Müezzin Nedir? Görevleri Nelerdir?

Müezzin, camide ezan okuyan, namazlardan önce kamet getiren ve namazlardan sonra ise tesbihatı söyleyen din görevlisi olan kişiye denmektedir. Müezzin görevi de aynı şekilde tanımı gibidir. Eğer daha açıklayıcı anlatacak olursak maddeler halinde görevlerini yazabiliriz.

  • Müezzin namaz çağrısı olan ezanı okumakla yükümlüdür.
  • Sünnet varsa kamet, sünnet kılındıktan sonra okunur. Akşam namazında ilk sünnet olmadığı için direk kamet getirilir.
  • İmam eşliğinde kılınan farz namazı bittikten sonra yani selam verildikten sonra müezzin “Allahümme entesselâmü vemin kesselâm tebârekte yâzel celâli vel ikram.” Diyerek tesbihatın ilk cümlesini söyler.
  • Eğer son sünnet var ise tesbihatın devamı son sünnetten sonra gelir. Yok ise direk olarak Alâ Rasülûne salavat der ve cemaat salavat getirir.
  • Daha sonra “Subhanallahi velhamdülillahi ve lailahe İllahlahu vallahuekber velahavle velekuvvete illabillahil aliyyülazim” der ve cemaat içinden olacak şekilde Ayetel Kürsi okur.
  • Daha sonra tesbihatlar olan önce Subhanallah, sonra Elhamdülilah, son olarak da Allahuekber der. Bunların hepsini cemaat 33 er defa içinde söylemektedir.
  •  Tesbihat bitişi son olarak “Lailahe illallahuvahdehüla şerikeleh lehülmülkü velehülhamdü vehüvealã külli şeyin gadir. Subhanerabbiyelaliyyül ağlel vehheb” okur ve tesbihatı bitirir.

Müezzinin görevi bu şekilde tesbihat, ezan ve kamettir.



Nasıl Müezzin Olunur?

Türkiye nüfusu çoğunluk olarak Müslüman olduğundan dolayı Müslüman bir ülke olarak geçmektedir. Bu sebepten ötürü dini mesleklere de önem arz edilmektedir. Bu dini meslekler arasında müezzin mesleği, bir nevi cemaate hem önderlik etmekte hem de imamın yardımcısı olarak görülmektedir. Genel olarak camilerde kamet getiren, sala okuyan, ezan okuyan ve tesbihatı yaptırmakla yükümlü olarak görev yapmaktadırlar. Bu meslek grubu ayrıca devlet tarafından memur olarak görülmekte ve memur gibi atanmakta olduğundan dolayı müezzinlik mesleği de talep görmektedir.

Müezzinlik İslam’ın ilk gününden beri bulunmaktadır. İlk müezzin Hz. Bilal’dir. Ülkemizde de neredeyse her reyonda bir cami olması, her caminin imamı olması ve müezzini olması müezzinlerin de atanabildiğini göstermektedir. Müezzin mesleği devlet memurluğu olduğundan dolayı diğer memurluk meslekleri gibi KPSS şartı bulunmaktadır. Bazı durumlarda ise Diyanet Bakanlığı KPSS yerine sadece mülakat ile de sözleşmeli atamalar yapabilmektedir. Maddeler halinde müezzin olma gereklerini yazalım.

  • Müezzin olacak adayların ilk olarak TC vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Bunun yanı sıra adli sicil kaydı temiz olmalı ve 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Ayrıca müezzin mesleğini herkes yapamadığı gibi İmam Hatip liseleri mezunları, İlahiyat fakültesi mezunları bu meslekte yer alabilmektedir.
  • Bu bölümleri bitirenler müezzin yerine imam dahi olabileceklerini bilmeleri gerekmektedir.
  • KPSS Din Hizmetleri bölümü hakkında sınava girip belirtilen taban puanından yüksek almaları gerekmektedir.
  • Mülakatlarda sözlü sınava girerek başarılı olmak gerekiyor.
  • Kuran’ı Kerim sınavından en az 70 puan alınması gerekiyor.
  • Son olarak bu sınavda başarılı olanlar atamalarını beklemeleri gerekmektedir.

Bu özellikleri taşıyan ve sınavlarda başarılı olan bireyler müezzin olmaya hak kazanacaklardır. Atamalar yapılırken sınav puanı ve sıra başarısı gibi etkenler göz önünde bulundurulur ve tercih edilir. Ayrıca diğer yazımızdan müezzin maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz.


DİĞER MÜEZZİN HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, müezzin konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan müezzin duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.