Süre tutum dilekçesi nedir?

Süre tutum dilekçesi, iş ya da ceza davalarında kısa olan temyiz dilekçesi şeklinde isimlendirilen dilekçeye denmektedir. Normalde hukuk terimi olarak henüz süre tutum dilekçesi adında bir kavram yer almasa da işlem olarak hak düşürme zamanı olan temyiz zamanının düşürülmesi istidanamesi şeklinde bilinir ve adlandırılır.

Bilhassa ceza ve iş duruşmalarında davanın kısa son hükmünde yüze okunarak başlayan temyiz süresi kişinin avukatına da yüzüne söylediği karardan sonra 7 ya da maksimum 8 gün süre bulunur. Bu süre zarfında hükmü veren Yargıtay, yetkili bölüme göndererek temyiz edilmez ise, temyiz hakkını düşürür ve hüküm belirlenmiş olur. Bu zamanın geçmesi ardında temyiz süresi biter ve tekrar temyiz yapılamamaktadır. Temyiz prosedürü, olağan bir şekilde mevzuat yolu olarak temyiz zamanının bitmesi ya da yapılamaması durumunda şayet kuralları bulunuyor ise olağanüstü olan mevzuat yollar kullanılır. Bu yoldan başka bir yol olmadığı için tek çare bu olacaktır.



Süre tutum dilekçesi ne zaman verilir?

Bu anlamda süre tutum dilekçesi kısacası temyiz dilekçesi de denebilir. Davanın son yargılamasında sunulan son yargı tefhim edilmiş bu anlamda son yargısına hazır bulunulmuştur. Bunun üzerine karar kişinin yüzüne doğru okunarak icra ceza, icra hukuk, ceza ve iş duruşmalarının bir tanesinde sunulan yargı ise ve bu yargıya karşı gerçekleşen temyiz dilekçesine müracaat etme zamanına sonucun tefhim tarihi buna göre son dava zamanında sonra başlamaktadır. Fakat sebepli sonuç hala eline gelmemiş ve ulaşmadıysa kişi iyi bir temyiz dilekçesini yazamayacaktır. Bu noktada sebepli görülen sonucu görerek onun ardından hemen temyiz süresi müracaatı yapabilmek için kısa bir şekilde temyiz zamanının kaçırmamak gerekmektedir. Bunun için tefhim yani son davanın ardından hemen bir süre tutum başvurusu yazılmalı ve dava kalemi sunulması gerek görülmektedir.

Süre tutum başvurusunda sonuç aşikare bir şekilde temyiz olduğunu ve bunun da harç parasını yatırmanız lazım. Harç parası davaya ve temyize göre değişirken bazı durumlarda ise harç parası istenmemektedir. Şayet sonucu temyiz yaptığını bildirdikten sonra harç parası var ise kişi bu harcı yatırmaz ise süre tutum dilekçesi teknik bir şekilde kabul görmeyecek ve dilekçe olarak sayılmayacaktır. Bunun üzerine temyiz dilekçesinin aşımı süresi çalışmaya devam eder. Süre tutum müracaatı teknik bir şekilde temyiz dilekçesinin süresinin ilerlemesini, çalışmasını engelleri. Buna nazaran sebepli sonuç kişiye tebliğ yapıldıktan itibaren daha rahat bir şekilde geniş bir temyiz dilekçesi yazmaya fırsat bulacaktır.

Eğer süre tutum dilekçesi verilmediyse süre tutum dilekçesini yazarak bildirebilirsiniz. Ancak harç parası yatırılmayan dilekçeler kabul görmeyip kişinin tarafına tebliğ yapılan sebepli sonucun üstünden sağlıklı bir temyiz dilekçesi yazılamamaktadır. Bundan dolayı gerekçeli yani sebepli olan temyiz nedenlerinizi bildiremez ve temyiz süresi ile beraber süre tutum dilekçe hakkınızı da kaçırmış olacaksınız. Bu yüzden zamanında yaparak harç parasını da yatırmalı ve gereken her şeyi özellikle avukatın talepleri doğrultusunda kabul edip takip etmelisiniz.

Bu yazımızda süre tutum dilekçesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Süre Tutum Dilekçesi Örneğini İndirmek İçin TIKLAYIN


DİĞER SÜRE TUTUM DİLEKÇESİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, süre tutum dilekçesi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan süre tutum dilekçesi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.