Kürtaj Nedir, Ne Demektir?
Kürtaj, tıpta genel olarak rahmin içinde bulunan sperm ya da unsurların alınmasına denmektedir. Ancak bilinen kürtaj ise gebelik zamanında farklı prosedürler ile rahim içinde bulunan sperm ya da bebek aldırma işlemine denmektedir. Kürtaj işlemleri, yalnızca hamile olanların bebekleri aldırması sonucu yapılacak bir işlem değildir. Çocuk düşmesi sonucu mecburi durumda ölen çocuğu alma işlemine de kürtaj denmektedir. Ancak dış gebelik için kürtaj işlemi uygulanmaz. İlaç tedavileri ya da ameliyat ile yapılabilmektedir.
Nasıl Kürtaj Olunur?
Bunun yanı sıra kürtaj yaptıran bayanlar sadece gebe oldukları zaman değil ayrıca rahimlerinde bulunan bazı materyalleri de alınması için kullanılmaktadır. Bu işlemin adına DC şeklinde denir. Açılımı ise Dilatasyon Küretaş olarak bilinmektedir. Ayrıca rahim ağzının genişlemesi için de DC işlemi uygulanır. Rahim genişlemesi için ince uçlu anca kalına doğru artan çeşitli buji materyalleri kullanılır. Daha sonra kanül ve aspiratör ya da küret kullanılarak işlem gerçekleşir. Bazı kürtajlar ise genişlemeye ihtiyaç duymadan ince ve plastik olan kanül ile kürtaj işlemleri gerçekleşebilir.
Kürtaj işlemleri 10 haftalık olana kadar yaptırılabilir. Çünkü buraya kadar henüz sperm bebe aşamasına gelmediği için kürtaj işlemi yapılması da basittir. Bunu yapmadan önce uzmanlar hamilelik haftasını son adete göre hesap eder ve ultrason gibi cihazlar ile teyit ederek yapar. Kürtaj, vakum aspirasyon denen cihaz ile yapılabilmektedir.
Kürtaj işlemlerini kimler yapabilir sorusunun cevabı ise 18 yaşını tamamlamış ve evli olan bayanların eşleri izin verdiği sürece kürtaj yapılabilmektedir. Ancak 18 yaşını tamamlamış ve bekar olanlar var ise bu durumda kendi rızaları durumunda kürtaj yapabilirler. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük olan bireylerin evli olup olmamasına bakılmadan anne ve babasının onayına bakılarak kürtaj yapılır. Fakat bazı durumalar var ki anne ve baba rızası olsa dahi kürtaj yapmaları yasaktır. Bu kişiler 15 yaşından küçük olan bireyler için geçerlidir. Anında adli soruşturma başlatılmaktadır. Bunun yanı sıra 10 haftadan fazla olan gebelik tarihinde kürtaj yapma işlemi yasal olmadığından dolayı yapılamaz. Onay verilse de, doktorlar dahi kabul etse de yasal olmadığından dolayı yasaktır. Bu durumlarda kabul edilme ve yasal olma durumu ise doğacak olan bebeğin ciddi hastalığı, özürlü durumu ya da annenin hayatını tehlikeye sokacak bir durum var ise kürtaj olması yasak olmaktadır.
Kürtaj işlemi sırasında kanül adı verilen ince plastik borular yardımı ile yapılmaktadır. Günümüz teknolojisi sayesinde bu işlem vakum yolu ile 5 dakika içerisinde yapılmaktadır. Rahme giren vakum emme yolu ile sperm ya da rahimden çıkarılması gereken ne var ise çekerek çıkartmaktadır. Duruma göre kişiye genel ya da lokal anestezi işlemi uygulanabilmektedir.
Eski zamanlarda kürtaj işlemi ise küret denilen küçük çay kaşığına benzer metal aletler yardımı ile yapılmaktaydı. Günümüzde teknoloji ne kadar gelişse de bazı durumlarda bu tarz eski yöntemler kullanılabilmektedir. Bu prosedürlerde vakum dışında emilerek değil kazınarak kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Bundan dolayı hem acılı hem de zor olan küret yönteminin yanı sıra kanül ve vakum işlemi daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Maddeler halinde kürtaj olmak isteyen birisinin vakum uygulamasını kısaca anlatalım.
- İlk olarak kürtaj olmak isteyen birey jinekoloji muayenesine gider. Ultrason ve çeşitli cihazlar ile gebe olup olmadı ve kaç haftalık olduğuna bakılır.
- Daha sonra kürtaj olma kararı verilir. Rahim içerisine ve etrafına antiseptik solüsyon denilen krem sürülür. Bazen hastalar ağrı hissetmemek için anestezi işlemi uygulanması ister. Bu durumda anestezi uzmanları serum yardımı ile damardan ilaç vererek hastayı derin bir uykuya sokar. Eğer lokal anestezi isterse rahim çevresine iğne yardımı anestezi yapılır hasta her hangi bir ağrı hissetmez.
- Vakum uygulaması ile gebelik alınır ve kürtaj işlemi gerçekleşir.
- Uyanan hasta lokal anestezi almış ise 5 dakika, genel anestezi almış ise 5 – 10 dakika içerisinde ayağa kalkarak gidebilir.
- Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra hasta günlük yaşantısına dönebilir ancak zaman zaman 10 dakika gibi süreler ile dinlenmesi kasık ağrılarını önleyecektir. Bazı durumlarda kanama da gerçekleşebilir, buna hazır bir şekilde tampon yerine ped kullanılması gerekmektedir.
- Bazı durumlarda hastalara ağrıları için çeşitli ağrı kesici ve antibiyotik verilebilir. Genel olarak kürtaj işlemi yapan kişileri 7 gün gibi bir süre sonra tekrar kontrol etmek için çağırmaktadır. Çağırmasa bile doktor kontrolünden geçmeniz çok önemlidir.
Kürtaj sonrası duş vs. yapılabilir, bunda sakınca yoktur. Ancak ne zaman acil doktora gitmeniz gerektiği konusunda maddeler halinde bilgi vermek gerekiyor.
- Ateşiniz çıktığı zaman, genelde 38 derece ve üzerinde çıkabilir,
- Ağrı kesiciler içilmesine rağmen bitmek bilmeyen ağrılar,
- Aşırı kanamalar,
- Kötü koku veren akıntılar,
- Kürtaj bittikten sonra yaklaşık 5 gün sonra yine geçmeyen kanamalar durumunda mutlaka acil doktora görünmeniz gerekmektedir.
Kürtaj Olmanın Zararları Nelerdir?
Her ameliyat sonrası çeşitli riskler ve zararlar olabilmektedir. Özellikle kürtaj yaptırmak büyük riskler oluşturduğu gibi kürtaj sonrası da çeşitli zararlara yol açmaktadır. Modern ve teknolojik aletler ile yapılsa da kürtajın zararları ve olası risklerine maddeler halinde göz atalım.
- Kürtaj yaptırmanın en büyük riski ve zararı kanamadır. 10 haftadan küçük gebeliklerde kanama riski daha az olsa da 10 haftadan büyük hastalarda ise kürtaj yaptıktan sonra kanamalar çok büyük derecede olabilmektedir.
- Kürtaj yapılırken ikinci en büyük risk ve zarar ise enfeksiyondur. İşini bilmeyenlere gidildiği zaman kullanılan aletler sonrası enfeksiyon kapma riski yüksektir. Çünkü bu aletler vajina içerisine girmektedir.
- Nadirde olsa kürtaj olmanın zararı rahim delinmesidir. Özellikle büyük haftaların geçmesi sonucu kürtaj olanların rahimlerinin delinme riski yüksektir. Rahim delinmesi sonrası ameliyat gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kendiliğinden de iyileşebilir.
- Kürtaj sonrası en çok görülen zararlardan bir tanesi de rahmin içi yapışık olabilmektedir. Kürtaj sonrası vajina travmaya girebilir ve özellikle çok temizleme sonrası yapışıklıklara yol açabilir.
- Anesteziler çeşitli zararları büyütebilir ve geliştirebilir.
- Kürtaj sonrasında gebe kalma durumu düşer ve kısır olma yoluna gidebilir ancak tıp teriminde ve çeşitli sonuçlarda kısır olarak görünmese de farklı sebeplerden dolayı bir daha gebe kalınamayabilir.
- Kürtaj sonrasında bazen rahmin içerisinde parçalar kalabilir ve kan birikebilir. Acilen temizlenmelidir.
- Bazı gebelikler çok küçük olduğundan dolayı alınması risklidir. Farklı parçaların alınma ihtimali olduğundan dolayı biraz büyüdükten sonra kürtaj yaptırılmalıdır.
- Çok az karşılaşılsa da kürtaj yaptıran bir birey adet gecikmeleri ve düzensizliği yaşayabilir. Ancak geçici olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu adet düzeni genel olarak 2 ay içerisinde tekrar eski düzene gelir. Kürtaj sonrası ilk adet yaklaşık 1 ay sonra gelmişse problem yapılmamalıdır.
Bu yazımızda kürtaj nedir ve nasıl yapılıyor hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan kürtaj yasak mıdır öğrenebilirsiniz.
DİĞER KÜRTAJ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, kürtaj konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kürtaj duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :