş olursunuz.
Tek ders sınavında alacak olduğunuz puan dönem notu yerine geçmektedir. Yani şayet tek ders sınavına girmişseniz vize ve final sonunda hesaplanan başarı notunuz yerine tek ders notunuz geçerli olacaktır. Sınavdan kalıp kalmayacağınız da yine bu dersin dönem içindeki geçme notuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yani tek ders sınavına girmiş olduğunuz dersin dönem içi geçme notu 70 ise bu notun üzerinde bir puan almalısınız.
Açıköğretim Fakültesi yani AÖF için ise geçtiğimiz dönemde alınan bir kararla tek ders sınavı kaldırıldı ve bunun yerine üç ders sınavı getirildi. Bu konu hakkında detaylı bilgilere üç ders sınavı nedir yazımızdan ulaşmanız mümkündür. Bu yazımızda tek ders sınavı nedir, ne demektir, başvurusu nasıl yapılır, final yerine mi geçer, giriş şartları nelerdir, kimler girebilir, test mi olur, ne zaman olur, ne zaman yapılır gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER TEK DERS SINAVI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, tek ders sınavı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan tek ders sınavı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Daha ikinci sinifim bitmedi fakaat bu donemden alttan dersim kalirsa bu donem mi tek ders sinavina giricem bir dahaki donemde girebiliyor muyum
Uzaktan eğitim birinci ve ikinci dönemden İngilizce var tek ders sınavına girebilirmiyim acaba
Peki benim ikinci dönrmden bi dersim kaldı seneye birinci dönem girebilirmiyim o dersin hangi döneme ait oldugu önemli mikısacası
devamsızlıktan kalıp tek ders sınavına girebilir miyiz ?