Kuran Kursu Öğreticisi Nedir, Ne İş Yapar?

Kuran kursu öğreticisi, Kuran kurslarında görevli olan öğretici, öğretmendir. Bu kişiler Kur’an-ı Kerim’i öğretmenin yanı sıra dini ve ahlak konusunda da kursa gelen bütün öğrencilere öğretir. Kursa gelen öğrencilerin, eğitim için kullandıkları araçları takip ederek tutanaklarını tutarken kurs bitimi sırasında yapılan sınavlarda da gözetmenlik olarak görev yapar.

Kuran kursu öğreticisi, Kuran kursu boyuncu gelen öğrencilere İslam yönünde bütün bilgi birikimleri, ibadetleri ve özellikle Kur’an’ı Kerim’i öğretmekle yükümlüdür. Fıkıh anlamlarını, dini ve diğer bütün İslami şartları bilmekle beraber öğretmekle sorumludur. Nasıl telaffuz edilire kadar bu konuları iyi bilmesi ve bunları gelen öğrencilere anlatıp öğretmesi gerekmektedir.



İbadet önemli olduğundan dolayı ilk olarak kendisinde 5 vakit namaz olmalı ki öğrencilere bunu aktarıp öğretmesi kolay olabilsin. Bunun yanı sıra davranışları, hal ve hareketleri de öğrencilere örnek olacağı için dikkat ederek görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Bundan dolayı Kuran kursu öğreticisi, Kuran ahlakları çerçevesinde önce kendisini eğitip geliştirmeli, daha sonra kursa gelen öğrencilere kolay bir şekilde anlatabilmelidir. Bu sayede Kuran kursu öğreticisi, kursa gelen öğrencilere İslam’ı anlatıp Kur’an-ı Kerim’i öğrenmelerini sağlamaya çalışır. Genel olarak Kuran kursu öğreticisinin yaptığı iş budur.

Kuran Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur ve Şartları Nelerdir?

Kuran kursu öğreticisi olabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlar arasında ise en az İmam Hatip Lisesi mezunu istese de bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartları maddeler halinde yazalım.

  • Kur’an kursu öğreticileri Kamu Personel Seçme Sınavından Din Hizmetleri alanındaki puanı esas alınır.
  • Atamalar kadro sayısına ve Diyanet İşleri Başkanlığına göre verilen talimata göre değişirken seçilecek kişiler ayrıca sözlü sınava da tabi olur.
  • Bunun yanı sıra küçük yaş grupları için öğretici olmak isteyenler Çocuk Gelişim sertifikası alması zorunludur. Bu sertifikayı Uludağ Üniversitesinden uzaktan eğitim ile alabilirsiniz.

Genel olarak aranan şartlar bu şekilde olurken eğitim şartları ise şu şekildedir;

  • Kuran kursu öğreticisi olmak için 2 yıl ya da 4 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir.
  • Bu fakülteyi bitirip hafız olanların atanma şansı daha yüksektir.
  • İmam Hatip Lisesi mezunları da Kuran kursu öğreticisi olurken, hem İmam Hatip lisesi hem de İlahiyat Fakülte mezunu olanların seçilme şansları daha yüksektir.
  • Bunun yanı sıra sadece İmam Hatip Lisesi mezunu olup hafız olanlar da Kuran kursu öğreticisi olabilmektedir.

Bu eğitim şartlarının yanı sıra Kamu Personel Seçme Sınavı olan DHBT sınavında minimum 60 puan alma şartınız bulunuyor. Sınavda başarılı olanlar Diyanet tarafınca sözlü mülakata alındıktan sonra başarı sırasına göre atamalar ve işe alımlar gerçekleşmektedir. Bu yazımızda kuran kursu öğreticisi olmak istiyorum nasıl olurum, olma şartları neler gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan kuran kursu öğreticisi maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz.


DİĞER KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

Devlette.com, kuran kursu öğreticisi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kuran kursu öğreticisi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.