İçindekiler
Şartlı tahliye (koşullu salıverilme) nedir, ne demektir?
Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş ve hapis cezası almış olan kişiler, almış oldukları cezaların iyi hali olarak infaz ettikleri takdirde, gerekli olan diğer hususlarda ele alınarak, hükümlünün şartlı tahliyesine yani koşullu salıverilmesine karar verilmektedir. Her ne kadar halk arasında şartlı tahliye ya da şartlı salıverilme olarak bilinse de hukukta geçen ismi koşullu salıvermedir. Koşullu salıverme 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 107.Maddesinde düzenlenmiştir. Koşullu salıverilme ile cezanın bir kısmı cezaevinde infaz edilen hükümlü, iyi halden yararlanarak cezasının kalan kısmını dışarıda belirli şartlara uyarak geçirir.
Şartlı salıverme tutum ve davranışları ile topluma uyum sağlayabilecek izlenimi veren, hüküm olan cezadan daha kısa bir sürede ıslah olan ve bunu iyi davranışları ile kanıtlayan hükümlünün ödüllendirilmesidir diyebiliriz. Çünkü hükümlü şartlı salıverildiğinde belirli koşullara haiz olarak cezasını özgür bir şekilde ceza infaz kurumu dışında geçirir. Peki kimler şartlı tahliyeden yani koşullu salıverilmeden yararlanabilir? Şartları nelerdir?
Kimler şartlı tahliyeden yararlanabilir? Koşullu salıverilme şartları nelerdir?
Öncelikle hükümlünün koşullu salıverilmeden yararlanabilmesi için ceza infaz kurumundaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerekmektedir. Ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını, Müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisinin infaz kurumunda çektikleri taktirde koşullu salıvermeden yararlanabilirler. Yani şartlı salıverilmeden yararlanılması için öncelikle belirli bir sürenin dolmuş olması gerekmektedir.
Koşullu Salıverme İçin İnfaz Kurumunda Geçirilmesi Gereken Süre Nedir?
- Birden fazla müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde 36 yıl.
- Birden fazla müebbet hapis cezasının mahkumiyet halinde 30 yıl.
- Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 36 yıl.
- Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 30 yıl.
- Birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 28 yıl.
Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 36 yılının, müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılının, süreli hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Ancak, bu süreler;
- 1’den fazla müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde 40 yıl.
- Birden fazla müebbet hapis cezasının mahkumiyet halinde 34 yıl.
- Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 40 yıl.
- Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 34 yıl.
- Birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yıl.
(Bu fıkra hükümleri çocuklar hakkında uygulanmaz). Ayrıca;
- Koşullu salıverme yani şartlı tahliye süresi hesaplanırken, hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirmiş olduğu her bir gün iki gün olarak hesaplanmaktadır.
- Koşullu salıverilmiş olan hükümlünün tabi tutulacak olduğu denetim süresi yukarıda vermiş olduğumuz fıkralara göre infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin yarısı kadardır. Ancak süreli hapislerde hak ederek tahliye tarihini geçemez.
- Hükümlü, denetim süresinde, infaz kurumunda öğrenmiş olduğu mesleği bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı mesleği icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında icra edebilir.
- 18 yaşını aşmamış yani 18 yaşından küçük olan hükümlüler deneyim süresinde eğitimlerine, gerektiği takdirde barınma imkanı da bulunan bir kurumda devam ederler.
- Bir hükümlünün koşullu salıverilmesi hakkında ceza infaz kurumu idaresi tarafından hazırlanan gerekçeli rapor, hükmü veren mahkemeye; hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemeye verilir.
- Mahkeme, bu raporu uygun bulursa hükümlünün koşullu salıverilmesine dosya üzerinde karar verir. Mahkeme, raporu uygun bulmadığı takdirde gerekçesini kararda gösterir. Bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.
Koşullu salıverme kararı geri alınır mı?
Koşullu salıverilen hükümlü, denetim süresi içinde hapis cezasını gerektiren bir suç işler veya kendisine yüklenmiş olan yükümlülükleri yerine getirmezse hakkında verilmiş olan şartlı tahliye kararı geri alınabilir. Bu kararın geri alınması durumunda hükümlü, suçu işlediği tarihten itibaren kalan cezasını kaldığı yerden infaz kurumu içerisinde çekmesi kararı verilir. Şayet hükümlü hakkında koşullu salıverilme kararı geri alınmış ise, bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez. Bu sebepten koşullu salıverilme kararının bozulmasını gerektiren tüm eylemlerden mümkün olduğunda kaçınılmalıdır. Çünkü bu hak bir kereye mahsus olarak hükümlüye tanınmaktadır. Kararın haksız olduğu düşünülürse de karara itiraz edilebilir.
Bu yazımızda şartlı tahliye yani koşullu salıverilme nedir, ne demektir, anlamı nedir, hangi suçları kapsıyor, koşulları nelerdir, nasıl oluyor, süresi nedir, şartları nelerdir, süresi nasıl hesaplanır? Koşullu salıverilme hesaplama, süresi ve nasıl bozulur hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ŞARTLI TAHLİYE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, şartlı tahliye konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan şartlı tahliye duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Soru..2017 yilinda 4 yil 2 ay hapis cezasi aldim(671 sy khk) dahilinde olup yatar ceza 2 yil 1 ay dir. 30 gun ceza infaz kurumunda kaldiktan sonra 02.02.2017 tarihinde 2 yil denetimli serbestlikten saliverildim ve denetim surem 02.02.2019 tarihinde bitti. Fakat denetim suremin bitmesine 10 gun kala yargitaydan 2 yil 1 ay (671 sy khk) yatar ceza 1 yil 15 gun.kapsaminda cezam geldi. 07.02.2019 tarihinde ceza infaz kurumuna teslim oldum. Gelen muddetnamemde. Kosullu saliverme tarihi 22.02.2020 yaziyor. Mahsup olarakta. 30 gun ceza eve gecen sure. 730 gun denetimde gecen sure yaziyor. Son gelen ceza icin denetimli serbestlik icin infaz kurumuna dilekce verdigimde denetimli serbetlige cikamiyacagim. 22.02.2020 de sartli tahliye olacagim soyleniyor. Onceki denetim dosyam kapanmasina ragmen neden denwtimli serbestlige cikamiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekir cok acele cevabinizi bekliyorum
Para cezasi sartli tahliyeyi etkilermi