Nükleer Santral Nedir, Ne Demektir?

Enerjiyi dağıtarak nükleer reaktör ile çalışan santralin adına nükleer santral denmektedir. Kullanılan radyoaktif atıkların ve maddelerin yakıt ile nükleer reaktör sayesinde oluşan enerji santraline denmektedir. Nükleer santraller, elektrik enerjisi üreten yararı olduğu kadar çevreye zararı da olan bir çeşit elektrik üretici bir santraldir. Diğer santraller kömür ve petrol türü yakıtlar kullanarak enerji üretirken nükleer santraller ise uranyum ve radyoaktif maddeleri parçalayarak enerji ve elektrik üretir. Diğer santrallerden farklı olan nükleer santral, çeşitli özel maddeler kullanarak güvenlik tedbirlerinin daha çok olması zorunlu hale gelmesini sağlamaktadır. Nükleer santralin çalışma prensini birincil türlere nazaran başka tarzlarda adlandırılır. Bu adlar;

  • Kaynar sulu
  • Basınçlı ağır sulu
  • Basınçlı su reaktörü gibi çeşitli isimler verilir.

Nükleer Santraller Nasıl Çalışırlar?

Nükleer santrallerin sistemlerinin çalışması ve enerji üretebilmesi için radyoaktif maddelerin yanı sıra ana olan madde ise uranyumdur. Uranyumun, nükleer santraller için en önemli madde olmakla beraber parçalamanın ardından meydana yüksek oranda enerji oluşmaktadır. Uranyum, fisyon adı verilen tepkime sonucuna girmektedir. Fisyon, atomun iki ya da daha çok parçaya ya da çekirdeğe bölünmesine denmektedir. Reaksiyon sayesinde meydana gelen yüksek oranda enerji, su buharını üst seviyede ısıtmaktadır. Meydana gelen buhar, elektrik olan jeneratör çarklarına ileterek türbinlerin çarkı dönerek elektrik üretilmesini sağlamaktadır. Nükleer santral bu şekilde çalışarak elektrik üretmektedir.



Nükleer Santralin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nükleer santraller, barajlardan ya da diğer santrallerden daha fazla elektrik üretmenin yanı sıra çevreye zararı da bir o kadar fazla olabilmektedir. Yararı olduğu kadar zararı da bulunan nükleer santrallerin faydaları ve zararlarına bakalım.

  • Nükleer Santralin Faydaları

Nükleer santraller, yakıt olan enerjisi ve elektriği fazla olan bir santraldir. Havaya kesinlikle karbondioksit karıştırarak kirletmez ya da farklı tesir vermez. Çiftçilere zarar vermemesi ve doğaya her hangi bir etkisi oluşturmaması özellikle en önemli yararlarındandır. Nükleer santrallerde kullanılan yakıtlar ve maddeler geri dönüşüm sayesinde dönüştürdüklerini yakıt olarak kullanabilmektedir. Yenilikçi olan nükleer santraller, eski santrallere ve diğer santrallere nazaran yüksek güvenlik kalite sistemi sayesinde hem zararsız hem de yararlıdır. Nükleer reaksiyon bitene dek doğaya zararlı olmaması adına çeşitli önlemler yapılarak sık sık kontroller yapılmaktadır. Nükleer santrallerin sayesinde enerji ve elektrik ithal bağımlılık oranı azalmakla beraber insanlar daha ucuz elektrik ve enerji kullanabilmektedir.

  • Nükleer Santralin Zararları

Nükleer santralleri uranyum maddesini parçalayarak enerji elde ettiğinden dolayı eğer kontrol sağlanmaz ise büyük oran radyoaktif çevre kirliliğine neden olmaktadır. İyi çalışmayan, bakımsız ya da eski kullanılmamış bir nükleer santral, 1986 tarihinde olan Çernobil gibi çeşitli facialara yol açabildiğinden dolayı riskli ve zararlıdır. Bu sebeple yapılan nükleer santrallerin güvenlik tedbirleri üst seviyede yapılmakla beraber bakımları da aynı şekilde her daim yapılmalıdır.

Nükleer santralde meydan gelen radyoaktif maddeler ve atıklar doğaya karışarak insanlara ve diğer canlılara büyük oranda etkisi bulunmaktadır. Şayet radyoaktif atıklar güvenli bir şekilde saklanmaz ise daha büyük facialar, kanser ve benzeri büyük hastalıklar meydana gelebilir. Radyoaktif atıklara çözüm olarak henüz yeterli seviyede formül bulunmadığından dolayı ne denli güvenlik önlemi ya da bakım yapılırsa yapılsın uzun süreli bir şekilde çalışan nükleer santralleri insanların sağlığı başta olmak üzere çevre sağlığına büyük oranda tehlikeye sokmaktadır. Bundan dolayı bu zamana kadar nükleer santral yapılmamış olan ülkemizde son haberlere göre Rusya ile anlaşma yapılmış ve nükleer santral projesi başlamıştır. Şayet önlem alınmaz ise çevreye, insanlara ve diğer canlılara epey zararı olacaktır.

Hangi ülkelerde ne kadar nükleer santral vardır?

Nükleer santral olan ülkeler ve kaç tane olduğunu aşağıda vermiş olduğumuz tabloda görülmektedir.

ÜLKELERNet Enerji İthalatı (Yüzde)İşletmedeki Nükleer Reaktör Sayısıİnşa Halindeki Nükleer Reaktör Sayısı
ABD221043
Fransa53581
Japonya86502
Rusya-723311
Güney Kore86234
Kanada-4020
Hindistan32207
Çin111628
Birleşik Krallık3716
Ukrayna39152
İsveç3510
Almanya649
İspanya758
Belçika797
Çek Cumhuriyeti356
Tayvan9062
İsviçre535
Finlandiya6341
Macaristan624
Slovakya6842
Pakistan3232
Arjantin-321
Brezilya1521
Bulgaristan452
Meksika-132
Romanya-112
Ermenistan761
İran-601
Hollanda321
Slovenya511
Birleşik Arap Emirlikleri-1161
Toplam43768

Ülkemizde de Mersin ilimizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali bulunmaktadır. Bu yazımızda nükleer santrallerin çevresel etkileri, kuruluş amaçları, çalışma prensibi, riskleri gibi nükleer santral enerjisi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER NÜKLEER HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, nükleer konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan nükleer duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.