Ülkemiz sağlık alanında gelişmesini tüm hızıyla sürdürüyor. Artık çevre ülkelerden sağlık alanında faydalanmak adına çok sayıda hasta ülkemize müracaat ediyor. Hal durum böyle olunca bu alanda çalışan insan sayısı ve meslek çeşitliliği de hızla artış gösteriyor. Bu mesleklerden bir tanesi ise perfüzyonist? Peki perfüzyonis kime denir?
İçindekiler
- Perfüzyonist nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
- Perfüzyonist ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Perfüzyonist nasıl olunur?
- Perfüzyonistler nerelerde çalışabilir, çalışma alanları nasıldır?
- Perfüzyonist belgesi nasıl, nereden alınır?
- Perfüzyonist ve perfüzyon teknikleri arasındaki farklar nelerdir?
- Perfüzyon hangi üniversitelerde var?
Perfüzyonist nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Perfüzyon, bir sıvıyı organ veya dokuya, kan damarları vasıtası ile pompalamak demektir. Perfüzyonist ise bu görevi yerine getiren sağlık elemanlarına verilen isimdir. Perfüzyonist, kalp ameliyatı sırasında, şayet gerekli görülürse hastanın dolaşım ve solunum gibi fonksiyonlarını yapay yollarla desteklemek ve kalp akciğer makinesini kullanmakla sorumludur. Kısaca perfüzyonist, ameliyat esnasında kalp akciğer makinesini kullanarak beden dışı kan dolaşımını yönetmekte olan sağlık mensuplarıdır. Peki perfüzyonist tam olarak ne iş yapar?
Perfüzyonist ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Kalp ameliyatları sırasında kalp durmaktadır. Bu esnada da kanın vücuda pompalanmaya devam etmesi gerekmektedir. Aksi durumda diğer organlar zarar görebilir ve hastada onarılamaz sağlıksal problemler meydana gelebilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ise bazı tıbbi cihazlar kullanılmaktadır. Perfüzyonistin öncelikli amacı bu cihazları kullanarak, vücuda kanın pompalanmaya devam etmesini sağlamaktadır. İş tanımı gereği diğer görevleri ise aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
- Ameliyat öncesinde doktor ile beraber hangi dolaşım ekipman ve tekniklerinin kullanılacak olduğunu tespit etmek,
- Pompa ve filtrelerin birleştirilmesi de dahil olmak üzere ekstrakorporeal devreyi birleştirerek ameliyat için hazırlamak,
- Hasta makineye bağlandığında hastanın durumunun düzenli olarak gözlemlemek ve raporlamak,
- Hastanın kan sıcaklığı, kandaki oksijen / karbondioksit oranı ve akış hızı gibi fizyolojik değişkenlerini gözlemek ve normal vücut fonksiyonlarını korumak için ekipmanları ayarlamak,
- Başarılı sonuçlar elde etmek ve hastanın sağlığının korunması adına cerrahi ekip ile birlikte hastanın durumu hakkında iletişim halinde olmak,
- Kalp / akciğer makinesinin devrelerini ve mekanik bileşenlerini parçalara ayırmak ve uygun olmayan maddeleri temizlemek
gibi görev, yetki ve sorumluluklara sahiptirler. Perfüzyonistler kalp ameliyatlarında ciddi sorumluluk almaktadırlar ve ameliyatın başarılı geçmesi için kendilerine büyük iş düşmektedir. Peki perfüzyonist nasıl olunuyor?
Perfüzyonist nasıl olunur?
Perfüzyonist, sağlık alanında uzun yıllardır var olan bir meslek dalı değildir. Kalp ve akciğer ameliyatlarında oldukça elzem görevler üstlenen perfüzyonist mesleği mensupları, önceleri eğitimlerini doktorların yanında alıyorlardı. Yani adeta bir çırak gibi yetiştiriliyorlardı. Bunun için herhangi bir üniversitede herhangi bir bölüm ise bulunmuyordu. Ancak 2011 yılında çıkartılmış olan yasa ile bu durum değişti.
Artık perfüzyonist olmak için üniversitelerde yer alan perfüzyonist teknikeri bölümü veya perfüzyon bölümü okunmalı ve buradan mezun olan kişiler perfüzyonist unvanını almaya hak kazanmaktadırlar. Perfüzyonist teknikeri ve perfüzyon bölümü sağlık meslek yüksekokulları bünyesinde bulunmaktadır.
Perfüzyonistler nerelerde çalışabilir, çalışma alanları nasıldır?
Perfüzyonist; üniversite, devlet ve özel hastanelerin ameliyathane, yoğun bakım ve diyaliz bölümlerinde çalışabilirler. Kamuda çalışma imkanı elde etmek için KPSS sınavına girmelidirler. İş bulma olanakları fazladır.
Perfüzyonist belgesi nasıl, nereden alınır?
Daha önce değişik alanlardan mezun olan fakat perfüzyonist mesleğinde çalışmakta olan kişilerin haklarının kaybolmaması adına bir yasa çıkartıldı. Bunun kapsamında bu kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından bir eğitime ve sınava tabi tutuldular. Bu aşamaların sonunda ise perfüzyonist belgesi yani perfüzyonist sertifikası almaya ve mesleklerini yapmaya devam etmeye hak kazandılar. Ancak bu meslek yasası çıkartıldığında bir kereliğine verilmiş olan bir haktı. Hali hazırda perfüzyonist olmak için yukarıda verdiğimiz yolu izlemeniz gerekmektedir.
Perfüzyonist ve perfüzyon teknikleri arasındaki farklar nelerdir?
Perfüzyonist olmak için perfüzyon veya perfüzyonist teknikerliği bölümleri bitirilebilir. İkisi arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Yani perfüzyonistlere, perfüzyonist teknikeri de denilmektedir.
Perfüzyon hangi üniversitelerde var?
Perfüzyon bölümü, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi gibi üniversitelerde bulunmaktadır.
Bu yazımızda perfüzyonist olmak istiyorum nasıl olurum, perfüzyonist olmak için hangi üniversite hangi bölüm okunur gibi perfüzyonist teknikeri mesleği hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Perfüzyonist Maaşları konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
DİĞER PERFÜZYONİST HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, perfüzyonist konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan perfüzyonist duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Slm nasip olan her işe nasibim 0531 679 32 65 ben ercan