Sanayi sicil belgesi nedir, ne demektir, ne işe yarar?

Sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halde tamirat yapan işletmeler ile, elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat firmalarına Sanayi Bakanlığına bağlı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla verilen belgeye sanayi sicil belgesi denilmektedir. Bu belge saymış olmuş iş yerleri faaliyete geçmesinin ardından 2 ay içerisinde alınmak zorundadır. Peki sanayi sicil belgesinin ne gibi faydaları bulunmaktadır?

  • Sanayi sicil belgesi sahipleri enerji giderlerini sanayi abonesi olarak indirimli tarife üzerinden ödemektedirler.
  • Dolaylı iş imkanlarına sahip olurlar.
  • KİK’de yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
  • İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işlemlerinden faydalanırlar.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu desteklerden yararlanırlar.

Sanayi sicil belgesi nasıl ve nereden alınır?

  1. Sanayi sicil belgesi almak için aşağıda sizlerden istenilen belgeler ile beraber Sanayi Bakanlığı bünyesinde hizmet vermekte olan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir.
  2. Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A ve Sansic C formu) Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Know-how, Patent) kullanan işletmeler tarafından doldurulur.
  3. Yıllık İşletme Cetveli (Sansic B formu) Firmanın bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin gösterilmesi gerekmektedir. İlk müracaatta ve her yıl verilmesi zorunludur.
  4. Kapasite Raporu  Süresi geçerli ilgili Odaca onaylı olmalıdır.(Kapasite raporu olmayan resmi sektör sanayi işletmelerinin yıllık tüketilen madde miktarları, makine tesisat listesi ve yıllık üretim kapasite miktarlarını ihtiva eden, kurumlarınca onaylı liste vermeleri gerekmektedir)
  5. Ticaret Sicil Gazetesi Kuruluş ve değişiklik yapılmış ise unvan değişikliğine ait gazete fotokopileri (Resmi Sektör İşletmelerinin Ticaret Sicil Gazetesi vermesine gerek yoktur)
  6. Kira Sözleşmesi Makine tesisatının kiralık olması halinde en az bir yıllık kira sözleşmesinin fotokopisi.

Belge ilk müracaatında verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda ve sanayi işletmesinin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi durumunda, bir ay içerisinde Sanayi Bakanlığına bağlı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne bilgi verilmesi zorunludur.  İşletmeler her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermek zorundadırlar. Sanayi işletmeleri tarafından yanlış bilgi verilmemelidir.



Sanayi sicil belgesi nasıl yenilenir?

Belgesinin aslı ve yıllık işletme cetveli ile  ilgili Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilir. Yenileme işlemleri 2 yılda bir yapılır.

Sanayi sicil belgesi yaptırmama cezası nedir, ne kadardır?

  • Sanayi İşletmesinin zamanında sanayi siciline tescil ettirilmemesi

Sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt olması zorunludur. Cezası 914 TL olarak belirlenmiştir.

  • Sanayi işletmesine ilişkin faaliyete son verme, ara verme, yeniden üretime başlama ve değişik hallerinin süresinde bildirilmemesi

Sanayi işletmeleri; faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlamaları, unvan, üretim konusu, iş kolu ve adres değişiklik hallerini bir ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bildirmeye mecburdurlar. Cezası 914 TL TL’dir.

  • Yıllık İşletme Cetvellerinin süresinde verilmemesi

Sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yıl sonundan itibaren dört ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) vermek zorundadırlar. Cezası 914 TL’dir.

  • Sanayi sicil belgesinin yetkililere ibraz edilmemesi

Sanayi işletmeleri almış oldukları sanayi sicil belgesini istenilmesi halinde görevli personele ibraz etmeye mecburdurlar. Cezası  456 TL’dir.

  • İstenen bilgilerin gerçeğe aykırı olarak bildirilmesi

Sanayi Sicil Kanununa göre istenen bilgiyi gerçeğe aykırı olarak yanlış ya da eksik bildirenlere idari para cezası uygulanır.  Cezası  1.833 TL’dir.

Bu yazımızda sanayi sicil belgesi nedir, ne demektir, ne işe yarar, nasıl alınır, nereden alınır, gerekli evraklar nelerdir, almama cezası nedir, almak zorunda olanlar kimlerdir, avantajları faydaları nelerdir,  kaç yılda bir ne zaman yenilenir, kimlere zorunludur gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER SANAYİ SİCİL BELGESİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, sanayi sicil belgesi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sanayi sicil belgesi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.