Rapor parası, sağlık sebepleri doğrultusunda kişinin çalışamadığı sürelerin karşılığında verilmiş olan paraya denilmektedir. Rapor parası halk arasında, hastalık parası, istirahat parası, geçici iş göremezlik parası gibi isimlerle de bilinmektedir. Rapor parası ile raporlu olduğunuz süre zarfında gelir kaybı yaşamamanız ve mağdur olmamanız amaçlanmaktadır. Rapor parası hakkında daha detaylı bilgilere rapor parası alma şartları yazımızdan ulaşabilirsiniz. Peki rapor parası ne kadardır? Kim ne kadar rapor parası alabilir?
İçindekiler
Rapor Parası Ne Kadardır?
- Hastalık raporlarında rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık brüt kazancın toplamının son 3 ayın toplam gün sayısına bölünmesi sonucunda çıkan rakamın, ayakta tedavi ise 2/3’ü, yatarak tedavi ise de ½’si ödenmektedir.
- Analık raporlarında doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamının son 3 ayın toplam gün sayısına bölünmesi ile çıkan rakamın ayakta tedavilerde 2/3’ü ve yatarak tedavilerde de ½’si ödenmektedir.
- İş kazalarında rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı, son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan sonucunda ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatarak tedaviler için ise ½’si günlük rapor parası olarak ödenmektedir. Şayet son 3 aylık kazanç yoksa çalışmış olduğu gün sayısı kadar ortalaması alınarak hesap edilmektedir.
Rapor parası nasıl hesaplanır? Rapor Parası Hesaplama
Örnek olarak aşağıda aylık brüt geliri 3 bin TL olan bir çalışanın, 15 gün raporlu olması durumunda alacağı rapor parasını hesapladık. 15 gün raporlu olması durumunda 13 gün rapor parası almaktadır. Çünkü ilk 2’gün rapor parası ödenmez.
- Örnek: İlk Üç Aylık Brüt Gelir: 3000+3000+3000=9000 TL
- Son üç aydaki prim günü: 30+30+30=90
- Raporlu olunan gün sayısı: 15 (Ayakta tedavi)
- Rapor parası ödenecek gün sayısı= 15-2=13 gün.
- 9000 / 90 = 100
- 100 x 13 = 1300 TL
- 1300 x 2/3 = 866,66 TL ödeme yapılır. ( ayakta tedavi olduğu için 2 ile çarpıp 3’e böldük)
Rapor parası ne zaman, hangi tarihte yatar?
Rapor parası ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK tarafından gerçekleştirilmektedir. SGK, ödeme işlemini onayladıktan sonra takip eden ayın 8-14’ü arasında PTT hesabına rapor parası ücretlerini yatırmaktadır. Şayet SGK sisteminde tanımlı bir banka hesabınız varsa en geç bir hafta içerisinde rapor parası tanımlı olan hesabınıza yatırılmaktadır.
Asgari ücret ile çalışmakta olan bir işçinin brüt maaşı 2018 yılı itibariyle 2029,50 TL’dir. Bu rakama göre aşağıda asgari ücretli çalışanların ne kadar rapor parası alabileceğini ortalama olarak sizler için hesapladık.
- 1 veya 2 günlük rapor parası ne kadar alırım?
Rapor parası hesaplaması nasıl yapılır konulu yazımızda da belirttiğimiz üzere, 2 gün veya daha kısa süreli raporlara SGK tarafından ödeme yapılmaz. Mevzuata göre hastalık rapor ödemeleri 3. günden itibaren başlar.
- 3 günlük rapor parası ne kadar alırım?
3 günlük rapor için 1 günlük ödeme yapılır. Yani 3 günlük rapor parası 45 liradır.
- 4 günlük rapor parası ne kadar alırım?
4 günlük rapor için 2 günlük ödeme yapılır. Yani 4 günlük rapor parası 90 liradır.
- 5 günlük rapor parası ne kadar alırım?
5 günlük rapor için 3 günlük ödeme yapılır. Yani 5 günlük rapor parası 135 liradır.
- 6 günlük rapor parası ne kadar alırım?
6 günlük rapor için 4 günlük ödeme yapılır. Yani 6 günlük rapor parası 180 liradır.
- 7 günlük rapor parası ne kadar alırım?
7 günlük rapor için 5 günlük ödeme yapılır. Yani 7 günlük rapor parası 225 liradır.
- 8 günlük rapor parası ne kadar alırım?
8 günlük rapor için 6 günlük ödeme yapılır. Yani 8 günlük rapor parası 270 liradır.
- 9 günlük rapor parası ne kadar alırım?
9 günlük rapor için 7 günlük ödeme yapılır. Yani 9 günlük rapor parası 315 liradır.
- 10 günlük rapor parası ne kadar alırım?
10 günlük rapor için 8 günlük ödeme yapılır. Yani 10 günlük rapor parası 360 liradır.
- 15 günlük rapor parası ne kadar alırım?
15 günlük rapor için 13 günlük ödeme yapılır. Yani 15 günlük rapor parası 585 liradır.
- 20 günlük rapor parası ne kadar alırım?
20 günlük rapor için 18 günlük ödeme yapılır. Yani 20 günlük rapor parası 810 liradır.
- 30 günlük rapor parası ne kadar alırım?
30 günlük rapor için 28 günlük ödeme yapılır. Yani 30 günlük rapor parası 1260 liradır.
- 45 günlük rapor parası ne kadar alırım?
45 günlük rapor için 43 günlük ödeme yapılır. Yani 45 günlük rapor parası 1935 liradır.
Rapor parası bankaya gönderildi yazıyor ne zaman alabilirim?
Eğer ödeme bankaya gönderildi yazıyorsa en geç 2-3 gün içerisinde ödemenizi PTT’den ya da SGK sisteminde tanımlı banka hesabınızdan alabilirsiniz.
Rapor parası bilgi yok ne demek?
Raporunuz ile ilgili henüz bir işlem yapılmadığı anlamına gelir.
Bu yazımızda Rapor parası neye göre hesaplanır, nasıl hesaplanır, hesaplaması, brütten mi hesaplanır? Rapor parası ne zaman çekilir, rapor parası fiyatları, hesaplama formülü, kaç lira alırım, ne kadar yatar, ne kadar ödenir, hesaplama programı, tutarları gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Aynı zamanda rapor paranızın yatıp yatmadığını rapor parası yattı mı sayfasından kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
DİĞER RAPOR PARASI HESAPLAMA HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, rapor parası hesaplama konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan rapor parası hesaplama duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Merhabalar ben 4b olarak calisan bir hemsireyim. Sgk tarafindan karsilanmayan ozel bir hastanede ameliyat oldum. Yatis sonrasinda 42 gun rapor aldim. Calistigim kurum maasimdan kesinti yapmayacagini fakat sigortanin bana yatiracagi rapor parasini kuruma teslim etmem gerektigini soylediler. Basta da dedigim gibi ameliyat masraflarimi sgk karsilamamisti. Ve ameliyat olali 40 gibi bir sure oldu. Fakat sigorta tarafindan yatacak rapor parasina dair herhangi bir belirti bulamiyorum. E devletten sorgulamamda da bulunamadi. Acaba sgk tarafindan karsilanmadigi icin mi ya da uzun surer mi bu kadar bilgi verilmesi yoksa yatmayacak mi ya da rapor sonunda mi yatar? Bununla ilgili bir bilgilendirme yaparsaniz cok sevinirim.
asgari ücrete 5 gün rapor parası ne kadar alırım teşekkür ederim ilginize
Nez zaman
Ben iş kaza sı geçirdim ayağımda çatlak var 1ay rapor verdiler bunun karşılında bana nekadar öderler
İş kazası rapor ödemesi ile hastalık rapor ödemesi arasında ödeme farkı varmı
Merhabalar ben Nisan 1 de ise başladım temmuz 2 de de 7 gün rapor aldım fakat e devlet te 60 gün gözüküyor fakat ben hesapladım rapor aldığım tarihte 92 gündür çalışıyorum acaba rapor parası alabilir miyim
Memur emeklisiyim özel bir ışyerinde sigortalı olarak calişiyorum 5 gun rapor aldim iş yerim ödemiyor sgk ya sordum emekliye devlet odemez dedi ben bu rapor parasini kimden alabilirim. saygilarimla
Kaç lira rapor parası alacak olduğumuz sayenizde öğrendim. Teşekkürler.