İçindekiler
Kısa çalışma ödeneği nedir, ne demektir?
İşçilerin, işlerinden ayrıldıkları dönemde mağdur olmamaları adına çeşitli ödenekler verilmektedir. Bu ödeneklerden bir tanesi de İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında sağlanan bir imkan olan kısa çalışma ödeneğidir. Kısa çalışma ödeneği; çeşitli zorlayıcı sebeplerden dolayı iş yerlerinde çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmadan iş yerinde faaliyetlerin tamamen veya kısmen en az 4 hafta süre ile durdurulması hallerinde, iş yerinde sigortalılara bu çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlayan uygulamaya denilmektedir. Kısa çalışma ödeneği üç ayı aşmamak üzere ( Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir. ) ödenmektedir. Kısa çalışma ödeneği; İŞKUR tarafından ödenmektedir.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartları nelerdir?
Kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanabilmek için öncelikle işveren tarafından kuruma yapılan başvurunun olumlu bulunması gerekmektedir. Bunun yanında kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olması ve son üç yıl içinde adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
Şayet zorlayıcı sebeplerden ödeme alınacak olunması durumunda ödeneği esas olan süre, İŞ Kanunu’nun 24. Maddesine göre iş yerinde zorlayıcı sebeplerle işin bir haftadan daha uzun süre durması halinde bu süreden sonra başlamaktadır. Bu zorlayıcı sebeplere; genel ekonomik, sektörel ve bölgesel krizler veya önceden kestirilemeyen durumlar, deprem, yangın, su baskını gibi seferberlik durumları örnek verilebilir. Kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere hem kısa çalışma ödeneği hem de genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl, nereden yapılır?
Kısa çalışma ödeneği almak için başvurular İŞKUR üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bir dönem online olarak yani İnternet üzerinden yapılabilen bu başvurular artık sayfanın kaldırılması sebebi ile sadece il ve ilçe İŞKUR müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Akabinde yapacak olduğunuz başvurular İŞKUR Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karar bağlanır. İşverenin kısa çalışma talebinin uygunluğuna ilişkin İş Müfettişleri tarafından uygunluk tespiti gerçekleştirilir.
Kısa çalışma ödeneği ne kadardır, kaç paradır?
Kısa çalışma ödeneği miktarı oldukça merak edilen konuların başında yer almaktadır. Günlük kısa çalışma ödeneği miktarı, sigortalı olan kişinin son 1 senedeki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanmakta olan günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ıdır. Bu formül ile hesaplanmakta olan kısa çalışma ödeneği parası, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçememektedir.
Aşağıda 2018 yılı için aylık kısa çalışma ödeneği hesabı verilmiştir.
Son 12 aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması | Hesaplanan Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı | Damga Vergisi | Ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği Miktar | |
Son 12 Ay Asgari Ücretle Çalışan | 2.029,50 | 1.217,70 | 9,24 | 1.208,46 |
Son 12 Ay 3.000 TL ile Çalışan | 3.000 | 1.800,00 | 13,66 | 1.786,34 |
Son 12 Ay 6.000 TL ile Çalışan | 6.000 | 3.444,25* | 23,11 | 3.021,14 |
(*) Hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde yüz ellisini geçemeyeceği için ödenecek aylık kısa çalışma ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır. Asgari ücret 2.029,50 TL olarak alınmıştır. |
Kısa çalışma ödeneği, iş yerinde uygulanmakta olan haftalık çalışma süresini tamamlar şekilde çalışılmayan süreler için aylık olarak verilmektedir. Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Kısa çalışma ödeneği ne zaman ödenir, bankaya ne zaman yatar?
Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
Kısa çalışma ödeneği ne zaman kesilir?
Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.
Aşağıda kısa çalışma ödeneği başvurusunda kullanabileceğiniz bir başvuru formu verdik. İlgili başvuru formu ile İŞKUR il ve ilçe müdürlüklerinden müracaatlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda kısa çalışma ödeneği yönetmeliği, yararlanma şartları, talep formu, süresi en fazla ne kadardır, koşulları nelerdir, nasıl hesaplanır, miktarı ve süresi gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği başvuru formunu indirmek için TIKLAYIN
DİĞER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, kısa çalışma ödeneği konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan kısa çalışma ödeneği duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.
E-posta adresinizi yazın :