Pratisyen Hekim Nedir, Nerelerde Çalışır?

Pratisyen hekim, hastalıklara tanı koyarak insanların sağlığını tıbbi ve cerrahi işlemler ile korunmasını sağlayan, hastalıkları tedavi eden kişiye denmektedir. Pratisyen hekimler, henüz tıp eğitimini tamamlamış ve hiçbir şekilde hiçbir alanda uzmanlaşmamış olan bütün tıp mezunlarının aldığı unvana denir. Bu unvan uzmanlık dalı ya da alanı olmadığı için bir nevi yeni doktor adaylarına verilen unvandır. 6 yıl tıp eğitiminin tamamlayıp mezun olanların aldığı bu unvan ile 4 farklı kollarda çalışılabilmektedir.

  • Acil Servis
  • Toplum Sağlık Merkezleri
  • Verem Savaş Dispanserleri
  • Aile Sağlık Merkezleri şeklinde iş kollarında iş bulma olanaklarına sahiptir.

Pratisyen hekimler, akademik başarı elde etmek için ilk olarak asistan olmayı daha sonra da seçeceği alanda uzman olmayı isterler. Ancak bunu elde etmek ve bu yolda ilerlemek için TUS adı verilen Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir. TUS adı verilen bu tıpta uzmanlık sınavını başarılı bir şekilde kazananlar istedikleri alan ve hastane tercihlerini yapabilmektedirler. Tercih ettiği bölüm içerisinde yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında asistanlık yapar. Bu sürenin kısa ve uzun olmasının sebebi seçilen bölüme ve ağırlığına göre değişebilmektedir. Bu eğitimi tamamlayan pratisyen hekimler seçtikleri bölümde uzman doktor olarak unvan kazanır ve iş hayatına devam ederler. Daha sonra uzman doktorun mecburi hizmeti bulunuyor, bu da bittikten sonra ister devlet kurumlarında, isterseniz de özel kurumlarda rahatlıkla çalışabilirsiniz.



TUS sınavını kazanamayan pratisyen hekimler ise, aynı şekilde söylenilen 4 iş kollarında devlette ya da özel sektörde iş bulabilmektedir. Ancak tıp mezunlarının çoğu pratisyen kaldığı için bu konuda biraz zorluk yaşayabilirsiniz.

Nasıl Pratisyen Hekim Olunur?

Pratisyen hekim olabilmek için Tıp fakültesinde 6 yıllık eğitiminizi tamamlayıp mezun olmanız gerekmektedir. Bunun için üniversite sınavında başarılı bir şekilde sayısal ağırlıklı puan almanız ve aldığınız puan ile Tıp fakültesini kazanmanız gerekmektedir. Üniversite sınavında SAY2 yani Sayısal 2 türünde puana ihtiyacınız bulunmaktadır.

Üniversiteyi kazandığınız zaman 6 yıllık eğitimin ilk yılında teorik bilgiler olan Kimya, Biyoloji ve Fizik gibi Fen bilgisi dersleri görülür. İkinci ve Üçüncü yıllarda ise insan fizyolojisi ve anatomisi, hastalık tedavileri ve hastalıklardan korunma gibi konular öğrenilir. Dördüncü ve Beşinci sınıfta ise hastanelerin baş hekimlerinin yanında bir nevi asistan gibi staj görürler. Altıncı sınıfta ise intern adı verilen unvanı alarak hastanede hekim gibi işe başlar. Üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirip mezun olduktan sonra ise Pratisyen Hekimlik unvanını kazanırsınız.

İsterseniz bu unvan ile özel ya da devlet hastanelerde çalışabilirsiniz. İsterseniz de TUS sınavına girerek birkaç yıl asistanlık yaparak seçtiğiniz bölümde uzman doktor olabilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan pratisyen hekim maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz.


DİĞER PRETİSYEN HEKİM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, pretisyen hekim konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan pretisyen hekim duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.