Başımıza adli bir durum geldi, örnek vermek gerekirse sözlü hakarete maruz kaldık ve bunun için suç duyurusunda bulunmak istiyoruz. Öncelikle “Suç duyurusu hangi makamlara yapılır?” bilmeliyiz. Suç duyurusu; köy, mahalle muhtarı, polis, baro, jandarma ya da adli makamlara yani savcılıklara yapılabilir. Fakat doğrudan savcılığa başvuruda bulunarak suç duyurusunda bulunmak adli vakanın çözüme kavuşması açısında en kesin yoldur. Öncelikle suç duyurusunda bulunurken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler sunalım. Daha sonra suç duyurusunda nasıl bulunulur detaylı olarak bahsedeceğiz. Ayrıca suç duyurusu nedir öğrenmek için TIKLAYIN

Suç duyurusunda bulunurken uyulması gereken herhangi bir şekil şartı bulunmamaktadır. Önemli olan olayın kovuşturma ve soruşturma organlarına düzgün bir biçimde anlatılmasıdır. Burada tercih edilen usul ise yazılı olarak yapılan başvurulardır. Şayet sözlü olarak bir suç duyurusunda bulunulursa, bunun da yazılı olarak bir tutanağa bağlanması gerekir. Suç duyurusunda bulunmadan önce aşağıda yer alanlara göz gezdirmeniz faydalı olacaktır.



  • Ayrıntılı fakat sonucunda haksız çıkabileceğiniz kişisel suçlamalarda bulunmadan, konunun özü anlatılarak yazılmalıdır. Tehdit ve hakaret içeren yazılar hakkınızda ayrıca bir suç duyurusu yapılmasına olanak sağlamaktadır.
  • Suç duyurusu dilekçesinde, var olan suçun hangi yasada yer aldığı ve bu suçun tanımı ayrıntılı olarak okunduğu takdirde anlaşılan terimlere özlü yanıt verecek şekilde düzenlenmiş olması, yazının görevli kişi tarafından daha kolay anlaşılmasına sebep olacağı için, sorunun çözümünde de katkı sağlayacaktır.
  • Suç duyurusu dilekçesinde yukarıda vermiş olduğumuz maddelerin bulundukları yerler şekil bakımından önemli değildir, fakat genel itibariyle yazının baş kısmı tercih edilmektedir. Yazının son kısmı ise olayı açıklayıcı, ayrıca başka bir yazışma yapılmasına veya size tekrardan sorulmasına gerek kalmayacak şekilde sözler tercih edilerek yazılmalıdır.
  • Bir hukukçudan veya bir avukattan yardım almanız gerekmemektedir ancak özel ve detaylı konularda hukukçulara danışmak, sorunun çözülmesinde fayda sağlayacaktır.
  • Kadınlara ve çocuklara yönelik istismarın önlenebilmesi, kadınların toplumdaki statülerinin yükseltilmesi, çocukların yüksek faydalarının gözetilmesi amaçlarıyla yapacağınız suç duyurularında 183 numaralı ücretsiz sosyal hizmetler danışma hattından yararlanabilirsiniz.
  • Herhangi bir jandarma veya polis karakollarını arayarak sorununuzu anlatabilir ve basit çapta bir hukuki destek alabilirsiniz.
  • Size en yakın baroya başvuruda bulunabilirsiniz. Barolar en yakınınızda yer alan adliyelerde ve ulaşılması en kolay olan zemin katında bulunmaktadır.
  • Başvuruda bulunmak istediğiniz suçun mağduru devlet ise doğrudan Cumhuriyet Savcılıklarından yardım alabilirsiniz.
  • Ağır cezaları gerektiren veya alt ceza sınırı 5 seneden başlayan tüm suçlarda devlet tarafından ücretsiz avukat tahsis edilmektedir.

Peki Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur?

Suç duyurusunda bulunmak istiyorum diyenler bir şikayet dilekçesi yazarak bu dilekçeyi bulundukları ilin adliyesinde bulunan müracaat savcılığa teslim etmeleri gerekmektedir. İletmiş olduğunuz şikayet dilekçesi savcılık kalemince kayıt altına alınır ve size bir dilekçeye hazırlık numarası verilir. Bu numara ile dilekçenizin hangi savcıda ve hangi mahkemede olduğunu görebilirsiniz. Peki suç duyurusu dilekçesi nasıl olmalıdır?

  • Hangi savcılığa başvuru yapılıyorsa, o savcılığın adı başlık olarak konulmalıdır.
  • Eylemde zarar gören şikayetçi ya da şikayetçilerin isimleri ve adresleri yazılmalıdır.
  • Eylemi gerçekleştiren sanık veya sanıkların isim ve adresleri yazılmalıdır.
  • Suç tarihi yer almalıdır.
  • Olaylar başlığı altında suça konu olay kısa, öz ve mümkünse sıra takip ederek anlatılmalıdır.
  • Deliller başlığı altında şikayeti kanıtlayan tüm deliller belirtilmeli ve varsa tanıkların isim ve adresleri yazılmalıdır.
  • Kamu davası açılması talebi, dilekçenin sonuç bölümünde dile getirilmelidir.

Suç Duyurusu Dilekçe Örneği

………………. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

MÜŞTEKİ : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No:
Adres
ŞÜPHELİ : Adı ve Soyadı( eyer şahıs biliniyorsa,bilinmiyorsa telefonla olmuşsa telefon numarası)yazılır.

SUÇ : Dolandırıcılık,Hakaret,Tehdid,Cinsel taciz.(olay neyse adı yazılır)
SUÇ TARİHİ : …/…/…2011
AÇIKLAMALAR :
1- Buraya meydana gelen olay neyse,aynen yazılır.

DELİLLER : Telefon mesajı,msn kaydı(bunlarla yapılmışsa yazılır)
Tanıklar: Adı ve Soyadı, Adres; (varsa yazarsınız)
HUKUKİ NEDENLER : TCK. md. ve ilgili mevzuat.(maddeleri biliyor sanız yazarsınız bilmiyorsanız.buşekil yazarsınız)
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca açıklandığı üzere şüpheli hakkında kamu davası açılmasına ve cezalandırılmasının sağlanmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim. …/…/…

müşteki
Adı ve Soyadı
İmza

Yukarıda yer alan dilekçe örneğini indirmek için TIKLAYIN


DİĞER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, suç duyurusunda bulunmak konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan suç duyurusunda bulunmak duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.