Ülkemizde sağlık her geçen gün daha da büyüyen ve gelişen bir sektördür. Dolayısıyla bu sektörde istihdam edilen kişi sayısı ve meslek çeşitliliği de her gün daha da büyümektedir. Sağlık alanında görev yapan bu mesleklerden bir tanesi de laborant yani laboratuvar teknisyenliği mesleğidir. Peki laborant nedir?

Laborant nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?

Laborant, sağlık kurumları bünyesinde bulunan laboratuvarlarda doktorlar tarafından hastanın durumu ile ilgili olarak gerekli görülen tıbbi analizleri gerçekleştiren teknik elemanlara denilmektedir. Hastanelerde veya diğer sağlık kurumlarında ultrason, MR, tomografi, röntgen gibi ekipmanları kullanarak tahliller yapan kişiler laborantlardır. Uzmanlar tarafından numune örneklerini almak, laboratuvar ekipmanları yardımı ile de çeşitli testler yapmak ve akabinde sonuçlarını ilgili birimlere iletmek gibi elzem görevlere sahiptirler.



Laborant görevleri nelerdir, ne işe yapar?

Laborantların öncelikli olarak görevi; tüm sağlık ve güvenlik talimatlarına uyarak laboratuvarların etkili bir biçimde çalışmasını sağlamaktır. Aşağıda maddeler halinde laborantların ne iş yaptıkları belirtilmiştir.

  • Doktorların hastalarını tedavi etmesine ve teşhiste bulunmalarına yarım etmek maksadıyla hekim yönlendirmesi ile çeşitli testler gerçekleştirmek.
  • Kan, toksit, doku gibi maddelerin örneklerini alarak bunları incelemek ve etiketlemek.
  • Test sonuçlarını almak ve bunları raporlayarak ilgili birimlere iletmek.
  • PH metre gibi standart sayabileceğimiz laboratuvar ekipmanlarının düzgün çalışması için bakımlarını gerçekleştirmek.

Laborant nasıl olunur?

Laborant olabilmek için en az sağlık meslek lisesi veya dengi bir okuldan mezun olmak gerekmektedir. Bunun dışında ise ülkemizde görev alan laborantlar en az 2 senelik laborant ve sağlık bölümlerini okuyarak mezun olan kimselerdir. Laborant olmak için 4 yıllık bölümler de bulunmaktadır. Aşağıda tüm bu bölümleri detaylı olarak yazdık.

Nasıl laborant olunur?

Laborant olabilmek için hangi bölüm okunur?

Laborant olmak isteyenler kişiler ülkemizde aşağıdaki bölümleri okumalıdırlar.

  • Laborant
  • Laboratuvar
  • Hemşirelik
  • Laboratuvar teknikeri ve hizmetleri
  • Sağlık Memurluğu
  • Veteriner
  • Hayvan Sağlığı

Saymış olduğumuz ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun olan kimseler laborant olarak görev alabilmektedirler. Sağlık meslek lisesi mezunları ise daha sonra sınavsız olarak bu bölümlerden bir tanesine geçmeli ve tamamlamalıdırlar. Lise mezunu olarak laborant olamazsınız.

Laborant olmak için şartları nelerdir?

Laborant olmak için belirtmiş olduğunuz yükseköğretim kurumlarının belirtmiş olduğumuz kurumlarından mezun olunması yeterlidir. Fakat bunun dışında kapalı ortamlarda uzun süre çalışabilen, teknik rapor hazırlayabilen, ekip çalışmasına yatkın, laboratuvar aletlerini kullanabilecek el becerisine sahip kimseler olmalıdırlar.

Laborantlar nerelerde çalışırlar, iş bulma olanakları nasıldır?

Laborantlar ihtiyaç duyulan sağlık kurumların çalışma imkanına sahiptirler. Özel sektörde veya kamuda istihdam edilebilirler. Sadece hastaneler değil aynı zamanda sağlık alanında çalışmalar yürüten veya sağlık ile ilgili bir bölümü bulunan kurumlarda da çalışma fırsatına sahiptirler. Tarım il müdürlükleri ve bakanlığı, sağlık bakanlığı, mezbaha, tarım işletme, et ve balım kurumları, veteriner, ziraat mühendisi, hayvan sağlığı, yetiştiricilik, üretim, hastane, poliklinik, araştırma merkezleri gibi birçok alanlarda laborantlar çok rahat bir şekilde iş bulabilirler. Kamuda KPSS sınavına girerek yeterli puanı almalısınız. Laborant atanma puanları genel olarak 85 ve üstü şeklindedir. Yani KPSS sınavından genel olarak bu puan üstünde alanların atamaları gerçekleştirilmektedir.

Laborant olmak istiyorum nasıl olurum?

Laborant çalışma alanları ve koşulları nasıldır?

Laborantlar genel olarak kapalı ve steril ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamları temiz olduğu kadar ilaç kokuludur. Tıbbi laboratuvar teknisyeni kan, idrar gibi birinci derece madde ve aletlerle ilgilidirler. Bu yüzden dikkat edilmemesi durumunda mikrop bulaşma ihtimali fazladır.

Laborantlar kan alır mı?

Her ne kadar eğitimleri sırasında kan alma hakkında bilgilendirilseler de laborantların görev tanımı içinde kan alma bulunmamaktadır. Bu yüzden laborantlar kan almamaktadırlar. Bunun yerine alınan kanı tahlil etmekle görevlidirler.

Bu yazımızda laborant sertifikası nasıl alınır, iş tanımı nedir, ne mezunu olur gibi konularda laborant hakkında detaylı bilgiler sunduk. Laborant mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan Laborant Maaşları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.


DİĞER LABORANT HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, laborant konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan laborant duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.