Safer ayı nedir, ne demektir?
Safer, hicri imsakiyenin ikinci ayında bulunan özel bir aydır. Safer ayı Hicri imsakiyeye için yılın ikinci ayında yaşanmaktadır. Sefer ayı ile Safer ayı karıştırılsa da ikisi farklı olduğundan dolayı karıştırmamak gerekir.
Safer ayı özel günlere nazaran belalı ve uğursuz bir ay şeklinde cahiliye döneminde adlandırılmıştır. Bu kişiler bu ay içerisinde umre gibi ibadetlerin yapılmasının büyük hata ve günah olduğunu vurgulamaktadırlar. Peygamber Efendimiz (sav) ise bu konuda umrenin her daim helal olduğunu buyurmaktadır. Bu sözü ile bu ay için geçerli olan uğursuzluk inanışını çözmüştür. Bunun yanı sıra Safer ayında yapılan nikahlar diğer zamanlara göre çok sürmediği gibi uğursuzluktan ötürü olumsuz sonuçlanmaktadır. Safer ayında gerçekleşen işlerin hedefine ulaşamayacağı gibi uğursuzluk ve bela getireceği de inanılmaktadır. Bundan ötürü Safer ayı Cahiliye Arapları yüzünden uğursuz ve belalı bir ay olarak bilinmektedir.
Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (sav) İslam dininde uğursuzluk, kötüye yorma gibi bir şey yoktur. Her zaman iyiye yormak gereklidir İslam’da zararlı bir şey yoktur diyerek ifade etmiştir. Başka bir rivayette ise Efendimiz (sav) eşyalarda, Safer ayında ve baykuşun ötmesinde her hangi bir uğursuzluğun olmadığını ifade etmiştir.
Ebu Hüreyre’nin rivayetlerinde Peygamber Efendimiz (sav) Safer ayı ve uğursuzluk ile yine şunları söylemiştir. Hastalıklar uğursuzluk ile gelen bir şey değildir. Baykuşların ötmesi ya da Safer ayı ile birlikte çeşitli uğursuzlukların bulunmadığını ve bunların hayır ve şer ile ilgisi olmadığını ifade etmektedir. Tamamen cahiliye zamanında uydurulmuş hurafeler olmakla birlikte cüzzamlıdan kaçmalısınız. Ayrıca safer ayında Cahiliye Arapları 320.000 bela indiğini belirtilen bu kişiler bu belaların size gelmemesi için çeşitli dua ve ibadetleri yapmanız gerektiğini de rivayetlerde söylemektedirler.
Safer aynı ne zaman başlar, ne zaman biter?
Safer ayı yukarıda belirtildiği gibi bela ve uğursuzluk olarak bilinen bir aydır. Gökten 320.000 adet bela gelir ve bütün yıla yayılacak şekilde eşit dağılır. Bu anlamda Safer ayı hicri ayının ikinci ayı olan 28 Ağustos 2023 Pazar günü başlamakta ve 26 Eylül 2023 Pazartesi günü bitmektedir. Safer teriminin kelime anlamı; midede oluşan kurtçuk, sarılık, hastalık, boşluk ve sararmak anlamına gelmektedir. Hicri takviminin ikinci ayına safer isminin verilmesi ise birden çok rivayetlere dayanmaktadır. Bilinen rivayetlerden bir tanesi ise İslam’dan önce yaşayan Cahiliye Arapları, haram ayı olarak Muharrem ayından sonra savaş başlamaları, evli olan kimselerin boşanmaları ya da boş olan evlere girerek hırsızlık yapılmaları gibi olayların sebebi ile bu isim verilmiş ve uğursuz bir ay olarak adlandırılmıştır.
Bir kısım yerlerde Safer kelimesinin anlamı olarak sararmak anlamı Cahiliye zamanında yaşayan toplulukların yüzlerinde oluşan sararmalardan dolayı, veba salgınlığı ve sarılıktan ötürü bu anlam ifade edilmektedir. Bu gibi çeşitli rivayetler ve çeşitli isimlendirilmeler bulunmaktadır. Bu yazımızda safer ayı hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER SAFER AYI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, safer ayı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan safer ayı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :