Teknoloji son hızla ilerlerken, bu gelişim ve değişim bazı mesleklerin ortadan kalmasına sebep olurken, çok sayıda da yeni meslek dalının hayatımıza girmesine sebep oluyor. Son yıllarda hayatımıza giren, henüz yeni diye tabir edebileceğimiz meslek dallarından bir tanesi de puantör. Bu yazımızda puantör mesleği hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabileceksiniz.
İçindekiler
Puantör nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Günümüzde çok sayıda çalışanı bulunan iş yerlerinde ve şirketlerde çalışanların işe giriş saatlerini tutmak, yapmış oldukları fazla mesaileri hesaplamak apayrı bir iş olarak görülmektedir. Öyle ki büyük bir inşatta aynı anda yüzlerce kişi belki de binlerce kişi çalışabiliyor. Hal durum böyle olunca tüm çalışanların çalışma sürelerini eksiksiz doldurup doldurmadıklarını takip etmek hayli zor olabiliyor. İşte bu durumun üstesinden gelmek adına hayatımıza puantör mesleği girmiştir. Puantör kamuda yani devlette veya özel sektörde çalışan tüm personellerin giriş ve çıkışlarını kontrol eden, çalışma saatlerini ve yapmış oldukları mesaileri puantaj adı verilen kayıt defterine işleyen kişilere denilmektedir. Puantör ay sonunda puantajını eksiksiz doldurduktan sonra çalışanların ücretlerinin yatırılması için şirket muhasebecisine bilgi vermektedir.
Puantör ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Puantör mesleğini daha iyi tanıyabilmemiz için çalışmış oldukları şirketlerde tam olarak hangi görev, yetki ve sorumluluklara sahip olduklarını bilmemiz gerekir.
- Şirketin çalışma planını alır,
- Günlük, haftalık ve aylık olarak çalışma planını puantaja çalışanın ismi, çalıştığı departmanı ve kimlik numarası ile beraber kayıt altına alır,
- Çalışanların her gün işe hangi saatlerde gelip hangi saatlerde çıktıklarını, molalarında sürelerine uyup uymadıklarını kontrol ve kayıt eder,
- Çalışma saatleri içinde mola ve çalışma saatlerine uymayan, iş saatinde giden, işe geç kalan ve mesailerini doldurmayan kişileri tespit eder, rapor tutar ve bunları çalışanın birimine iletirler,
- Herhangi bir mazeret belirtmeden işe gelmemiş kişiler hakkında rapor tutarlar,
- Çalışma saatleri içinde çalışanları ziyaret eden kişileri not alırlar ve mevcutsa ziyaretçi kartı verirler,
- Çalışanların iletişim bilgisi, kan grubu, adresi gibi gerekli görülen tüm bilgileri kayıt altına alırlar.
Gördüğünüz üzere çok sayıda çalışanı bulunan şirketlerde bu kayıtların tutulması ve işlenmesi apayrı bir iştir. Bu işi gerçekleştirmek adına da puantör mesleğini icra eden kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Peki puantör olmak istiyorum, nasıl olurum diyorsanız hangi yolları izlemeniz gerekmektedir. Kimler puantör olabilir, şartları nelerdir?
Puantör nasıl olunur?
Puantör olma şartları şirketten şirkete farklılık göstermektedir. Şirketlerin yayınladıkları iş ilanlarını devlette.com olarak detaylı bir biçimde incelediğimizde ilkokul mezunu arayan şirket de mevcut, üniversite mezunu ve belirli fakültelerden mezun adayları arayan şirkette. Bu yüzden puantör olmak için ilanlara göre hareket etmeniz gerekmektedir. Genel olarak da aşağıdaki başvuru şartları aranmaktadır.
- TC vatandaşı olmak,
- İşine yapmaya engel bir sağlık probleminin olmaması,
- Vardiyalı çalışabilmek,
- En az ilköğretim mezunu olmak
Bu şartları sağlayan kişiler kariyer portalları üzerindeki puantör iş ilanlarını takip edebilirler. Puantör olarak kamuda yani devlette çalışabilmek için ise KPSS sınavına girmeniz gerekmektedir.
Puantör nerelerde çalışır, çalışma imkanları nasıldır?
Bu tersanelerde, şantiyelerde, otellerde, limanda ve Mars Lojistik, Rönesans Holding, Vestel, Limak, Gemport, Yılport gibi özel şirketlerde ile DSİ, TCDD gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanına sahiptir. Şantiyelerde çalışanlara şantiye puantörü, limanlarda çalışanlara ise liman puantörü denilmektedir. Limanlarda çalışan puantörlerin işi diğerlerine göre bir nebze farklıdır. Liman puantörleri, çalışma saatleri içerisinde işe giriş çıkış saatlerini tutmak haricinde gemi ve gelecek olan malzemeleri de kontrol etmektedir. Hangi gemi ne zaman gelmiş, ne kadar mal indirmiş, ne kadar sürede kalmış gibi ekstra bilgiler liman puantörlerinden istenmektedir. Liman puantörü olmak için adaylardan yukarıda verdiğimiz şartlardan farklı olarak deniz ve liman işletmeciliği gibi bölümlerden mezun olmaları beklenmektedir.
Bu yazımızda puantör ne yapar, puantörlük zor mudur, puantör yetkileri nelerdir, puantörlük nedir ile puantör kadrosu kursları ve sertifikası hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Puantör Maaşları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER PUANTÖR HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, puantör konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan puantör duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Teşekkürler bilgi için 🙂