Sempozyum Nedir?
Sempozyum, açık oturum ile hemen hemen aynı bir oturum şeklidir. Tek farkı ise, halkın sorunları ya da güncel sorunlar değildir. Sempozyum oturumu bilgi şöleni olarak bilinir ve söylenirken konular hep bilimsel ağırlıklı olur. Kısacası, bilimsel ağırlıklı konularda uzmanların tartıştığı oturuma sempozyum yani bilgi şöleni denilmektedir.
Belirli konularda bilimsel açıklamaların ışığında uzman konuşmacıların tartıştığı sempozyumda, genel olarak akademik konular ele alınır. Uzman konuşmacıların farklı boyutlarda ele alarak tartıştığı bu oturum, bilimsel toplantı da denilebilir. Bu sayede sanat, bilim, ekonomi ve siyaset gibi alanlarda uzman konuşmacılar özel dinleyicilere bir çeşit bildiri sunarak yapılan oturumdur.
Sempozyum Ne İçin Yapılır?
Bilim adamların sıkça katıldığı sempozyumlar 1 yılda en az 1 kere gerçekleştirilmektedir. Sempozyum tanımından bahsedildiği gibi, sempozyumun amacı bilimsel yönler ile bilimsel konuları uzman konuşmacılar sorunları çözüme kavuşturmak için tartışırlar. Uzman tartışmacıların fikir alışverişi yaparak bilimsel konularda çözüme ulaştıktan sonra dinleyicilerinde sorularını dinleyerek merak ettikleri soruların cevaplarını verirler. Sempozyumun amacı tartışmaktan ziyade konunun olumsuz ve olumlu yönleri ele alınarak çözüm üretilir ve dinleyicilere bildirilir.
Sempozyum Nasıl Yapılır?
Sempozyum gerçekleştirilmesi için öncelikle düzenleme kurulu oluşturup tartışma konusu belirlenir. Sempozyumun başkanı ile beraber uzman konuşmacılar belirlenir. Konuya göre sempozyum birkaç oturumda gerçekleştirilebilir. Sempozyum bittikten sonra ise konuyu başkan özetleyip sonuçlandırırken dinleyicilerden de gelen soruları uzman konuşmacılar cevaplandırarak sempozyum başkan tarafından kapatılır. Genel olarak sempozyumun özellikleri ise şunlardır.
- Başkan sempozyumun en önemlisidir. Donanımlı ve bilgili olması çok önemlidir. Sempozyumun sükunetini koruyarak oturumu gerçekleştirir.
- Sempozyum başlarken başkan konuyu söyleyerek dinleyicileri bilgilendirir. Daha sonra uzman konuşmacıları tanıtarak oturumu başlatır.
- Belirli sürelerde konuşma hakkı olan uzman konuşmacılar sırası ile belirtilen zaman dışına çıkmadan konuşmasını gerçekleştirir.
- Sempozyum tartışması bitince dinleyicilerin sorularını başkanın kontrolünde uzman konuşmacılara sorulur ve cevaplandırılarak sempozyum kapanır.
- Sempozyumda ciddi bir hava içerisinde bilimsel konular ele alınarak tartışılır.
- Katılan uzman konuşmacılar bilimsel konuyu kendi uzman alanlarına göre değerlendirerek konuşma yapar.
- Uzman konuşmacıların sayısı en az 3, en fazla 6 olmalıdır.
- Her konuşmacının süresi ise en az 5, en fazla 20 dakikadır.
- Konuya göre sempozyum birkaç oturum sürer. Yani birkaç gün sürebilir.
Ayrıca sempozyum yapılmadan 1 yıl önce her şey belirlenirken katılmak isteyen dinleyicilere ve katılacak olan uzman konuşmacılara bildiri gönderilir. Dinleyiciler ise bu sempozyuma katılmak için 1 yıl öncesinden kayıt gerçekleştirir. Genel amacı bilimsel konularda her konuşmacı kendi alanlarında olumlu ve olumsuz değerlendirirken sorunlar sonuç olarak çözüme kavuşturulur. Dinleyiciler ise bundan bilgilenerek Sempozyumun anlamında olduğu gibi bilgi şöleninden yararlanır ve bilgilendirilir.
Bu yazımızda sempozyum konuları, amacı, tanımı, genel özellikleri gibi hakkında geniş bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER SEMPOZYUM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, sempozyum konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sempozyum duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :