İçindekiler
Mühür bozma suçu (fekki) nedir, ne demektir?
Mühürlemede hedef; bir kurala veya emre uymayan, izinsiz veya ruhsatsız hareket eden, Kamu Hukuku kurallarını dinlemeyen, bedelini ödemek kaydı ile kullanabileceği veya tüketebileceği kamu hizmetlerinden bedelsiz veya eksik bedel ödeyerek yararlanmak isteyen kişilere karşı, kanun koyucu bazı durumlarda tedbir, zorlama aracı ve hatta bir tür ceza olarak “yasak” yöntemini kullanabilir ve bunu da ilgiliye kamu güvenini taşıyan mühürle gösterebilir. Elektrik faturasını, doğalgaz faturasını, su faturasını ödemeyen kişilerin sayaçlarına mühür vurularak kullanıma kapatılır. Yine çeşitli suçlar sebebi ile iş yerleri ve alanlar da mühürlenerek kullanıma kapatılabilir. Peki buraya vurulan mühürleri kırmak suç mudur, cezası var mıdır?
Mühür bozmanın cezası nedir?
Mühür bozma veya diğer bir deyişle mühür fekki suçu, ‘kasten’ işlenebilen suçlardan olup TCK 203. maddede ‘kamu güvenine karşı suçlar’ arasında düzenlenmiştir. Mühür bozma suçunun oluşması için mühürleme işlemini gerçekleştiren kurumun bu yetkiye sahip olması gerekmektedir. Örnek olarak belediye imar müdürlüğü, gidip bir yemek şirketinin üretim bölümünü mühürleyemez. Bunu yaparsa da hükümsüz olacağı için bu mührü kırmak suç teşkil etmeyecektir.
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203). Yani, fail hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir. Her iki cezanın aynı anda verilmesi mümkün değildir. Mühür fekki suçunun cezası, hapis cezası olarak tayin edilirse, bu ceza artık adli para cezasına çevrilemez. Ancak, hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür. Mühür bozma suçu ile ilgili etkin pişmanlık hükümleri mevcut değildir.
Elektrik, su, doğalgaz sayaçlarındaki mührü kırmak suç mudur?
Yargıtay, bu konu hakkında daha önce emsal kararlara imza atmıştır. Buna göre geçtiğimiz senelerde elektrik faturasını ödeyemediği için sayacı mühürlenen vatandaş daha sonra bu mührü kırarak elektrik kullanmaya devam etmiştir. Elektrik dağıtım şirketi de bu durumu fark edip, tutanak tutarak durumu savcılığa bildirmiştir. Bu süreçte vatandaş 3 bin TL adli para cezası ile cezalandırıldı.
Adalet Bakanlığı, “ihaleye dayalı olarak elektrik dağıtımı yapan ve kamu görevlisi statüsü bulunmayan özel şirket görevlilerince yapılacak mühürlemelerin ihlali durumunda ‘mühür bozma’ suçunun oluşamayacağını” belirterek, kararın bozulması yönünde başvuruda bulundu. Akabinde Yargıtay da bu hususta mühür bozma suçunun bulunmadığını işaret ederek, cezayı iptal etmiştir. Bu gibi durumlarda hukuksal sorunlarla karşılaşabileceğinizi ve her ne olursa olsun bu gibi mühürleri kırmamanız gerekmektedir.
Bu yazımızda mühür bozma para cezası ne kadar, asansör mühür bozma cezası gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER MÜHÜR KIRMA CEZASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, mühür kırma cezası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan mühür kırma cezası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Alkol almak için gittigim mekanın kapısını farketmeden cekerken mühür koptu . Sonra iki ayrı alkol alınan mekanların müdürleri de koparılmış vaziyette emniyet teslim ettim . Bu konuda ne yapmam gerekir. Ayrıca 5 yıl denetimim bu konuda yardımcı olurmusunuz