Ülkemiz yakın zamanda önemli bir seçime daha gidecek. 31 Mart 2023 günü yerel seçim yapılacak. Bu seçimde muhtar, il ve ilçe belediye başkanları, il ilçe meclis üyesi, aza seçimi gerçekleştireceğiz. Yine her seçimde olduğu gibi sandık başında seçimin sorunsuz, hilesiz bir şekilde tamamlanabilmesi için sandık görevlileri, seçim görevlileri hali hazırda görevlerinin başlarında olacaklar. Seçimler yaklaşırken gerek oylarına sahip çıkmak, gerekse verdiği ücret dolayısıyla ek gelir sağlamak isteyen vatandaşlar sıklıkla sandık görevlisi nasıl olunur sorusunu dile getirmekteler. Bu yazımızda sandık görevlisi nasıl olunur, sandık görevlisi ne iş yapar gibi merak ettiklerinize yer vermeye çalıştım.
İçindekiler
Sandık Görevlisi Olma Şartları Nelerdir, Kimler Olabilir?
Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, belirleyeceği ve Seçim Kuruluna sunacağı üyeye müşahit üye denir. Sandık görevlisi olma şartları nasıl sandık görevlisi olacağınıza göre değişiklik göstermektedir. Çünkü iki çeşit sandık görevlisi vardır. Birincisi sandık kurulu görevlisi, ikincisi de partilerin sandık görevlisi. Sandık görevlisi ya da müşahiti olabilmek için bakmanız gereken şey kimlerin sandık görevlisi olamayacağıdır. Şayet aşağıda saymış olduğumuz maddeleri sağlamıyorsanız sandık görevlisi olmak için herhangi bir engel taşımıyorsunuz demektir. Sizlere bu görevin ne kadar önemli olduğu anlatılan bilgilendirmeler ve eğitimler de verilmektedir. Bunları da yazımızın devamında detaylarıyla ele aldık.
Kimler Sandık Görevlisi Olamaz ?
İdari amirleri, zabıta amirleri ve memurları, askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamazlar.Bu kişiler haricinde her birey sandık kurulunda görev alabilir.
Sandık Kurulu Görevlisi Nasıl Olunur?
Sandık kurulu en az beş üyeden oluşmaktadır. Sandık Kurulu Başkanı ve 4 üye sandık kurulunu oluşturur. Bu bahsettiğimiz üyelerden bir tanesi sandık kurulu memur üyesidir. Diğerleri bahsettiğimiz Siyasi Parti üyeleridir. Sandık Kurulu Başkanı ve Sandık Kurulu Memur Üyesi devlet memurlarından Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. Sandık Kurulu Siyasi Parti Üyeleri ise siyasi partiler tarafından sandık görevlisi olarak Yüksek Seçim Kuruluna bildirilir. Gördüğünüz gibi Sandık başkanı olabilmek için devlet memuru olmanız gerekiyor. Fakat bazen üniversite mezunu kişilere de sandık başkanlığı görevi verilebiliyor. Siyasi partilerin sandık kurulu üyeleri başvurularını ise en yakın YSK binasına giderek gerçekleştirmelidirler. Buraya başvuruda bulunduktan sonra sandık kurulu görevlisi olup olmadıkları kendilerine bilgilendirilir.
Sandık Kurulu Görevlisi Başvurusu ve Formu
Sandık kurulunda görev alabilmek için İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz herhangi bir başvuru formu bulunmamaktadır. Bizzat YSK’na giderek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Sandık Kurulu Görevlisi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Sandık görevlisinin sorumluluğu seçimin adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktır. Ülkemizde ne yazık ki geçmişte de örneklerine oldukça sık rastladığımız seçimlere hile karıştırılması gibi bir durum söz konusudur. Yüksek Seçim Kurulu bu durumların yaşanmaması için görevlilerini özenle seçmekte ve çeşitli önlemler almaktadır. Ancak buna rağmen istenmeyen durumlar yaşanabilmektedir. Seçim görevlileri de bu gibi durumların önüne geçmek için ve seçimlerde herhangi bir sorun yaşanmaması için görev alırlar. Oy kullanmayı bilmeyen kişileri yönlendirerek yardımcı oldukları gibi, seçim sonunda da sayımlarda görev alırlar. Görevin ehemmiyeti bir hayli fazla olduğu için seçim süresince görev yerlerinden ayrılmamaları için YSK tarafından tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Sandık Kurulu Görevlisi ve Başkanı Göreve Gitmezse Cezası Ne Olur?
Sandık kuruluna seçildiği halde haklı sebep olmaksızın vazifesi başına gelmeyenler 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar. Seçim başladıktan sonra kuruldaki görevlerini haklı bir sebep gözetmeksizin terk edenler iki aydan altı aya kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılarlar. Müstakillen veya artırmaya tabi tutularak tayin olunan cezaların ilişkin bulunduğu eylemler dışında kalan suçlarından dolayı, bu kanunla görevlendirilenlere verilecek cezalar, altıda birden yarıya kadar artırılarak hükmolunur. Ancak YSK kararlarında bu şekilde ibare bulunmasına karşın çoğu zaman karşılaştığımız üzere göreve gitmeme durumlarında herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmıyor. Yine de ne olursa olsun şayet seçilmişseniz görev yerinizde bulunmanızı öneririz.
Yapılacak olan seçime AKP, MHP, CHP, HDP ve İyi Parti gibi partiler giriyor. Bir başka yazımızda sandık görevlisi maaşları, ücretleri ne kadar detaylı olarak anlattık. Bu yazımızda seçimlerde görev almak için ne yapmalı ile seçim görevlisi olma, sandık görevlisi ne iş yapar, sandık kurulunun görevleri nelerdir, nasıl sandık görevlisi olunur gibi sorular hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER SANDIK VE SEÇİM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, sandık ve seçim konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sandık ve seçim duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
bilgilendirme süper allah razı olsun
celali sandık görevlisi yapın çabukk
ben celal bir ben sandık görevli olmak istiyorun çep 0530 9747081
ben celal bir sandık görev olmak iştiyorun
Sandık kurulu başkanı olmak için, nereye ve ne zamana kadar müracat etmek gerekiyor ? Bununla ilgili bir bilgilendirme göremedim, bir tek burada değil YSK nın sayfasında da yok.