Rapor parası nedir, ne demektir?

SGK tarafından verilen rapor parası çalışanların sağlık sebepleri dolayısıyla raporlu oldukları sürelerin karşılığında verilen para miktarıdır. Rapor parası ya da diğer bir adıyla istirahat parası sayesinde raporlu olarak geçirdiğiniz süre boyunca mağdur olmamanız ve gelir kaybı yaşamamanız sağlanmıştır. Sigortalının iş kazası geçirmesi, meslek hastalığına tutulması, hastalık, analık gibi hallerde kurum tarafından yetkilendirilmiş hekimlerin sağlık kurulu raporlarında belirtilen dinlenme sürecinde geçici olarak çalışamaması sonucu rapor parası ödenmektedir. Diğer bir deyişle de geçici iş göremezlik ücreti olarak da bilinmektedir.

Rapor parası çeşitleri nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde yapılmış olan düzenleme ile belirtilmiş olan 3 farklı iş göremezlik ödeneği bulunmaktadır. Bunlar ;



  • Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmakta olan şahıs şayet iş yerinde bir kaza geçirmiş yada işiyle alakalı bir meslek hastalığına yakalanmış ise Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası alma hakkı bulunmaktadır.
  • Hastalık yada herhangi bir rahatsızlık sebebiyle kişi rapor almış ise, çalışanın raporda belirtilen tarihten önce doksan gün SSK primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkı bulunmaktadır.
  • Kadın sigortalıların doğum yapması durumunda, doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere 16 haftalık bir süre boyunca rapor parası, doğum parası alma hakkı bulunmaktadır. Şayet çoğul hamilelik söz konusu ise bu süre doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadınların rapor parası alabilmeleri için yine 90 gün prim ödenmesi şartı bulunmaktadır.

Rapor parası alma şartları nelerdir, kimler rapor parası alabilir?

Rapor parası alabilmek için kanunca belirlenmiş belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir.
  • Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.
  • Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

Hastalık sigortası hastalık haline bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezliğin 3. Gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Örneğin; İşçi (X) yakalanmış olduğu solunum yolu hastalığı nedeniyle (A) Devlet Hastanesine gitmiştir. Hekim ta­rafından İşçi (X)’e 7 (yedi) günlük istirahat raporu verilmiştir. İşçi (X)’in son bir yıl içerisinde 90 günden fazla prim ödeme gün sayısı bulunmaktadır. Buna göre İşçi (X) istirahatin (iş göremezliğin) üçüncü gününden itibaren toplam 5 (beş) gün için geçici iş göremezlik ödene­ği alabilecektir.

Rapor parası nasıl, nereden alınır?

SGK rapor parası, iş göremezlik ödeneği,  istirahat parası olarak da adlandırılmaktadır. Rapor parası alabilmek için yukarıda belirttiğimiz rapor parası alma şartlarını sağlıyorsanız 3 gün ve üzerinde almış olduğunuz raporu bağlı bulunduğunuz, çalıştığınız kuruma iletmeniz gerekmektedir. Raporunuzu iş yerine ne kadar çabuk iletirseniz rapor sisteme bir o kadar çabuk işlenir. Raporu vermiş olduğunuz kurum bunu SGK’ye iletmekle yükümlüdür. Bu bildirimin ardından SGK prosedürün işlevlerini bir bir yerine getirerek çalışanların ödemelerini yapmaktadır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Kuruma vermiş olduğunuz raporu, kurum SGK iletir ve gerekli prosedür başlatılmış olur. Rapor paranızın hesabınıza yatırılması en geç 15 gün sonunda gerçekleşmektedir.

SGK rapor parası alma

SGK rapor parası alınan raporla alakalı belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ulaşmasından sonra kurum tarafından yapılan inceleme sonucunda sonuçlandırılır. Yapılan incelemeden sonra geçici iş göremezlik ödeneği ödemesini SGK, PTT şubelerine veya Ziraat Bankasına yatırır. SGK ile PTT anlaşması sonucunda artık rapor parası sadece PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Rapor aldığınız zaman ilk iki gün hariç diğer günler iş göremediğiniz sürece rapor parası alırsınız.Yatarak tedavilerde günlük gelirinizin % 50 sini ayakta tedavilerde ise gelirinizin 2/3 ünü alabilirsiniz. Asgari ücret her yıl değiştiği için rapor parası tutarı da asgari ücret veya aldığınız ücret değiştikçe rapor parasıda değişecektir. Rapor paranızı almak için gerekli belgeler elektronik ortamda sgk’ya ulaşmakta. En son Çalışmadığınıza dair bilgileriniz işvereniz muhasebesi tarafından sgk sayfasında işlendikten sonra rapor paranız hesaplanıp Ziraat Bankasına gönderilmektedir. Herhangi bir ziraat bankasına giderek paranızı alabilirsiniz.

Rapor parası yattı mı sorgulamak için TIKLAYIN

Rapor parası nasıl nereden alınır

Bu yazımızda rapor parası nedir, rapor parası alma, rapor parası kaç günde yatar, ne zaman alınır, ne zaman yatar, nasıl alınır, rapor parası alma şartları nelerdir, rapor parası almak için kaç gün gerekli, rapor parası alma günleri, rapor parası çıktı mı, caiz mi, rapor parası dilekçesi, forum, kimden alınır gibi rapor parası hakkında merak ettiğiniz konulara bu yazımızda vermeye çalıştık. İş göremezlik ödeneği yani rapor parası hakkında sorularınızı aşağıda bulunan yorum kısmından dile getirebilirsiniz. Ne kadar rapor parası alabileceğinizi de rapor parası ne kadardır yazımızdan öğrenebilirsiniz.


DİĞER SGK HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, sgk konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan sgk duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.