Savcı, suç haberinin kendisine ulaşması ile devlet adına araştırma ve soruşturma yapan, kamu davasının açılmasını gerektiren şartların oluşması durumunda dava açan ve yürüten, mahkemelerin vermiş olduğu kararları yerine getiren ve kanunla kendisine verilmiş olan görevleri yapma durumunda olan, yargı erki içinde yer alan ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi olan devlet görevlileridir. Savcılar, ceza yargılamalarında iddia makamı adına hizmet eder. Peki nasıl savcı olunur? Savcı olmak için gereken şartlar nelerdir?
Savcı Olmak İçin Gereken Kişisel Özellikler, Şartlar Nelerdir?
Kanunun 7. Maddesinde ayrıntılı olarak belirtildiği üzere, hakimlik ve savcılık mesleğini icra etmek için belirli niteliklere sahip olmak gerekmektedir. Kimler savcı olabilir?
- Türk vatandaşı olmak,
- Giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
- Adli yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye‘deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
- İdari yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,
- Kamu haklarından yasaklı olmamak,
- (Mülga)
- Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,
- Hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak.
- Yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı göstermek,
- Hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak,
- Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; yukarıdaki (ı) bendi hariç diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle kırkbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülakatta başarılı olmak,
şarttır.
Savcı Nasıl Olunur?
Savcı olmak için öncelikle ülkemizde ya da denkliğe sahip yurt dışında bulunan hukuk fakültelerinin birisinden mezun olmanız gerekmektedir. Daha sonra ise ÖSYM tarafından düzenlenen hakimlik savcılık sınavına girerek 100 puan üzerinden en az 70 almanız gerekmektedir.
Hakimlik ve savcılık sınavı 100 soru alan bilgisi, 40 soru genel kültür ve genel yetenek bölümlerinden oluşmaktadır. Ancak savcı olmak için tek gereken şart bu sınavda 70 almak değildir. Savcı olabilmek için Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen kontenjanın içerisinde girmeniz gerekmektedir. Şartlara uyan ve kontenjan içine yani sıralamaya girebilmiş adaylar mülakata çağrılırlar. Bu aşamayı da başarıyla tamamlayan savcılık adayları staj yapmaya hak kazanmaktadırlar. 2 sene staj süresini de tamamlamalarının ardından bir sınava daha girmektedirler. Ancak bu sınavdan kalmak istisnai bir durumdur.
Tüm bu süreci başarıyla geçen savcılık ve hakimlik adayları meslek ayrımı yapmaktadırlar. Adayların hakim ya da savcı olacakları bu aşamada belirlenmektedir. Savcı olmak istediğini bildiren adaylar atamaları geldiğinde meslek hayatına başlamaktadırlar.
Farklı il ve ilçelerde Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başlayanlar, daha sonraki Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı olabilmekte ve Adalet Bakanlığı merkez kuruluşlarında idari görevlerde bulunabilmektedirler.
Bu yazımızda savcı nasıl olunur, nasıl savcı olunur, kimler savcı olabilir, kimler savcı olamaz, savcı olmak için gereken özellikler nelerdir, savcı olma şartları nelerdir, savcı olmak istiyorum nasıl olurum, detaylı olarak bahsettik. Savcılık mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ADALET BAKANLIĞI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, adalet bakanlığı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan adalet bakanlığı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
savcı olmak için hangi dersler iyi olmalıdır?
Vücuttaki yara izleri savcılığa engelmidir?
Merhaba,
Fransa’da hukuk fakultesini okudum ve bitirdim.
Arzum, Yurduma dönmek ve orda Savci olmaktir. Ama nasil ve nerde yazilicagimi pek bilmiyorum.
Birileri yardim edebilir mi ?
savcı olmak ıstıyom ama benım ayağımda amelıyat ızı var bu sorun olurmu…Bıde ben acıkögretım lıseye yenı kayıt yaptım 1993 doğumluyum ve 35 yasından önceye kadar kac sene ıcınde bıtırmem lazım adalet bölümünü.
❤️💜💛💚💙savcı
Ben savcı olmak istiyorum çok istiyorum
Çocuklarımı okutup hakim yada savcı olmalarını isterdim ama bunun için harcamalar ve masrafları için elimizde para musluğu olması gerekiyor
ben maliye 2.sınıfım ilerde savcı olmak istiyorum neler yapmam gerekiyor ,böyle bir hakkım var mı
Ben şuan 8.sınıf orta son öğrencisiyim. Hayalim savcı olmak. Şuan tam da kaderimi belirleyecek olan lise için sınava gireceğim. Sınavla alacak bir liseye gidersem savcı olabilir miyim? Yurt dışında okumak istiyorum ama Kore’de savcı olabilir miyim bilmiyorum….
Ben Miray babamın hesabından yazıyorum.Ben daha 9 yaşında 3. sınıf öğrencisiyim.Hayalim savcı olmak.Babam bu hayallerini büyüyünce kur diyor ama ben yinede bu yaşta savcılık hayalini kuruyorum.Benim sorum sınavlara girdiğimizde 80 veya 100 arası mı almak gerekiyor.Ben kendi evimde bile abim ile oyun oynuyoruz.O suçlu ben savcı oluyorum.Abiminde en büyük hayali savcı olmak.Babam ikimizede ikinizde mükemmel bir savcı olacaksınız dedi.
Peki o kurs süresinde herhangi bir maas alınıyormu
11. sınıfım sayısal öğrencisiyim. ama hukuk istiyorum tm ye en kısa zamnda geçiş yapıcam peki ben üniversiteden sonra bunlarında ayritten bir sınavı var mı yoksa mülakkat gibi bir sınav mı ?? bana yardımcı olurmusunuz kafam çook karışıkta 1. sınıfım napmam lazım öncelliikle 17. yaşındayım bu arada 😀
Savcılık için ingilizce bilmek gerekli mi?
Ben adalet bölümünü okuyorum savcı olmak istiyorum ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Son sınıf lise öğrencisiyim, kafama takılan bir şey var. Üniversiteyi bitirdikten sonra iki sene avukat mesleğinde staj yapıp daha sonra mülakatlara girebilir miyiz? Yoksa hukuk bölümünü bitirdikten sonra direk savcı/hakim sınavlarına girebiliyor muyuz?
Gamze sen konuyu yanlış anlamişsın savcilik sınavına 35 yaşına kadar girme hakkın var 35 yaşını doldurduktan sonra giremezsin Teşekkürler
18 yaşında lise son sınıf öğrencisiyim. Hukuk fakültesi hedefliyorum. Aklıma takılan soru şu. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra savcılık sınavı için 35 yaşını beklememiz mi gerekiyor. Eğer beklemek gerekiyorsa o süre zarfı içinde avukatlık mı yapacağız?
Isletme fakuktesi mezunlari da savci olabilir mi acaba ?
Açık öğretim den önce adalet bölümünü okuyup ardından tekrar bi hukuk universiteşine geçip savcı olabiliyor muyuz ?
Ben 16 yasindayim lise 2 ogrencisiyim,alan secmelerinde TMyi secmeye karar verdim cunku hedefim hukuk.
Guney korede sungyukwan universitesinde hukuk bolumu okumak istiyorum ancak seulda kalip guney kore vatandasi olmayi hedefliyorum ailemde bu konuda arkamda cunku cook calisiyorum esas hedefim icin cok caba sarfediyorum suanlik ders ve dil durumumda seviyenin ustunde ingilizce olarak ve ek olarak korece dil egitimi aliyorum ozel bir kurstan suanda koreye gitmek istesemde ailem resit olmadan oraya beni yollayamayacaklarini soyledikleri icib lise egitimimi turkiyede tamamliyorum,bu donemin basindada lisemin yaptigi projelerden dolayi ogrenci degisim programiylada seuldaki bir liseye 1 ayligin gittim 7.sinif zamanimdada ailem bir kampla 12 gunlugune gondermisti seul ve busana,sosyal medyadada cok fazla koreli arkadas edindim ve koreye gittigimde gorustum oradaki bir turk ailesiylede ilesimdeyim cok fazla bilgim var kisaca.Orada yani Guney Korede savci olarak atanmam icin ayri birseye ek olarak gerek varmi yoksa oranin vatandasi olduktan sonra ayni kosullarmi gecerli oluyor.Ve ırk olarak koreli olmadigimdan koreli olanlardan dolayi arka plana atilma ihtimalim cok varmi?