Sorumluluk sınavı, lise öğrencilerine ders yılının ikinci dönemlerinin başladığı zaman ve ikinci dönemin bittiği zamanda olmak üzere senede iki defa yapılır. Sorumluluk sınavı; sadece lisede öğrenim gören öğrencilerin katılabileceği bir sınav türüdür.

Öğrenciler ilk dönem başarısız oldukları derslerden ortalama yükseltme sınavına ve alt sınıflardan kaldıkları derslerden sorumluluk sınavına girerler. Yıl sonu başarı ortalamaları öğrencilerin okudukları lisenin türüne göre değişen bir başarı puanından aşağıda ise öğrenci başarısız olduğu derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçer.



Sorumluluk sınavına kimler girebilir?

Sorumluluk sınavına;

  • Lise öğrenimine devam eden,
  • Alt sınıftaki dersinden ya da derslerinden sorumlu olarak geçmiş,
  • İlk dönem dersinden not yükseltmek isteyen her öğrenci sorumluluk sınavına girebilir.

Sorumluluk sınavlarının nasıl yapılacağı ve sınav kuralları ilgili eğitim kurumunun sitesinde ilan edilir ya da direkt olarak okul müdürlüklerinden öğrenilebilir.

Sorumluluk sınavları ne zaman yapılır?

Sorumluluk ya da not yükseltme sınavları okulların ilan ettiği tarihlerde yapılır. Bu tarihler genellikle ikinci eğitim döneminin ilk ya da ikinci haftasına denk gelmektedir. İkinci sorumluluk sınavı tarihleri ise ikinci eğitim dönemi bitmeden son hafta ya da bittikten sonraki ilk hafta yapılmaktadır. Bu tarihler okul müdürlüklerince belirlenerek ilan edilirler. Bu tarihleri ve sorumluluk sınavı yapılacak dersleri ilgili kurumun sitesinden takip edebilirsiniz. İlgili kurumun İnternet sitesinde sorumluluk sınavı ile ilgili bir bilgi bulamadığınız durumda ise direkt olarak eğitim kurumuna başvurarak bilgi alabilirsiniz.

Sorumluluk sınavından kaç puanlar geçirilir?

Öğrencinin dersten geçer not alması gereklidir. Geçer not ilgili kurum için kaç puan ise öğrenci en az o puanı sınavdan alması gerekmektedir. Öğrenci geçer not almadığı sürece dersten sorumluluğu kalkmaz ve sorumluluğu kalkana kadar dersten geçmiş sayılmaz mezun durumunda olan öğrenciler için dersten geçmedikleri sürece mezun olamazlar.

Genel olarak MEB’e bağlı olan okullarda, bir öğrencinin dönemi bitirebilmesi için Türkçe dersinin en az 65 olması ve diğer derslerin de en az 45 olması şartı aranmaktadır.

Sorumluluk sınavına girmezsem ne olur?

Sorumluluk sınavı hali hazırda başarısız olduğunuz dersler için gerçekleştirilmektedir. Şayet başarısız dersleriniz olmasına rağmen bahanesiz bir şekilde sorumluluk sınavına girmezseniz bu derslerden kalmış olarak gözükecektir ve mezun olamazsınız. Ancak hastalık gibi geçerli bir sebebiniz olması durumunda daha sonra tekrardan başka bir sorumluluk sınavı tarihinde sınava girebilirsiniz.

Bu yazımızda sorumluluk sınavı hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan iftihar belgesi nasıl alınır öğrenebilirsiniz.


DİĞER SORUMLULUK SINAVI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, sorumluluk sınavı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sorumluluk sınavı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.