İçindekiler
Öğretim görevlisi kimdir, kime denir?
Öğretim görevlisi, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan ve özel uzmanlığı gerektiren konularda yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere geçici veya daimi olarak görevlendirilen kimsedir. Doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi, ilgili uzmanlık alanında doçentlik sınavına başvuruda bulunabilirler.
Öğretim görevlileri aynı zamanda başka bir resmi görev almış veya serbest meslek sahibi kişiler de olabilir. Öğretim görevlisi fakülte profesörler kurulunun teklifi ve üniversite senatosu tarafından verilen onay ile esas veya yardımcı öğretim üyesi kadrolarından boş olan birisine tayin edilir. Yine aynı yol izlenerek görevlerine son verilebilir. Nakil ile gelen öğretim görevlileri kendi derelerinde aylık alırken, serbest meslek sahibi olan öğretim görevlilerine ise belirli bir aylık ödenir.
Nasıl öğretim görevlisi olunur?
Öğretim görevlisi olmak isteyen adaylar öncelikle YÖK web adresi ve www.devlette.com üzerinde bulunan akademik personel duyuruları bölümünü yakından takip etmeleri gerekmektedir. Buradaki ilanların 15 günlük başvuru süresi bulunmaktadır. Her yükseköğretim kurumunun belirlediği başvuru şartları farklı olabilmektedir. Başvuru süresi içerisinde gerekli şartları sağlıyorsanız başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Üniversitelerin belirli bir gün ya da tarihte ilana çıkma gibi bir durum söz konusu değildir. O yüzden düzenli olarak bu bölümde yer alan öğretim görevlisi alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir.
Öğretim görevlisi olma şartları nelerdir?
Başvuru sonrasında ilan edilen sayının 4 katı kadar aday incelemeye tabi tutulur. Bu ön değerlendirme işlemi oluşturulan bir komisyon tarafından yapılmakta olup, sizin yükseköğretim kurumuna bizzat gitmenize gerek duyulmamaktadır. Ön değerlendirme işlemi ALES puanınızın %60’ı ile yabancı dil puanınızın %40’ı dikkate alınarak gerçekleştirilir. Meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’ini ve lisans mezuniyet notunun %30’unu dikkate alarak belirler. Yani ön değerlendirme aşamasını geçebilmeniz için ALES puanı, yabancı dil puanı ve not ortalamasının iyi derece olması gerekmektedir.
Ön değerlendirmeden başarıyla geçen öğretim görevlisi adayları yazılı sınava tabi tutulurlar. Yazılı sınav sonrası yapılan ikinci değerlendirme işlemi sırasında ise adaylar ALES puanınızın %30’u, lisans not ortalamanızın %30’u, yazılı sınav notunuzun %30’u ve yabancı dil puanınızın %10’u alınarak sıralamaya tabi tutulurlar. Bu oluşturulan sıralamada alınacak kadro sayısına göre en başarılı olan adaylar listenin başından itibaren yayımlanacak olan bir kararname ile işe alınırlar.
Öğretim görevlisi ile öğretim üyesi arasındaki farklar nelerdir?
Genellikle birbiri ile çok karıştırılan öğretim görevlisi ile öğretim üyesi arasındaki farklar neler bir göz atalım. Unutulmaması gereken bir konu her iki gruptaki kişiler de öğretim elemanı olarak isimlendirilir.
Öğretim üyesi : Öğretim üyesi akademik kariyeri olan, unvanı olan kişidir. Araştırma görevliliği ile başlar, proflukla sona erer. Birinci dereceden memur olarak emekli olurlar. ilk görevleri bilimsel çalışma yapmaktır.
Öğretim görevlisi : Öğretim görevlisi, doktora yapabilir lakin akademik kariyer yapamaz ve unvan alamaz. Eğer öğretim üyeliği kadrosuna geçmezse ölene kadar öğretim görevlisi olarak kalır. Genellikle öğretim üyeleri üzerindeki birikmiş ders yükünü azaltmak için, eğitimin birinci ikinci sınıflarındaki mecburi temel dersleri vermek üzere kadroya alınırlar.
Bu yazımızda öğretim görevlisi kimdir, öğretim görevlisi nedir, nasıl öğretim görevlisi olunur, öğretim görevlisi olma şartları gibi konulara ve öğretim görevliliği hakkında merak ettiklerinize değindik. Konuda bahsetmediğimiz ya da aklınıza takılan soruları yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER ÖĞRETİM GÖREVLİSİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, öğretim görevlisi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan öğretim görevlisi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Sitenizdeki bilgilendirme eksik ve yanlış.
Öğretim görevlileri eğer isterlerse kariyer de yapabilir ünvan da alabilirler. Öğretim görevlileri eğitimin birinci ikinci sınıflarında ders verirler diye birşey yok. Alanıyla ilgili tüm lisans programlarında (seçmeli dersler de dahil olmak üzeri) ders verebilirler. Bu konuda öğretim üyeleriyle aynı görev, sorumluluk ve yetkiye sahiptirler.
Öncelikle belirtmek isterim ki şuan petrol ve doğal gaz mühendisliği okuyorum ve son sınıf öğrencisiyim.Sormak istediğim konu yabancı dil şartı olmadan meslek yüksek okulların da devlet kadrolarına alınıp çalışmak için herhangi bir şansımız var mı? Varsa bunun şartları nelerdir.Bu olanakları belirtiğim konu hakkında farklı bir siteden bazı tür bilgilere ulaştım ulaştım fakat bu bilgilerin ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğuna karar veremediğim için bana yardımcı olur musunuz ? teşekürler…
merhaba, ben devlet memuru olarak çalışıyorum ve tezli yüksek lisans mezunuyum. Yukarıda değindiğiniz “Öğretim görevlileri aynı zamanda başka bir resmi görev almış veya serbest meslek sahibi kişiler de olabilir.” cümlesinden hareketle görevimden ayrılmadan bir üniversitede öğretim görevlisi olmam mümkün mü? teşekkürler
Mrb.ben su an hemsirelik son sinif ogrencisiyim. lisans mezunu olacam bu sene. Yaklasik bir haftadir yds ye calisiyordum fakat ogretim gorevlisi alim sartinda yuksek lisans olma ya da en az iki yil tecrube gerekiyormus sanirim bunlari duyunca acikcasi butun hevesim kacti ben okul bitince Ales ydsyi falan kazanirsan direk ogretim gorevlisi olabilirsin saniyordum
aklimda yuksek lisans yapmak hic yoktu yapmakta istemiyorum peki bu deneyim sart mi boyle bise kesin var mi
Araştırma gorevlileri için uygulanan 35 yaş sınırı, ne zaman kaldırılacak(mı)?
Ogretim gorevlisi olmak icin ales 70 almak sart mi?
Merhaba ben açıköğretim işletme fakültesi 4 yıllık mezunum fakat not ortalamam iş ile birlikte yürüttüğümden düşük kaldı diploma notum 2.30 gibi birşey öğretim görevlisi veya üyesi olabilir miyim ve bu yolda yürümek için tam olarak yukarıdaki Bilgiler dışında neler yapmalıyım yardımcı olmanızı rica ediyorum
öğretim görevlisi olabilmek için yüksek lisans bitirmiş olmak gerekiyormu? yani ben lisans mezunuyum şu an ALES VE YDS girsem gerekli puanları alsam öğretim görevlisi olabilme hakkım war mı?
Slmlar. Lisans ve yüksek lisansımı mimarlık üzerine yaptım. Yüksek lisansı tezli yaptım. Doktora için araştırma görevimi tamalayacam kısmetse. Ancak ögretım görevlisi yada ögretim üyesi olabilirmiyim doktoram bitmeden. ALES yada yds. Şartı varmı? Aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılar
iki yıllık dış ticaret ve dört yıllık işletme mezunuyum açık öğretimden öğretim görevlisi olmak istiyorum aöf lü olmak bir engel mi diploma notum 2.45 ilginiz için şimdiden teşekkür ederim
hocam merhabalar.. açık öğretim fakültesi kamu yönetiminden 3,80 ortalama ile mezun oldum diyelim. ales e girsem 80 filan alsam ..öğretim görevlisi olabilirmiyim.. yabancı dil sınavı gerekiyor mu bunun için… diploma notun çok iyi, alesden de 80 civarı alsan, yabancı dil sınavı olmadan öğretim görevlisi olabilrsin ( yds şart değil ) diyorlar.. bu doğrumudur hocam? aydınlatırsanız sevinirim
Hocam ben iletişim Fakültesi mezunuyum radyo tv bölümü ama Gazetecilikten yüksek yapıyorum öğretim görevliliğine başvurmak istiyorum alanında iki yıl çalışma şartı yüksek lisansla oluyırmuş lisansla yüksek lisans ayrı bölümlerden olması benim için öğretim görevliliğini nasıl etkiler bilgi verirseniz çok sevinirim
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az yüksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında beş yıl tecrübeli olmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrübeli olmak.
yapı öğretmenliği mezunuyum yüksek lisans yapıyorum ve 2 yıllık da deneyimim var. öğretim görevlisi olmak istiyorum myo da aşamaları neler yardım edinnnn
Ben iki yillik (on lisans) mezunuyum simdi de acik ogretim isletmeyi okuyorum 4 yillik yapmak icin yuksek lisans yani ogretim gurevlisi olmak istiyorum kendime boyle bir hedef koymusum tam net bilgi sahibi degilim lutfen tam bilen varsa aciklik getrirmisi tesekurler
biraz önce yazdığım öğretim üyesi ve öğretim görevlisi tanımlama içerisinde yer değiştirerek yazmışım. tam tersi olarak anlatmaya çalışmıştım.
Tezli muhasebe finansman üzerine yüksek lisans yapıyorum. Amacım öğretim üyesi olup doktarımı başlatana kadar süreci doldurmak. Yani bi yandan doktara öğrenci olup diğer yandan öğretim üyeliğimi devam ettirmek istiyorum. Bu mümkün mü? doktaramı tamamladıktan sonra da öğretim görevlisi olarak geçiş yapmak istiyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Öğretim elemanı kesin sonucunda yedek ne anlama geliyor
Araştırma görevlisi ya da Öğretim görevlisi alımlarında yaş sınırı var mı? Lisans mezunuyum. Yüksek lisans yapmaya başladığımda yaş sınırına takılır mıyım kaygısı taşıyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.
matematik mezunuyum acaba öğretim üyesi olabilir miyim
AÖF 2 yıllık halkla ilişkiler tanıtımı bölümü mezun olacağım.Ortalamam 2.70.Bölümümle ilgili devam edip,branşlaşmak istiyorum.Üniversitelerde Öğretim görevlisi olmak istiyorum.Ne kaç yıl daha okumalıyım?Sınavları nelerdir? hangi yolu izlemeliyim?Teşekkür ederim.
Tezsiz Yüksek Lisans Diploması ile Öğretim Görevlisi olabilirsiniz zaten en mantıklısı da budur. ÖYP ile yerleşmek çok zor o yüzden en akıllısı Tezsiz YL yapıp İki Yıllık MYO’larda Öğretim Görevlisi olmak. Öğretim Üyesi olmak için Tezli YL aranır ama Öğretim Görevlisinde Tezsiz YL yaparak kabul edilirsiniz.
öğretim görevlisi olabilmek için 2 yıllık tecrübe veya yüksek lisans bitirmiş olmak gerekiyor mu? Yani yeni mezun bir kişi şartları sağlarsa (ALES+YDS) öğretim görevlisi olabilir mi?
öğretim görevlisi olabilmek için 2 yıllık tecrübe veya yüksek lisans bitirmiş olmak gerekiyor mu? Yani yeni mezun bir kişi şartları sağlarsa (ALES+YDS) öğretim görevlisi olabilir mi???