İçindekiler
Köy korucusu nedir, kimdir, kime denir?
Köy korucusu 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanunun 74. Maddesinde yazan, muhtarlığın önerisi, kaymakamlığın uygun görmesi ile gönüllü ya da valiliğin önerisi ve İçişleri Bakanlığının uygun görmesi ile görev yapan silahlı personeldir İdari olarak mülki amirlerine, mesleki olarak Jandarma komutasının altındadırlar. Köy korucusu, kırsal bölgelerde güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevliler olarak da adlandırılabilirler.
Köy korucuları ne iş yaparlar, görevleri nelerdir?
Köy korucuları terörle mücadelede çok önemli bir yere sahiptirler. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yaparlar. Köy korucuları bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamakla görevlendirilmişlerdir. Başbakanlık tarafından çıkarılan KHK ile terörle mücadele de kolluk kuvvetlerine büyük yarar sağlayan geçici köy koruyucularının ismi “güvenlik koruyucusu” olarak değişmiştir. Peki köy korucusu nasıl olunur?
Köy korucusu olma şartları nelerdir? Kimler köy korucusu olabilir?
Talep eden her kişi köy korucusu olamaz. Köy korucusu olmak için belirli şartlara haiz olmanız gerekmektedir. Peki nedir bu şartlar?
- T.C. vatandaşı olmak,
- Türkçe okur-yazar olmak,
- Askerliğini yapmış olmak,
- 22 yaşından küçük, 60 yaşından büyük olmamak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- Bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak,
- Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlere karışmamış olmak,
- İyi huylu tanınmış bulunmak ve herkesle kavga çıkarmak, sarhoşluk gibi huysuzluklara sahip olmamak,
- Görev yapacağı köyde ikamet ediyor olmak,
- Görevini yapmasına engel olacak vücut veya akıl hastalığı veyahut vücut sakatlığı ile özürlü bulunmadığını sağlık raporu ile belgelemek.
Bu başvuru şartlarını sağlayan kişiler köy korucusu olabilmektedir. Peki köy korucusu nasıl olunur?
Köy korucusu nasıl olunur?
Yukarıda vermiş olduğumuz şartları taşıyan ve köy korucusu olmak konusunda herhangi bir engeli bulunmayan kişiler başvurularını köy muhtarlarına yapacaklardır. Muhtar başvuru yapan kişinin ismini kaymakamlığa bildirmektedir. Kaymakamlık kişi hakkında gerekli incelemelerde bulunur ve şayet korucusu olmasına engel bir durum olmadığına hükmederse, kişi korucu olarak işe alınır. Görevlerine başlamak üzere de bu kişilere korucu olduklarını gösterir bir kimlik kartı verilir.
Köy korucularının silah kullanma yetkisi var mı?
Köy Korucularının kendilerine devlet tarafından verilmiş olan silahları alt kısımda belirtilmiş olan durumlarda kullanmasına izin verilmektedir. Bu maddeler dışında köy korucuları silahlarını kullanamazlar.
- Görevini yaparken kendisine saldıran ve hayatını tehlikeye koyan kimselere karşı hayatını korumak için mecbur olursa,
- Görevini yaparken ahaliden bir kimsenin can veya ırz tehlikesi altında kaldığını görür ve onu kurtarmak için başka çare bulamazsa,
- Cürmü meşhutta (yani yapılırken veyahut yapıldıktan sonra henüz izi meydanda iken) bir cinayetin failini yahut maznun bir şahsı yakalamak istediği halde, o kimse silahla karşı koyarsa,
- Tutulan bir cani kaçar ve “dur” emrini dinlemez ve onu tekrar yakalamak için silah kullanmaktan başka çare bulunmazsa,
- Eşkıya takibi sırasında yatak olan yerlerden şüpheli bir adam çıkar ve korucunun “dur” emrine itaat etmeyip kaçarsa,
Köy korucuları ne kadar maaş alırlar? Korucu maaşları ne kadardır?
Daha önce yapılan değişiklik ile korucuların maaşlarında önemli oranlarda iyileştirmelere gidilmişti. Ancak yapılan bu iyileştirmeler yeterli bulunmadı ve köy korucularının maaşları en düşün memur maaşına endekslendi. Yani artık korucular en düşük memur maaşı ne kadar ise o kadar maaş alacaklardır. Hali hazırda korucuların kazanmış oldukları maaş yüzünden de çok sayıda kişi bu mesleği yapmaya çalışmaktadır. Bu yazımızda köy korucusu nedir, olma şartları nelerdir, köy korucusu olmak için nereye başvurulur, olmak istiyorum nasıl olurum, köy korucuları kaç para alıyor gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER KORUCU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, korucu konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan korucu duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :
Köy korucusu olmak istiyorum 0543 618 13 88 bilgi alâ bilirmiyiz
Bende korucu olmak istiyorum ama 18 yaşındayım babam muhtar izin vermez diye düşünüyorum yaşım gereğiylede olamam gibi görünüyor
ben adanada yasiyorum.aslen gaziantepliyim 45 yasindayim benom.koru olama ihtimalim varmi
Bende olmak istiyorum