Nikah; bir çiftin evlenmesi için gerekli olan yasal işlemdir. Nikah; sayesinde kişilerin aile kurması ve bir çift olarak sosyal haklardan yararlanması mümkündür. Bu işlem aynı zamanda boşanma sürecinde de çiftlerin haklarını korumasına yardımcı olmaktadır.
Filmlerde ve dizilerde görüldüğü gibi evlenme teklifinin ardından hemen nikah masasına oturamıyorsunuz maalesef nikah masasına oturana kadar izlemeniz gereken bürokratik işlemler mevcut olup evlenmek isteyen çiftlerin bunları tamamlayıp ardından nikah tarihlerini seçip nikah masasına oturabiliyorlar. Öncelikle evlilik işlemlerine başlamadan, nikah günü almadan önce aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir. Aşağıdaki şartlara haiz olmayan vatandaşlarımız evlenmeleri yasaktır.
- Yasalar önünde reşit olmak, Hakim veya kanuni temsilcinin izni olması,
- Kanunen evlenmeye mani hali olmamak,
- Evlenmeye mani sağlık sorununun bulunmadığına dair sağlık raporu almak,
- İkamet edilen mahallin evlenmeye yetkili kurumuna müracaat etmek,
- 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 124. maddesinde yaş şartı arandığından;
- Erkek veya kadın 17 yaşını bitirmedikçe evlenemez,
- 16 yaşını bitiren kadın ve erkek hakimin izni ile evlenebilir,
- 17 yaşını dolduran kadın ve erkek yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
- Mümeyyiz olmak.
İçindekiler
Nikah günü nereden alınır?
Nikah günü almak için öncelikle ikametinizin bulunduğu belediyeye gitmeniz gereklidir. Belediyeye evlenmek için başvurduğunuzu söylemeniz halinde sizden istenen evrakların listesi ve günler sunulacaktır.
Nikah işlemleri nasıl yapılır?
Nikah işlemleri sırasında iki tarafında belediye de bulunması gereklidir. Kadın ya da erkeğin tek başına bu işlemi başlatması mümkün değildir. Çiftlerden birinde vekalet olması halinde nikah işlemleri tek kişi tarafından da başlatılabilir.
Nikah işlemleri için gerekli evraklar nelerdir?
Evlenmek isteyen çiftler ikamet ettikleri belediyeye evlenmek için başvurduklarında istenen evraklar
- Nüfus müdürlüğünden alınana evlenme ehliyet belgesi
- Nüfus cüzdanlarının fotokopileri ve asılları gereklidir. Nüfus cüzdanları eski ve yıpranmış olmamalıdır. Evlenecek kişilerin medeni durumları doğru şekilde nüfus cüzdanına işli olmalıdır. T.C. kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanları ile işlem yapılamamaktadır.
- Evlenecek kişilerin aile hekimlerinden alacakları sağlık raporları. Evlenecek kişiler hastalıklar için test yaptırmalı ve kan testlerini yaptırmalıdırlar. Ardından aile hekimleri tarafından verilen onaylı sağlık raporları ile başvurmaları gerekmektedir. Aile hekimliğinden farklı yerlerden alınan raporlar aile hekimi tarafından onaylanmalıdır. Nikah işlemleri için nasıl sağlık raporu alabileceğinizi BURADAN detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
- Evlenecek kişilerin son 6 ay içerisinde çektirmiş oldukları vesikalıklar ile başvurulmalıdır.
- En önemlisi evlenme başvurusu sırasında taraflar yaşlarını doldurmuş olmalıdırlar. 16 yaşından küçükler için evlenme işlemi kesinlikle yapılmamaktadır. 16 yaşını doldurmuş bireyler için mahkeme tarafından evlenebilir kararı çıkartılmış ise evlenme işlemleri yapılacaktır.
- Evlenecek çiftlerin başvurularının birlikte olması zorunludur. Evlenmek isteyen kişilerden birisi başvuru işlemleri sırasında orada olamayacaksa üçüncü bir şahsa noter onaylı vekaletname vermelidir.
Yukarıda listelenenler zorunlu olarak tüm belediyeler tarafından istenen evraklar, ancak bazı belediyeler bunların yanında farklı belgeler de isteyebilirler. Bunu öğrenmek için ikametgahınızın bulunduğu belediyeye telefon açarak listeyi temin edebilirsiniz.
Nikah tarihi nasıl alınır?
Bu gerekli evrakları tamamladıktan sonra 6 ay içerisinde ikamette bulunduğunuz bölgedeki evlenme memurluğuna başvurup nikahınız için tarih alabilir ve nikah işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bütün nikah işlemleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
- Evlenmeye karar veren ve kanunen mani hali bulunmayan çiftler istenilen belgeleri tamamlayarak Evlendirmeye yetkili kuruma müracaat ederler,
- Nikah için gün alınır,
- Nikah günü çiftler 2 şahit ile birlikte hazır bulunur,
- Nikah işlemi bittiği anda evlenen çifte uluslararası evlenme cüzdanı verilir,
- Evlendirmeyi yapan kurum tarafından evlenme formları tanzim edilerek ilgili Nüfus Müdürlüklerine gönderilir,
- Nüfus Müdürlüğü evlenmeyi tescil eder.
Nikah tarihi nasıl iptal ettirilir, ertelenir?
Almış olduğunuz nikah tarihini iptal ettirmek veya ertelemek isteyen vatandaşlarımız nikah günü aldığı belediyeye bunun için başvuruda bulunmalıdırlar. Genel itibariyle nikah tarihinden 1 hafta önce başvurunuzu iptal ettirebilir veya erteyebilirsiniz. Aksi durumda nikah ücreti sizden yine de talep edilir. Bu yazımızda nikah tarihi nasıl alınır konusunda yani nikah işlemleri konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER NİKAH İŞLEMLERİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, nikah işlemleri konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan nikah işlemleri duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Merhaba ben ölüm nedeniyle nikah ertelemek zorunda kaldım tekrar nikah tarihi alırken ücret talep edilir mi
nikah tarihini almıstık fakat erkene almak istiyoruz degisiklik yapabilir miyiz
Nikah iptali yaptık geri ödenen ücretten kdv kesildi başka belediyelerde ödediğin ücreti tamamen geri alıyormuşsun bu konu hakkında bilgisi olan var mı
Merhaba bir sorum olacaktı istediğimiz nikah gününe gün almak için kaç ay önceden başvuru yapmanız lazım ?
Merhaba ben Avusturya’da yaşıyorum nişanlim Türkiye’de ve ben Nisan ayında gelip evlenmek istiyoruz inşALLAH. Ve sorum şu ki benim Türkiye’de bulunduğum şehirde evlenmek istiyoruz bu yüzden zaman kısa iznim az kaç günde nikah tarih verirler evraklar hazırsa yada ben burdan tüm dosyaları yollasam nikah günü alabilrimi??? ve ben burdan saglik taporu yollasam noter imzalı olur mu???
Tşkler
Nikah tarihi almıştık fakat şimdi kimle iptal ettirdim ama ücret geri ödenmedi bu kanunda varmıdır. Bilgi verebilirmisiniz
Nikah tarihinin komple iptali için tek tarafın gitmesi yeterlimidir.
Bayram Bey, nikah tarihini tek kişi de iptal ettirebilmektedir.
Nikah iptali için çiftlerin ikiside gitmek zorundamı. Bi taraf iptal edebilirmi
Nikah gününü hemen verilermi mesela ben sali gunu evraklarimi vericem gun almak icin ve bana persembe yada cumaya hemen gun verirlermi bide gun almaya saat kacta gidilir ogleden sonra 3 4 gibi olsada olurmu
Hatice Hanım, belediyelerin yoğunluk durumuna bağlı bu söylediğiniz. Mevcut durumda yer olabilir de olmayabilir de. Ancak bir belediyede bulamazsanız diğer belediyelere de müracaat edebilirsiniz.
Nikah tarihi aldık biz daha erkene almak için değişiklik yapabilir miyiz