Mavi kart ülkemizde doğmuş olmasına rağmen, Türk vatandaşı olmayı istemeyerek farklı bir ülkenin vatandaşı olan kişilere verilmektedir. Mavi kart nedir bir önceki yazımızda detaylı olarak ele aldık. İlgili yazıya ulaşmak için TIKLAYIN. Mavi kart verilmesindeki amaç bu kişilerin haklarının korunmasını sağlamaktır.

Kimler Mavi Kart Alabilir?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 5901 sayılı Türk  Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen alt soyları kayıt olabilirler.



Kimler Mavi Kart Alamaz?

  • Türk vatandaşlığından ıskat edilen/çıkarılan/kaybettirilen kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.
  • Seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.
  • Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmesine rağmen doğumla Türk vatandaşı olmayan kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.
  • Çıkma izni verilen anne ve/veya babasına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmesine rağmen doğumla Türk vatandaşı olmayan kişiler Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez.
  • Anne veya babasından herhangi biri halen Türk vatandaşlığını muhafaza eden ergin olmayan çocuklar Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilemez. Aile kütüklerine kaydedilmeleri gerekmektedir.

Mavi Kart Nasıl Alınır?

 Mavi kart almak isteyen ve yurt dışında yaşamakta olan vatandaşlar, yurt dışı temsilciliklere başvuruda bulunabilirler. Yurt içinde yaşamakta olanlar ise İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine mavi kart almak için başvuru yapabilirler. Mavi kart almak isteyen vatandaşlar yanlarında dilekçe, yabancı kimlik belgesi, 2 adet fotoğraf ile başvurularını yapabilirler. Yabancı kimlik belgesi sahibi olmayan vatandaşlar bunun yerine pasaportları ile başvuruda bulunabilir.

Mavi Kart Nasıl Değiştirilir?

Alınan mavi kartın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda mavi kartınızı değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Yenileme, değiştirme veya kayıp sebebi ile iki adet fotoğraf ile beraber, yabancı ülke makamları tarafından verilmiş olan kimlik belgesi ya da pasaport ibraz edilmek suretiyle, yurt içindeki ilçe nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize müracaat edilmesi durumunda mavi kart yenilenebilir.

Mavi Kart Ücreti Ne Kadardır?

Mavi Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamında yer aldığından her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen değerli kağıtlar bedeli talep edilir. Bu rakam her sene değişiklik gösterebilir. Bu sebepten başvurunuz sırasında ücretini de öğrenmenizi tavsiye ederiz.

18 Yaşından Küçükler Mavi Kart Alabilir Mi?

18 yaşından küçüklerin Mavi Kartı ana, baba ya da vasileri ile çocuğu aile kütüklerine tescil ettirmek için bildirimde bulunma yetkisi olan kişiye verilir. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması halinde; ergin olmayan çocuğa ait Mavi Kartı velayete haiz olan ana veya babaya verilir. Ergin olmayan çocuğun ana, babası yurt dışında veya ölmüş ise mahkeme tarafından vasi tayin edilen kişi çocuğun Mavi Kartını almaya yetkilidir.

Mavi Kartımı Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

Kaybedilen Mavi Kartlar ile ilgili olarak gazeteye ilan vermek ve emniyet makamlarına bildirimde bulunmak kişilerin kendi şahsına ait bir işlemdir. Kaybedilen Mavi Kartın yerine yeni Mavi Kart alındığında, kaybedilen Mavi Kart hukuken geçersiz hale gelmektedir. Bu yazımızda mavi kart nasıl alınır detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.


DİĞER MAVİ KART HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, mavi kart konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan mavi kart duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.