Şehir plancısı nedir, ne demektir, kimdir?

Şehir plancısı, kentlerin planlı ve düzenli bir şekilde gelişmelerini sağlamak için öneriler veren ve ayrıca bu önerileri uygulamaya koyan uzman kişilere denilmektedir. İnsan nüfusunun hızla artması kentlerin de çarpık olarak büyümesine sebebiyet vermektedir. Bu yüzden şehir plancılarına günümüzde oldukça büyük iş düşmektedir. Şehir plancısı, şehir için önerileri oluştururken şehre etkisi olabilecek tüm teknik, tarihsel, mekansal, sosyal, kültürel, estetik ve ekolojik faktörleri göz önünde bulundurmaktadır. Kentlerimiz için oldukça kritik bir öneme sahip olan şehir plancısının görevleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir;

  • Kırsal ve kentsel alanlarda planlama yapmak,
  • Şehirde binaların hangi yoğunlukta ve ne şekilde olacağına karar vermek,
  • Arazinin; eğitim ve sağlık gibi etkenler üzerinde nasıl kullanılacağını planlamak,
  • Söz konusu olan düzenlemeleri en uygun bütçe ile yapmaya çalışmak,
  • Kent planlamasında yönetim birimleri ve mühendislerle ortak bir çalışma sergilemek.

Şehir plancılarına düşen sorumluluk günümüzde her geçen gün artmaktadır. Peki şehir plancısı olmak istiyorum diyen kişiler nasıl bir yol izlemeliler?



Şehir plancısı nasıl olunur?

Şehir plancısı olmak için öncelikle bazı kişisel özelliklere sahip olunması gerekmektedir. Bu vereceğimiz özellikler bu mesleği yerine getirmek için zorunlu olan özellikler değildir. Fakat mesleği icra etmek isteyen kişiler, iyi bir şehir plancısı olmak ve doğru bir mesleğe yönelmek istiyorlarsa bu özelliklere sahip olmalıdırlar.

  • Tasarım yeteneğine sahip,
  • Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  • Göz ve ellerini eş güdümle kullanabilen, çizim yapma yeteneği olan,
  • İnceleme-araştırma merakı olan, farklı ekonomik, sosyal, kültürel, fiziki değişimlerin karşısında  analiz  ve sentez yapabilen,
  • İnsanlarla iyi  diyalog kurabilen,  ekip çalışması  yapabilen,
  • Düşüncelerini başkalarına aktarabilen ve başkalarını etkileyebilen,
  • Seyahat etmekten hoşlanan kimseler olması gerekir.

Akabinde şehir plancısı olmak isteyen kişilerin en az lisans düzeyinde bir eğitim almış olmaları gerekmektedir. Bu sebepten lise eğitimi tamamlandıktan sonra üniversitelere giriş sınavlarına katılmalı ve burada yeterli puanı alarak Şehir ve Bölge Planlama bölümü kazanılmalıdır. Bu bölümden mezun olmanızın ardından şehir plancısı sıfatı ile mezun olmaktasınız. Peki bir şehir plancısı olarak nerelerde çalışabilirsiniz, iş olanaklarınız nasıldır?

Şehir plancısı nerelerde çalışabilir, iş olanakları nasıldır?

Şehir plancıları genel olarak kamuda çalışma imkanına sahiptirler. Bu mesleği yerine getirenler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Enerji Bakanlığı gibi bakanlıklarda ve ayrıca belediyelerde, TOKİ gibi kurumlarda iş bulabiliyorlar. Özel sektörde iş imkanları diğer mesleklere göre daha az olsa da, çevre planlamasına ihtiyaç duyulan veya bu alanda faaliyet gösteren firmalarda çalışabilirler.

Bu yazımızda şehir plancısı kime denir, ne iş yapar, şehir plancıları hangi bölümden mezun olur, olmak için hangi bölüm okunur gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca şehir plancılarının elde ettikleri gelir yani maaşlarını hakkında bilgi sahibi olmak için ise ŞEHİR PLANCISI MAAŞLARI yazımıza göz gezdirebilirsiniz.


DİĞER ŞEHİR PLANCISI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, şehir plancısı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan şehir plancısı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.