Müşteki nedir, ne demektir?
Müşteki, kelime anlamı olarak her hangi bir durumdan yakınma, şikayet etme anlamına gelmektedir. Hukukta ise kelime anlamı aynı şekilde şikayet belgesi olarak bilinmektedir. Her hangi bir sebepten ötürü zarar gören kimselerin belirli kurumlara suç duyurusunda bulunduğu resmi şikayet belgesini sözlü ya da yazılı olarak beyan etmeye müşteki denmektedir.
Hukukta müşteki şikayetçi olan, müdahil ise katılanlara denmektedir. Davalarda da müşteki gelsin ve müdahil gelsin şeklinde hukuk terimleri söylenmektedir. Suçlamalardan dolayı ya da zarar verilmesinden yakınan kişiler müşteki olarak yani şikayetçi olarak hukuk kurumlarına başvurarak resmi bir şekilde beyanlarını dile getirerek şikayetçi yani müşteki olurlar. Her hangi bir olaydan ötürü şikayetçi olan birisi varsa hukukta ve kurumlarda dava açarak müşteki olabilirler. Mağdur olan müştekiler açtıkları davada ya da şikayet beyanlarında kazandıkları takdirde gerekenler yapılacaktır. Ancak kanıt ya da şahit olmadan havadan dolayı açılan davalarda kaybedilmekle beraber yargının vaktini almasından dolayı ayrıca maddi zarar alabilmektedir.
Bunun yanı sıra yargısı devam eden bir davaya müştekiler katılmayı talep ederler ise müdahil yani katılan olurlar. Ayrıca müşteki sadece gerçek kişi olmamakla beraber vakıf, derken, şirket ya da benzeri tüzel kişilerde olabilmektedir. Tüzel kişiler ise şikayetlerini yetkili kurumlar aracılığı ile kullanır. Bununla birlikte müşteki olan kişi mirasçılarına hak vererek başkası müşteki adına şikayet açamaz ya da bu hakkı kullanamaz. Şayet şikayetçi olan müşteki vefat ederse o zaman mirasçılarına bu hak düşer ve mirasçılar müdahil yani katılan olarak davaya devam edebilirler.
Müşteki duruşmaya katılmak zorunda mıdır, gitmezse ne olur?
Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekmektedir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adrese tebligat gönderir ve davaya katılmasını ister. Tebligata rağmen mahkemeye gelmeyen müştekiye yeniden tebligat çıkartılmaz. Ancak müştekinin mahkemede dinlenmesi olayın aydınlatılması için zorunluluk teşkil ediyorsa, müşteki polis zoruyla getirilir.
Bu yazımızda müşteki anlamı nedir, müşteki davaya katılmak zorunda mıdır, katılmazsa ne olur gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan mahkeme tarihi nasıl öğrenilir sorgulayabilirsiniz.
DİĞER MÜŞTEKİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, müşteki konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan müşteki duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Alacağım olduğu halde benden şikayetçi oldular karşı taraf senedim var alacağımı istediğinim için