Ülkemizde üniversite sayıları hızla artmasına rağmen öğretim üyesi sayısındaki çoğalma bu artışın yanında az kalmıştır. Bu sebepten ötürü üniversitelerin öğretim üyesi/elemanı grubunu oluşturan araştırma görevlisi yetiştirmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu ihtiyaçtan ötürü YÖK 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının yurt dışı ve yurt içi doktora öğrenimini kapsayan 33. ve 35. maddelerinin harmanlanması ile yeni bir model geliştirdi. Bu model ÖYP yani “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı” adını aldı. Bu modelin hayata geçirilmesi ile bir yandan üniversitelerin bilim ve teknoloji üretme kapasitesi arttırılmış olup aynı zamanda öğretim üyesi yetiştirilmektedir. Yurt içi – yurt dışı bütünleştirilmiş doktora programı olarak işleyen modelin en önemli özelliklerinden birisi, mezun olan öğretim elemanının kendi üniversitesine tez danışmanı ile hazırladığı bir araştırma projesi ile dönmesi ve orada da ortak araştırmalara devam etmesidir.
İçindekiler
ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) nedir?
Doktora, bir öğrencilik döneminden ziyade, bilimsel araştırma kariyerinin başlangıcı olarak lanse edilebilir ve bizzat “araştırma yapmak” esasına dayanmaktadır. Başarılı bir bilim adamı yetiştirmede olmazsa olmaz koşul, iyi bir araştırma ortamıdır. İşte ÖYP saygın bir üniversitede, iyi bir araştırma ortamında, önemli araştırmalara gelişmelere imzasını atacak öğretim üyelerini yetiştirmek için tasarlanmıştır. Öğretim üyesi açığını kapatabilmek amacıyla DTP desteği ile YÖK tarafından 2010 yılında faaliyete geçirilmiştir. Yükseköğretim Kurulu 26.03.2010 tarihinde yayımladığı “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin esas ve Usuller” ile programın yürütülme şeklini düzenlemiştir.
Neden ÖYP ?
ÖYP ile atanan araştırma görevlilerine çeşitli fırsatlar sunulmaktadır. Yeterli düzeyde yabancı dili bulunmayan adaylara yurt içi dil kurslarında 6 ay süre ile eğitim verilmektedir. Bu eğitimden başarıyla ayrılan adaylar yine 6 ay süre ile yurt dışı dil eğitim programlarına dahil olabilirler. Ayrıca ataması yapılan ve 65 dil barajını başarıyla geçen araştırma görevlilerine projelerinde kullanmaları amacıyla 20 bini yüksek lisans eğitimi devam ederken, 30 bin ise doktora eğitim sürecinde olmak üzere 50 bin liralık ödenek ayrılmaktadır. Ayrıca ÖYP kapsamında atanan araştırma görevlileri, ilgili şartları sağlamaları durumunda, yüksek lisans tez araştırma desteği ile en fazla 3 ay, doktora tez araştırma desteği ile ise en fazla 1 yıl yurt dışına gönderilebilmektedir. Program kapsamında atanan araştırma görevlileri ülkemizde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlar ve atandıkları üniversitelere Dr. araştırma görevlisi olarak geri dönerler.
ÖYP – YLSY arasındaki farklar nelerdir?
Unutulmaması ve bir çok kişi tarafından karıştırılan bir durum ise ÖYP ile YLSY’nin iki farklı usül olmasıdır. ÖYP ise size yurtiçi/yurtdışı seyahat, eğitim, proje, yabancı dil desteği veren araştırma görevlisi kadrosudur.Yani ÖYP’de atandığınız zaman maaşınız başlar (dil eğitiminde olsanız bile) Maaş temmuz 2018 itibari ile net olarak 4676 TL’dir. (Bazı bölgelerimizdeki geliştirme ödeneği hariç)
ÖYP başvuru şartları (koşulları) nelerdir?
ÖYP’ye 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlamış olanlar başvuru yapabilirler. Herhangi bir lisans mezuniyet ortalaması taban puanı yoktur. Aranılan diğer başvuru şartları aşağıdaki gibidir.
- 35 yaşından gün almamış olmak.
- Araştırma görevlisi olarak çalışmasına mani sağlık problemi olmamak.
- Ales en az 70 puan (bölümünüzle ilgili alandan)
- İngilizce puanı şart değil.(sonradan 65’i geçmeniz istenecek.)
ÖYP atamasında istenilen belgeler nelerdir?
ÖYP atamasında sizden istenilen belgeler aşağıdaki listede belirtilmiştir.
- Transkript
- Diploma
- Ales, üds ve kpds sınav sonuç belgeleri
- Erkekler için askerlikle ilişiği olmadığına dair belge
- İkametgah
- Varsa önceden SGK ya ait çalışma belgesi
- Önceden kamu hizmeti varsa hizmet belgesi
- Nüfus cüzdanı örneği
- 8 veya 12 adet fotoğraf
- Sabıka Kaydı
- Tam teşekküllü devlet hastanesinden Sağlık raporu
ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) nedir, ÖYP başvuru şartları nelerdir, ÖYP ile atanan araştırma görevlisi maaşı ne kadardır ve daha bir çok bilgiyi sizlere sunmaya çalıştık. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden uzman yazarlarımıza sorabilirsiniz.
DİĞER ÖYP HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, öyp konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan öyp duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
ÖYP – YLSY arasındaki fark genel olarak tam açık değil. Neden mi? 2547 ve 657 sayalı yasanın hangi maddelerince bunlar istihdam edilir. ? ÖYP konusunda sanavı başarı ile kazananlar atandıkları Üniversitelerde yapmakla yükümlü oldukları görevler, Yüksek lisans bitirme tezlerinde danışmanlarını yapacakları destekler. ve tezle ilgili görüşmeler ve tezin bitimi için çaba harcamaları nedir? 35, 33, 53, 56 cı maddelerin yarattığı tedirginlik nasıl ortadan kaldırılır. Çünkü tedirgin olankişi rahat bir bilimsel çalışma yapamaz.?
Ben yüksek lisans öğrecisiyim yüksek lisans ve doktoramı tamamladıktan sonra üniversitede öğretim üyesi olabilme fırsatım var mı…bu işin tek formülü öyp ile atanmak mı…atanmak için notlarım yeterli değil güçlü rakiplerimin olduğu muhakkak…ama akademik çalışmalarımı sürdürüp daha sonra öğretim üyesi olarak atanabilir miyim…zevkine yüksek lidans yaparken keyif aldığım işi geliştirip öğrencilerle buluşma fırsatı yakalayabilmek isterim…ama araştırma görevlisi vs. Uzun işler ve zor bir süreç doğrusu…