Pasaport Çıkarmak Ne Kadara Mal Olur?

Pasaport yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan bir belgedir. Pasaport yurt dışında bir nevi ülkemizdeki kimliklerin yerine geçen bir belge niteliği taşımaktadır. Bir önceki yazımızda pasaport nasıl alınır detayları ile beraber ele almıştık. Peki pasaport almak size ne kadara mal olacak? Pasaport alırken karşılaşacağınız tüm masrafları bu yazımızda detaylı olarak anlattık.

Pasaport alırken öncelikle pasaportunuzun geçerlilik süresine karar vermeniz gerekmektedir. Buna göre de bir pasaport harcı ve defter bedeli ödemek durumunda kalırsınız. Bordo pasaportlar minimum 6 ay ve maksimum 10 yıl süre geçerlilik ile çıkmaktadır. Geçerlilik süresini ne kadar arttırmak isterseniz ödemeniz gereken tutar da o derece artmaktadır. Pasaport defter bedeli, geçerlilik süresi ne kadar olursa olsun sabit tutulmuştur. Ancak pasaport harcı değişmektedir. 2023 yılı için güncel tutarlar aşağıda verilmiştir.



Yurt dışına çıkmak için de bir yurt dışı çıkış harcı ödersiniz ancak bu miktarın pasaport çıkarmak ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

2023 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

 HARÇ BEDELİ DEFTER BEDELİ TOPLAM
 6 AY227,27 TL  180 TL407,20 TL
 1 YIL332,10 TL  180 TL512,10 TL
 2 YIL542,20 TL  180 TL722,20 TL
 3 YIL770,20 TL  180 TL950,20 TL
 4 – 10 YIL1085,40 TL  180 TL1265,40 TL

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tabloda harç bedeli, geçerlilik süresi arttıkça yükselmektedir. Ancak 10 sene geçerliliği olan bir pasaport kesinlikle 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta göre çok daha avantajlıdır. Bunun yanında uzun vadeli pasaport almak vize işlemleri için de sizlere avantaj sağlamaktadır. Çünkü ülkemizin vize uygulamasına tabi olduğu ülkelere giriş için pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 aylık bir sürenin olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı geçerlilik süresini uzun tutmanız size çok daha fazla avantaj sağlayacaktır.

NOT : 18 yaşından küçük olan vatandaşlara en fazla 5 sene ile pasaport verilmektedir.

Harç ve defter bedelini Maliye Bakanlığı ile sözleşmeli bulunan bankalara ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde hizmet vermekte olan il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlüklerinde harç ve defter bedeli ya da diğer adıyla cüzdan bedeli ödemenizi yapabilirsiniz. Bunun için veznelere nüfus cüzdanınız ile  giderek harç bedeli ve defter bedeli yatıracağınızı söylemeniz yeterlidir.Size ikisi için de ayrıca dekont vereceklerdir. Bunu pasaport için başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Şayet tek dekont verilirse de üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığına emin olmalısınız.

Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?

 Akbank Finansbank Turkland Bank
 Aktifbank Garanti Bankası Türk Ekonomi Bankası (TEB)
 Albaraka Türk Katılım Bankası HSBC Bank Türkiye Finans Katılım Bankası
 Alternatif Bank ING Bank Türkiye Halk Bankası
 Anadolubank Kuveyt Türk Katılım Bankası Türkiye İş Bankası
 Arap Türk Bankası Odeabank Türkiye Vakıflar Bankası
 Citibank Şekerbank Yapı ve Kredi Bankası
 Denizbank T.C. Ziraat Bankası Ziraat Katılım Bankası
 BurganBank ICBC Turkey Bank A.Ş.
 FibaBanka TurkishBank

PASAPORT HARÇ VE DEFTER BEDELLERİNE KADARDIR ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLAYIN

Bunun dışında pasaport alırken cebinizden çıkacak harici bir masraf bulunmamaktadır. Bu yazımızda pasaport almak kaça mal olur detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER PASAPORT HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, pasaport konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan pasaport duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.