Taksici Kime Denir?
Taksici, bir yerden bir yere gitmek isteyen yayaları ücretli bir şekilde taksi araçları ile götüren kişilere denmektedir. Kısaca tam anlamı ile tanımlarsak, taksimetresi bulunan ticari bir araç ile şehir içerisinde yolcu taşıyan serbest meslek esnafına taksi şoförü ya da taksici denmektedir. Eğer taksici tek başına çalışıyor ise (ki artık tek çalışan kalmadı) bütün para kendisine kalırken benzin vs. masrafları çıkmaktadır. Eğer kişi taksi duraklarında şirket adına çalışıyor ise gelirlerinin yarısını oraya öder, benzin vs. masraflarını da öder ve kalanı kar olarak cebine kalır. Kural gereği günlük neredeyse kazandığının yarısını patronuna ödemek zorundadırlar. Bundan dolayı herkes taksici olamamaktadır.
Taksi Şoförü Nasıl Olunur?
Taksici olmak için öncelikle taksicilik mesleğini iyi öğrenmeniz ve zorluklarını bilmeniz gerekmektedir. Genel olarak ülkemizde her hangi bir başarı elde edemeyen, mesleklerinde tutunamayanlar taksici olup rahatlayacaklarını düşünmektedirler. Ancak taksicilik mesleğinin de her meslek gibi zorlukları bulunmaktadır. Bu zorlukların birincisi ticari araç bulmaktır. İkincisi ise vardiya sistemine ayak uydurmak. Yani 06.00 ve 15.00 ya da 15.00 ve 03.00 saatleridir.
Taksici olmak isteyen bir kişi öncelikle bazı şartları taşımaktadır. Ehliyet, sicil kaydı temiz vs. gibi şartların yanı sıra taksi şoförü olmak için ilk olarak taksi durağında işleyen T plakalı bir ticari araç sahibi bulmak gerekmektedir. Ancak kimse kimseye aracını emanet edip ticari taksi vermeyeceğinden dolayı daha iş başlamadan zorluklarla boğuşmaya başlamış olacaksınız. Bu aracı almak için mutlaka tanıdığınızın olması lazım. Aksi halde imkansızdır diyebiliriz. Bir şekilde derneklere giderek bu aşamayı geçtiğinizi varsayalım. Geçtikten sonra diğer işlemler daha kolay olacaktır. Diğer işlemler daha çok kağıt işlemleri olduğundan dolayı sıkıntı yaşamazsınız. Taksicilerin odasına başvuru yapmanız gerekecek. Burada da belirli şartlar altında kabul edilmeniz için ilk olarak sağlığınıza bakacaklardır. Kimse stresli ve sinirli bir kimseyi taksi şoförü yapmak istemez. Ancak bu mesleğe başladıktan sonra stres ve sinirin gelmesi çok normaldir. Eğer gerçekten taksi şoförü olmak istiyorsanız zorlukları ve ödemeniz gereken günlük paraları göze almalısınız.
Taksici Olma Şartları Nelerdir?
Taksici olma şartları, çok zor gibi görünmese de aslında bir o kadar zordur. Ticari araç aldığınız zaman ticari aracı aldığınız kişiye günlük 200 – 250 TL, günlük yakıt için 50 – 100 TL (daha fazla da olabilir), sigorta 10 TL, taksi durağı aidatı için 10 – 30 TL ve günlük yemek ihtiyacınız. Bunları hesaplarsak daha işe başlamadan yaklaşık olarak 300 – 400 TL arası borçlu olarak güne başlıyorsunuz. Bu miktarın üstüne çıktığınızda ise her kuruş size ait olacaktır. İşin bu stresi ile yaşamak herkesin harcı olmadığı için herkes taksici olamamaktadır.
Bunun dışında taksici olmak için gerekli belgelere ihtiyacınız bulunuyor. Aksi halde sürücü koltuğuna dahi oturamazsınız. Taksiciler yasası olarak 5362 numaralı Bakanlar Kurulu yasasına uygun olarak 2918 sayılı karayolları trafik yasasıdır. Taksicilerin bulundurduğu dosya içinde bunlar bulunması gerekiyor.
- Aracın alınış tarihi
- Fatura
- Teknik belge
- Plaka dokümanları
- Ruhsat
- Çalışma karnesi
- Trafik şube kayıt onay formu
- Araç kartı
- Ticari araç kullanabilir belgesi
- Sigorta poliçesi
- Ehliyet
Bu belgelerin yanı sıra taksici olmak isteyenler gerekli yerlere götürmesi gereken belgeler ise şu şekildedir.
- Psikoteknik raporu
- Ehliyet
- GBT Ehliyeti 2 adet, bir tanesi resmi yerler için verilecek.
- Tam teşekküllü sağlık raporu
Bu belgeler gerekmektedir. Bu belgeleri hazır ettikten sonra taksicilik mesleğine adım atacaksınız. Ancak mesleğe başlarken de aracınızda bulundurmanız gereken bazı araç ve gereçler bulunmaktadır. Bunlar;
- Bijon Anahtarı
- Kriko
- Stepne
- Navigasyon Sistemi
- Araç malzeme çantası
- Reflektör
Şayet bunlardan bir tanesi bile araçta bulunmaz ise trafik cezası alabilirsiniz. Taksicilik mesleğini yaparken ayrıca aracın temizliğinden de sorumlu olmaktasınız. Bakım ve muayene gecikmeleri olduğu zaman trafikten men bile edilebilirsiniz. Sırf bu prosedürler bile taksici mesleğinin zor olduğunu gösterirken, bir de taksici olduktan sonra ki zorlukları düşünün. Bu yazımızda taksici nasıl olunur hakkında bilgiler sunduk. Ayrıca diğer yazımızdan taksiciler ne kadar para kazanır öğrenebilirsiniz.
DİĞER TAKSİCİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, taksici konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan taksici duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Taksicilik yapabilmem için src belgem var başka ne gereklidir birde taksi kartı gerekiyor herhalde bunu nereden alacam