Oy verilerek yapılan seçme işine seçim denilmektedir. Ülkemiz demokrasinin gereği olarak bizi yönetecek kişiler için belirli aralıklarla seçime gitmektedir. Bu seçimlerin sorunsuz yapılması için çok sayıda kişi seçimlerde görev almaktadır. Bu görevlilerden bir tanesi de müşahitlerdir. Peki kimdir bu müşahit?
İçindekiler
Müşahit nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
Seçim günü sandık kurulunun toplanmasından itibaren oy verme, sayım, döküm, tasnif ve tutanakların tutulması gibi tüm süreçleri izleyen, sandık kurulunun görevini kanuna uygun şekilde, şeffaf ve tarafsız olarak yürüttüğünü denetleyen, gerekirse uyarılarda bulunan, şikayet ve itiraz hakkı bulunan kişilere müşahit denilmektedir. Sandık başlarında olan gözlemci diye bildiğimiz kişiler müşahitlerdir. Her seçimde çok sayıda kişi müşahit olarak görev alır ve sandıklarda herhangi bir usulsüzlük olmaması adına oylar teslim edilene kadar çalışır. Peki müşahitler tam olarak ne iş yapıyorlar?
Müşahit ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Müşahitlerin yani sandık gözlemcilerinin yasalarca belirlenmiş görevleri bulunmaktadır. Öncelikle seçimin adil, hilesiz ve sorunsuz bir biçimde yapılabilmesi adına müşahitlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bunlar;
- Seçim ve sayım sürecini gözlemler,
- Gerekli hallerde sözlü ve yazılı şikayet mekanizmalarını kullanır,
Müşahitler bunun dışında sandık sonuç tutanağının bir suretini de ileride yaşanabilecek bir olumsuz duruma karşı almalıdırlar.
Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir (Genelge 135, Madde 44).
Gönüllü sandık müşahitleri seçim günü tamamen tarafsız, çözüm odaklı, uzlaşmacı ve sakin tavrını her zaman korumalıdırlar. Peki seçimlerin güvenli ve adil olması için görev almak isteyen kişiler neler yapmalı, nereye başvurmalıdırlar? Müşahit başvurusu nasıl nereden yapılır?
Müşahit nasıl olunur?
- Müşahit olabilmek için öncelikle seçime katılmış olan bir siyasi partiden müşahit belgesi alınmalıdır. O partiye üye olmak gibi bir zorunluluk bulunmaktadır. Yani AKP’den müşahit olan bir kişi AKP’ye üye olmak zorunda değildir. Seçim günü müşahit olarak görev yapabilmek için başvurulan parti tarafından verilen müşahit görev belgesi müşahidin yanında bulunmalıdır. Müşahit olarak görev yapabileceğiniz siyasi partiler; AKP, MHP, CHP, İyi Parti, HDP, DSP, DP, TKP, Saadet Partisi gibi siyasi partilerdir.
- Müşahit olmak için bir yol daha bulunmaktadır. Seçim güvenliği için ülkemizde Oy ve Ötesi gibi bağımsız dernekler bulunmaktadır. Buralara başvuru yaparak da müşahit olma hakkınız bulunmaktadır.
- Tüm bunların dışında bağımsız olarak da seçimleri takip edebilirsiniz. Bunun için herhangi bir siyasi parti müşahiti olmanıza gerek yoktur. Anayasal hakkınız olarak kendi sandığınızda gözetmenlik yapabilirsiniz. Bunun için seçim çevresindeki ilçe seçim kurulu başkanlıklarına müracaat etmeniz gerekmektedir.
Müşahit olabilmek için hangi yolu seçerseniz seçin seçim günü görev alabilmek için yanınızda müşahit görev belgesi bulunmalıdır. Bu belge olmadan seçimlerde görev alamazsınız. Başvuru yaptığınızda bu belgeyi temin etmeyi unutmayın.
Müşahit eğitimi
Aşağıda Oy ve Ötesi tarafından hazırlanmış olan müşahit eğitimi videosunu izleyerek müşahitlik yani gözetmenlik hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Müşahitler nerede oy kullanırlar, oy verirler?
Müşahitler hangi sandıkta oy kullanır merak edilen soruların başında yer almaktadır. Müşahitler, o seçim bölgesinde oy vermeye yetkili olmak koşulu ile, hangi seçim çevresinin sandık seçmen listesinde kayıtlı olursa olsunlar, seçmen kartını göstererek görevli oldukları sandıkta oy verebilirler.
Hangi partiler müşahit bulundurabilir?
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, her sandıkta müşahit bulundurabilirler. Bir sandıkta ne kadar müşahit olabileceği ile ilgili YSK tarafından verilmiş bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Müşahit seçim görevine gitmezse ne olur, cezası nedir?
Seçim görevine gidilmemesi durumunda hem para cezası hem de hapis cezası bulunmaktadır. Seçim günü başlamanın ardından kurulda bulunan görevlerini her hangi bir nedeni olmadan bırakıp giderler ise bu ceza 3 aydan başlayarak 1 seneye dek hapis cezasına çarptırılır.” Şeklinde mevcut yasa bulunmaktadır.
Müşahit başvuru tarihleri ne zamandır?
Müşahitlik için başvuru tarihleri her seçimde YSK tarafından belirlenmektedir. Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi adresini takip ederek bu konu hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Müşahit olma şartları nelerdir, kimler olabilir?
İdari amirleri, zabıta amirleri ve memurları, askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamazlar.Belirtilmiş olan kişiler dışında 18 yaşını geçmiş olan herkes sandık görevlisi olarak görev alabilir.
Müşahit olmak istemiyorum, ne yapmalıyım?
Müşahit olarak görevlendirilmişseniz ancak bu görevi yerine getirmek istemiyorsanız ilçe seçim kurulunuza müracaat ederek görevlendirmenin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
Bu yazımızda müşahit anlamı nedir, müşahit başvurusu nasıl yapılır, seçimlerde müşahit olmak istiyorum nasıl olurum, seçim sandıklarında gözetmen olmak istiyorum, müşahit hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Müşahitler Para Alır Mı öğrenebilirsiniz.
DİĞER MÜŞAHİT HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, müşahit konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan müşahit duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
gözetmek olmak istiyorum.izin kagıdı nerden alırım.