İçindekiler
Makinist nedir, ne demektir, kimdir?
Makinist, bir trenin sürülmesinden ve mekanik çalışmasından sorumlu olan kişilere denilmektedir. Makinistler ayrıca tren hızı ve tün trenin idare edilmesinden de sorumludurlar. Makinistler sadece trenleri değil aynı zamanda lokomotif gibi araçlarında da idaresini gerçekleştirirler. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren makinistler devamlı olarak seyahat halindedirler. Peki makinistlerin görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?
Makinist ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Seyahat sırasında oluşabilecek arızalara müdahale etmek, tamiri gerçekleşemiyorsa da yolcu veya yük tahliyesini sağlamak.
- Sefer süresinde meydana gelen sorunları rapor etmek
- Soğuk hava durumlarında trenin ısıtılmasını sağlamak
- Trenin ve güvenlik sistemi gibi diğer tüm sistemlerinin çalışır vaziyette olup olmadığını kontrol etmek
- Makinist yardımcısını yönlendirmek
Gibi çeşitli görevlere sahiptirler. Genel olarak bir trende meydana gelebilecek tüm sorunları makinist çözmektedir. Trenin idaresini sağlayan en yetkili kişi olmalarından dolayı da işleri bir hayli zordur. Çok sayıda vatandaşımız makinist mesleği ile ilgilidir ve makinist nasıl olabilirim merak etmektedir. Peki makinist olmak için ne gerekir?
Makinist nasıl olunur?
Makinist olmak için hangi lise okunmalı, hangi üniversiteye gidilmeli, ne okumak gerekir merak edilmektedir. Makinist olmak için öncelikle bazı bölümlerden bir tanesi bitirmeniz gerekmektedir. Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden başarı ile mezun olmuş kişiler makinist olmak için başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak bu saymış olduğumuz okul veya bölümlerden mezun olmak tek şart değildir. Akabinde TCDD tarafından verilmekte olan hizmet içi eğitim programlarına katılısınız. Bu programlar her sene açılmakta olup “ http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/duyuru “ adresinde duyurusu yapılmaktadır. Bu programı başarı ile bitiren adaylar sınava tabi tutulurlar. Bu programa katılmak için bazı başvuru şartları aranmaktadır. Peki makinist olma şartları nelerdir?
Makinist olma şartları nelerdir?
- 35 yaşını geçmemiş olmak,
- İlgili önlisans bölümlerinden mezun olmak,
- Görme ve işitme duyuları sağlıklı olmak,
Bu şartları sağlayan kişiler makinist belgesi veya diğer adı ile makinistlik sertifikası almak için yukarıda anlattığımız üzere başvurularını gerçekleştirebilirler.
Makinistlerin çalışma şartları nasıldır?
Makinistler demir yollarında görev yapmalarından ve ulaşım sektöründe hizmet vermelerinden dolayı düzenli olarak seyahat etmektedirler. Bayramlarda, hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerinde, gece gündüz çalışabilirler. Çalışma saatleri esnektir. Fakat diğer çalışanlarda olduğu gibi haftalık 40 saat bir çalışma süresine sahiptirler. Bunun dışında TCDD bünyesinde çalışan makinistlerin yıllık 30 gün izin hakkı ve 10 gün ise mazeret izin hakkı bulunmaktadır.
Bu yazımızda makinist kime denir, makinistlerin görev tanımı, metro, tren tramvay makinist kursu ve eğitimi, makinist ehliyeti nasıl nereden alınır, makinist olmak istiyorum nasıl olurum hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan MAKİNİST MAAŞLARI hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
DİĞER MAKİNİST HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, makinist konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan makinist duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :