Ölüm belgesi nedir?

Kişinin ölümünün gerçekleşmesi durumunda diğer resmi kurumlarca bunun ispatı için düzenlenen belgeye ölüm belgesi denilmektedir. Üzerinde kişinin ölüm nedeni, ölüm saati gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır.Ölüm belgesi, 2009 yılından bu yana ülkemiz genelinde bulunan tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanıma başlanmıştır. Ölüm Belgesi TÜİK tarafından bastırılmaktadır. Peki ölüm belgesi nereden alınır? Ölüm belgesi nasıl alınır?

Hastanede ölen birisinin ölüm belgesi nasıl alınır?

Hastanelerde vefat etmiş birisinin ölüm tutanakları ilgili kurumda görevli memurlar tarafından düzenlenmektedir. Bu evraklar daha sonra nüfus idaresine gönderilmek üzere ölüm aile kütüklerine işlenmektedir. Şayet ölüm evrağı sizde ise ölüm belgesi ile beraber yerleşim yerinde bulunan nüfus idaresine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.



Ölmüş olduğu halde  aile kütüklerinde sağ olarak görünenlere ait ölüm tutanakları, ölüm olayını gösterir belge ile başvurulması halinde nüfus müdürlükleri tarafından düzenlenerek, gerekli işlemler gerçekleştirilmektedir. Şayet herhangi bir ölüm belgesi verilmez ise ölüm beyanının doğruluğu mülki idari amirinin emri ile işleme konmaktadır.

Evde ölen kişi için ölüm belgesi nereden alınır?

Şayet şahıs evde vefat etmiş ise, bu kişinin nüfus cüzdanı ile ( şayet yoksa muhtarlardan nüfus kayıt örneği de alınabilir.) doktora müracaat edilir. Doktor kendisine getirilmiş olan hastayı muayene ederek, vefatını açıklar. Bu işlemin ardından ölüm belgesini, vefat etmiş kişiyi getirene teslim eder. Doktorlardan alınmış olan ölüm belgesi geçerli bir belgedir ve bu rapor ile cenaze sahipleri belediyeye başvuruda bulunabilirler. Bu rapor olmadan belediye cenaze sahiplerine hiçbir işlem yapmamaktadır.

Ölüm belgesi üzerinde 8 alan bulunmaktadır ve tüm bu alanlar ilgili hekim tarafından doldurulmak zorundadır. Şüpheli ölümlerde, ölüyü muayene edenler veya gömme izni belgesi vermeye yetkili olanlar vefat sebebinin doğal olmayan yollardan olduğuna dair şüphe barındırdıkları takdirde adli makamları, bulaşıcı hastalık sebebiyle olduğuna dair şüphe var ise cenazenin bulunduğu mahallede yer alan sağlık ocağı veya toplum sağlık merkezini haberdar etmeden gömme izin belgesi vermezler. Ölümler, ölüm olayının meydana geldiği tarihten 10 gün içerisinde gömme izin belgesini düzenleyenler tarafından nüfus müdürlüğüne bildirilmektedir. Yabancı uyruklu hastalar için de yukarıda saymış olduğumuz işlemlerin aynısı uygulanmaktadır.

Ölüm belgesi çıkarmak

Ölüm belgesi aslı gibidir nereden alınır?

Bu sayfamızda anlattığımız şekillerde ölüm belgesi hazırladıktan sonra en az 4-5 aslı gibidir çoğaltmanız yararınıza olacaktır. Çünkü banka, belediye gibi kurumlar birçok işlemde bu belgeyi sizden talep edeceklerdir. Aslı gibidir belgesi için çıkarttığınız ölüm belgesini fotokopi çektirmeli ve muhtarlığa onaylatmalısınız.

Ölüm belgesi E-Devletten alınır mı?

Ölüm belgesi sağlık kurumlarınca verilen bir belge türüdür. Herhangi bir şekilde E-Devlet üzerinden temin edilememektedir. Bazı durumlarda 3-5 sene gibi uzunca süreler sonunda tekrar ölüm belgesi gerekli olabilmektedir. Böyle bir durumda kişinin vefatı onaylandığı için nüfus müdürlüğünden resmi bir belge alabilirsiniz.

Bu yazımızda ölüm belgesi nedir, ölüm raporu nasıl alınır, ölüm evrağı nereden alınır gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Aynı zamanda ölüm belgesini indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Ölüm Belgesi Örneği İndirmek İçin TIKLAYIN


DİĞER ÖLÜM BELGESİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, ölüm belgesi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan ölüm belgesi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.