Kredi kartları günümüzde birçok insanı zor duruma düşüren kartlardır. Kimileri borç batağına düşerek faizler ile öderken kimileri ise zor da olsa kapatmayı ya da iptal ettirmeyi başarabilmişlerdir. Kredi kart iptali yapmak için bilinen iki yöntem bulunmaktadır. Bu iki yöntemin bir tanesi telefon ile müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirmek. İkincisi ise direk olarak banka şubesine giderek dilekçe vermeniz durumunda iptali sağlanmaktadır.

Yalnız bilinmesi gereken en önemli husus kredi kartı iptal ettirmek ile kapattırmak farklı şeylerdir. Genel olarak bu iki işlem karıştırılmaktadır. Kredi kartı kapatma işlemi kredi kartın belli bir süre boyunca kapatma, dondurma gibi işlem yapmaya denmektedir. Belli bir süre kullanım dışı kaldıktan sonra tekrar açılmaktadır. Eğer kredi kartı iptal edilirse kredi kartı tamamen kapanmakta ve bir daha kullanılmamak üzere sona ermektedir.



Taksitleri Devam Eden Kredi Kartı Kapatma İşlemleri

Ana başlıkta belirtildiği üzere taksitleri devam eden kredi kartı kapatılır mı sorusunun cevabı “Evet”tir. Kredi kartı taksitleri devam etse de BDDK yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yapılan şartlara göre kredi kartı kullanan ve taksitleri olduğu halde iptal edip kapatmak isteyenler için bir sorun olmadan işlemlerini gerçekleştirebilmelerini sağlamaktadır. Bunun için banka şubesine giderek bildiride bulunmanız ve 7 iş günü beklemeniz gerekmektedir. Bu gün içerisinde kredi kartınız kapanacaktır. Bilmeniz gerekenler ise;

  • Banka şubesine gittiğiniz zaman taksitlerinizin devam ettiğini gören banka çalışanları kredi kartınızı kapatmamanız için çeşitli ikna yöntemleri deneyecektir. Çeşitli kampanyalar, özel fırsatlar vs. ikna etmek için 40 takla atacağını bilmeniz gerekmektedir. Birçok müşteri bu yoldan geri dönerken eğer siz gerçekten kararlıysanız bunları dinlemek istemediğinizi ve kapatmak istediğinizi ısrarla söylemeniz yeterli olacaktır.
  • İkinci bilmeniz gereken şey ise, bazı bireyler kredi kartı taksiti devam ederken kartı kapatınca borçlarının silindiğini zannetmeleridir. Aksine borçlar silinmiyor, ödemeye devam ediyorsunuz. Tek farkı kredi kartınızı kapatarak tekrar borç üstüne borç yapmaktan kaçınıyor ve kısa zaman içerisinde bu borçlarınızdan taksitli bir şekilde ödeyerek kurtulabiliyorsunuz. Her hangi bir banka size toplu ödemeniz zorunlu derseniz bilmeniz gerekiyor ki BDDK kuralına göre borcunuzu toplu ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Sadece hesap ekstresini borç bitene kadar alacağınızı da unutmayınız.

Kredi Kartı Kapatma Bedeli Var Mıdır?

Kredi kart kapatma ücreti talep eden bankalara asla ücret vermeyiniz. Çünkü kredi kartı kapatırken her hangi bir ücret ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak bankalar bu ücreti alabilmek için “Kredi Kartı Kapatma Bedeli” olarak sizden para talep edebilirler. Her ne kadar birçok banka bu ücreti talep etmese de bazı bankalar talep etmektedir. Bu ücret içerisinde kredi kartların yıllık kullanım ücreti kapsamında talep edilmektedir. İlk yıllar her ne kadar ücretsiz olsa da kredi kart kapatma işlemi sırasında bu yıllık ücret talep edilebilmektedir.

Peki, İptali Gerçekleştirilen Kredi Kartın Taksitleri Nasıl Ödenir?

Bu sorunun cevabı 3 farklı şekilde cevaplanmaktadır.

  • Eğer imkanınız var ise mevcut borcunuzu tek seferde ödeyerek kapatabilirsiniz.
  • Eğer hiç imkanınız yok ve borcunuz fazla ise kredi çekilerek ödenebilir. Fakat çekilen kredinin de faizi olduğu için borçtan sonra ödemeniz gereken ekstra faiz tutarı olacaktır.
  • Taksitlendirme planı yaparak belirli ücret üzerinden yapabilirsiniz. Tüm borçlarınızı her ay düzenli bir şekilde borcunuz bitene kadar rahatlıkla yapabilirsiniz.

Kredi kartınızın iptal ve kapatma süresi ise 2007 tarihinde resmi gazetelerde Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik şeklinde yayınlanan şarta göre bankalar 7 iş günü içerisinde bu kartları iptal etmek ve kapatmak zorundadırlar. Şayet kredi kartınız 7 gün olmasına rağmen hala kapanmadıysa başka etkili bir çözüm yolu bulunmaktadır. Belgeniz var ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na kanıtınızla beraber dilekçe yazarak şikayette bulunabilir ve bankanın zarara uğramasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda borcu olan kredi kartını kapatmak hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan “Yapılandırılan Kredi Kartı Ödemesi Bitince Açılır Mı?” öğrenebilirsiniz


DİĞER KREDİ KARTI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, kredi kartı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kredi kartı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.