Müteahhit Nedir, Ne Demektir, Kime Denir?

Müteahhit, inşaat alanlarında inşaat sektörlerinde bulunan projeleri üstlenen, binanın yapılmasında büyük katkısı olan, sözleşmeli çalışan özel ya da kurumsal çalışan birisidir. İnşaat hakkında görevi sözleşmeyle üstlendikten sonra nasıl ya da ne ile bitireceği tam olarak her şey ona kalmıştır. Sözleşmede bulunan son tarihten önce bitirmesi yeterlidir. Bu işi sonuna kadar yükümlülük ile yapan müteahhit, hiçbir şekilde işi aksatmamalı, yapılması ne gerekiyor ise yapmasını bilen bir kişi olarak görevi alıp yapmaktadır. Müteahhit ayrıca işi alırken sadece para değil ayrıca arsa ya da yapılacak olan binadan kat alma şeklinde de iş yapabilmektedir. Ayrıca müteahhit kelime anlamı olarak üstenci ve yüklenici olarak geçmektedir.

Birsinin ya da bir şirketin altında çalışmak yerine müteahhit ayrıca kendi işini de yapabilmektedir. Alacağı arsa üzerine istediği şekilde inşasını yapabilen müteahhit sadece tapu ile alakalı olan yasalara uygun bir şekilde kurallara uymalı ve binanın iskan gibi belgeleri ile izin alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yüksek bir sermayesi olması gerekmektedir. İşin finans bölümünden pazarlamaya, yapım ve denetim işlerinden diğer bütün işlerinden sorumlu olan müteahhit her şeyi kontrol etmekle sorumludur. Müteahhit yapılan bina yapımında çalışmak zorunda olmadığı gibi bütçesine uygun işçiler alıp yaptırabilir. Müteahhit kentsel dönüşümden altyapıya, restoranlardan diğer bütün inşaat yapım ile alakalı her konuda iş yapabilmektedir. Müteahhit olabilmek için ise müteahhitlik yetki belgesi gerekmektedir. Aksi halde inşaat alanlarında usta ve işçilere iş veremez, kurumlardan izin alamaz ve müteahhit olamaz.



Müteahhit Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Müteahhit, inşaat yapımında bulunan inşaat mühendisi aracılığı ile yapılan projeyi inşa etmek için usta, malzeme ve işçi siparişi verebilen, bu projeleri hayata geçirerek inşaat alanında bütün sorumlulukları üstlenen kişilere denmektedir. Tanımından da anlayacağınız üzere müteahhit inşaat yapılması gereken bütün projeleri üstlenip görevi zamanından önce teslim eden kişinin işi tamamen inşaat alanında olan genel bütün iştir.

Müteahhitler arasında iki farklı iş alımı bulunmaktadır. Bu müteahhitlerden bir tanesi boş bir arsa alarak görevi yaparken bütün temel atmadan bitimine kadar işi yapar. Diğer müteahhitler ise inşaat sırasında yalnızca beton atma, inşa etme gibi işleri yapmaktadır. Kurumlarda iş yapacağı zaman mutlaka sözleşme yaparak görevi alırlar. Sözleşmede kaç kişi çalıştıracağından ne zaman işi bitireceğine kadar yazmaktadır. Bunun yanı sıra müteahhitler sadece birilerinin yanında olmamakla beraber eğer yüksek sermayesi var ise kendi projelerini de yaparak şirket olmadan kendisi de bina yapıp satabilmektedir. Ancak bunun için arsanın ve binanın tapu, iskan gibi belgelerini almalı ve gerekli yerlerden izin almalıdır. Daha sonra işe alacağı usta ve işçilerin yanı sıra malzemeleri de temin ederek görevine başlar. İnşaatta çalışmasına gerek yoktur. Sadece koordine edip kontrol etmesi yeterlidir.

Müteahhit Nasıl Olunur?

Bildiğiniz üzere nüfus artışı yaşanan yerlerde inşaat sektörleri bina yapımlarını da arttırmaktadır. Bu anlamda nüfusu düzenli artış olan yerde inşaatlarda olduğundan dolayı müteahhit ihtiyacı her daim bulunmaktadır. Bunun yanı sıra geçen senelere nazaran aldığımız göçlerden de dolayı inşaat yapımları artmakla birlikte müteahhit ihtiyacı da 4 kat artmıştır. Bundan dolayı müteahhit olma konusunda insanlar 4 kat daha fazla bu alana yönelerek müteahhit olmaktadır.

Birçok müteahhit yapılan işlerde karşılık olarak daire, kat ya da arsa gibi çalışmaktadır. Bütün inşaat alanındaki işlerden sorumlu olan müteahhitler, işleri aslında görüldüğü kadar kolay olmamakla beraber yapılan en küçük hatanın cezasını yine müteahhit ödemektedir. Bundan dolayı yüksek dikkat ve kontrol gerektiren bir iştir.

TC yasalarına göre müteahhit olabilmek için Müteahhitlik Yetki Belgesine ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu belgeyi almak zor olmadığından dolayı rahatça müteahhit olabileceksiniz. Bunun için dilekçe yazmalı, yetki belgesine ait olan başvuru formunu doldurmalı, Halk Bankası’na para yatırılmış bir şekilde elinizde dekont olmalı ve son olarak Ticaret odasına kayıtlı olan sicil kaydınızın aslını Çevre Bakanlığına götürmeniz gerekmektedir. Gerekli olan bütün belgeleri hazırladıktan sonra bağlı olunan şehrinizdeki Çevre Bakanlığı il Müdürlüğüne belgelerle giderek başvuruda bulunmalısınız. Müteahhit yetki belgenizi kolayca aldıktan sonra başarılı bir müteahhit olmak için bu belgeden çok sermayeye ihtiyacınız olduğunu zamanla anlayacaksınız. Çünkü bir inşaat yapımında gerekli olan malzeme ve işçi paralarının fiyatları dahil bütün masraflar en az 150 – 200 bin civarında olmaktadır. Sermayesi olmayan başarılı bir müteahhit olamaz. Sermayesi olan bir müteahhit için en önemli ikinci adım ise işçi ekibidir. İyi bir işçi ekibi ile bütün işlerinizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Aksi halde tanımadığınız ve güvenmediğiniz işçiler ile iş yaparsanız daha fazla zarara girebilirsiniz.

Belge, sermaye ve işçi de tamam olduktan sonra geriye son adım kalıyor. Araştırma yaparak kazancı değerlenebilecek yerleri bilmeli, araştırmacı olup denetlemesini bilmelisiniz. İnşaatını yapacağınız bir arsanın ileride nasıl değerleneceğini iyice araştırmalısınız. Aksi halde harcadığınız parayı zar zor çıkarabilirsiniz. Eğer ileride çok iyi şekilde değerlenecek bir arsayı alır ve üzerinde projelerinizi yaparsanız çok daha fazla para kazanabilirsiniz. Başarılı bir müteahhit olmanın sırrı bu adımlardan geçmektedir. Ayrıca diğer yazımızdan müteahhit maaşları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.


DİĞER MÜTEAHHİT HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, müteahhit konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan müteahhit duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.